HockeyNews
PLUS

Ska ett SHL-lag förlora matchen om spelare blir coronasjuka?

(14791) SHL utreder scenario för coronasjuka spelare
Johan Bernström/Bildbyrån

Publicerad: 7 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

Vad händer om en eller flera spelare blir sjuka eller misstänkt sjuka i covid-19 kort in på en match?

Blir matchen inställd? Uppskjuten? Förlorar det lag som har en sjuk spelare?

SHL utreder just nu frågan, enligt uppgift till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Den 19 september planeras SHL starta säsongen. Då ska det inte råda några frågetecken kring olika scenarier för matcherna om spelare i SHL-lagen skulle råka bli sjuka under matchdagen.


I söndags hade SHL:s huvudtränare ett teams-samtal med SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin för att gå igenom de nya restriktioner och rutiner som gäller enligt svensk hockeyns nya medicinska protokoll till följd av covid-19.


– Jag tycker att det har varit väldigt bra information och Johan gör ett väldigt bra jobb där. Alla huvudtränare har fått information sedan har den gått till klubbarna också. Jag tycker att SHL har skött det på ett väldigt professionellt sätt, säger Örebros huvudcoach Niklas Eriksson till HockeyNews.se.


LÄS MERMedicinskt protokoll ska hjälpa hockeyn att få publiken tillbaka


Nästa vecka börjar flera SHL-lag att spela träningsmatcher inför ligastarten och på torsdag den 13 augusti premiärspelar Örebro mot Djurgården i Behrn arena.


Om spelare i lagen börjar känna sig sjuka och få symptom på matchdagen är SHL:s riktlinjer tydliga.


– Skulle det bli nu på försäsongen så kommer vi inte att spela matcherna om vi har spelare som blir sjuka. Det är redan klart, säger Djurgårdens huvudcoach Robert Ohlsson till HockeyNews.se.


Frågan är hur man gör om ett lag drabbas av ett misstänkt coronafall precis före en seriematch. Ställs matchen in och blir det walkover, eller vad händer?


– Det har vi inte pratat om i de termerna. Det har vi inte gjort, säger Örebrotränaren Niklas Eriksson.


Enligt uppgift till HockeyNews.se håller SHL på att utreda frågan och det ska vara klart i god tid före SHL-premiären.


– Det är klart att på nåt sätt kanske man ska ha ett worst case-scenario om det händer. Förhoppningsvis kan man med de riktlinjer vi har klara sig bra, säger Niklas Eriksson.


Vad ska ni som huvudtränare tänka på under coronapandemin?


– Det är mer att vi ska vara med och driva den här processen för att vi ska få starta säsongen med förhoppningsvis nån form av publik, så att vi sköter det på ett bra sätt och inte nonchalerar det. Det kanske inte är några konstigheter utan det är avstånd, handhygien och vi försöker komma in till hallen i ett drop-in så att inte alla kommer in samtidigt. Vi delar upp det och kör träningsupplägget lite mer i grupper. Det är lite att tänka på och en utmaning tror jag för alla tränare och klubbar, säger Niklas Eriksson.


Örebros Niklas Eriksson och övriga SHL-coacher haft ett snack med SHL:s Johan Hemlin om riktlinjerna under coronapandemin. Foto: Bildbyrån.


Syftet är att få stopp på smittspridningen så att samhället fortast möjligt kan gå vidare efter coronakrisen.


– Vi har pratat om att ha ett tänk, och jag tror det var Johan (Hemlin) som sa det, tänk som magsjuka och hur man hanterar det. Då är man jäkligt försiktig och man kommer inte ner till hallen om man har en känning för man vet att det kan sprida sig enkelt. Kan man ha det tänket och vara försiktig med hygien så är det egentligen inte jättestora grejer. Det här vill man ha ändå hos spelarna att man inte kommer till omklädningsrummet om man känner sig hängig för man kan smitta på andra sätt utan att det är covid-19, säger Örebros huvudcoach Niklas Eriksson.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)