HockeyNews
PLUS

Skellefteå ger besked om talangernas status: "Stora rubriker"

(15009) Wilsby/Olofsson/Broberg
Bildbyrån

Publicerad: 24 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

Skellefteå bemöter uppgifterna från Nordamerika om att NHL-klubben Edmonton kan komma att kalla tillbaka stortalangen Philip Broberg under hösten.

Och så kommer besked om skadade duon Adam Wilsby och Jacob Olofsson.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det var i fredags som nyheten från Sportsnet dök upp om att Edmonton kan komma att återkalla backtalangen Philip Broberg under hösten inför det att Oilers drar igång NHL-campen.


LÄS MERNHL-klubben ändrar sig kring backtalangen – kan kallas tillbaka


Skellefteås förhoppning och överenskommelse med Edmonton är att backen Philip Broberg, 19, stannar hela 2020/2021 i SHL. Sedan innehåller naturligtvis en öppning för att kalla tillbaka Broberg.


– Det beror på hur man tolkar de där avtalen. Vi har samma låneavtal som vi har skrivit ifjol. Sedan vill lagen gärna ha en möjlighet om värsta tänkbara scenario händer på nåt sätt, säger Skellefteås general manager Erik Forssell till HockeyNews.se.


– Huvudplanen är att han ska vara här hela året. Allting i NHL är lite annorlunda än normalt, det är väl inget understatement. Men andemeningen är att han ska vara här hela säsongen. Nån journalist skriver nånting där borta och så blir det stora rubriker.


Att Philip Broberg hela tiden utvecklas till det bättre spär på intresset för honom i Edmonton. Den 19-årige backen var Oilers förstaval i NHL-draften 2019 då han valdes som åttonde spelare totalt. Förra säsongen i Skellefteå gjorde han ett mål och sju assist på 45 matcher.

Philip Broberg spelade näst mest i Skellefteå, 19 minuter och 30 sekunder, i mötet med Modo på försäsongen. Foto: Bildbyrån.


Skellefteå har haft den unga och talangfulla duon Adam Wilsby och Jacob Olofsson på skadelistan. Men läget ser allt bättre ut för dem.


– De är på god väg tillbaka. Ibland under försäsongen när man har vissa grejer tar man ofta mer säkerhetsmarginal, så är det, säger Erik Forssell.


Skellefteå har avverkat en av sina fem träningsmatcher inför SHL-säsongen, så tillfällena till att få matchträning är inte så många.


– Jag skulle tro att inom de närmaste två veckorna kan vi nog se nånting. Det skulle kunna bli nånting i veckan också, det beror lite på hur vi ska formera oss och hur det känns. När man har haft smågrejer beror det lite på hur det blir när man ökar belastningen.


På torsdag möts Skellefteå och Luleå i Skellefteå Kraft arena. Med Olofsson snart tillbaka i laget ökar konkurrensen på centersidan.


– Vi är nöjda med det lag vi har och många av de yngre killarna, två av dem har du nämnt i Olofsson och Wilsby, tror vi ska kunna utvecklas och ta större roller. För alla blir det också en konkurrenssituation och ju bättre man gör det, desto större roll får man.


Linus Lindström, Jonathan Johnson, Tyler Morley och Andreas Wingerli spelade på centerplats i träningsmatchen mot Modo. Både Jacob Olofsson och Albin Sundsvik ger sig in i den leken.


– Det beror lite på hur tränarna väljer och någon kanske får prova på att spela både center och ytterforward. Vi har flera som kan spela på båda positionerna, säger Erik Forssell och tillägger:


– Man brukar väl säga att det oftare är lättare för en center att gå som ytterforward än tvärtom. Även om vi har haft några exempel från tidigare år där vi har haft ytterforwards som har skolats om till centrar. (Pierre-Édouard) Bellemare till exempel och det funkade ju helt okej.


Förra säsongen fick den VM-meriterade backen Niclas Burström byta position och flyttades upp till centerplats, vilket blev succé.


– Jajemän, det är också ett trygghetskapital att ha, att kunna ta upp en back som klarar av det och kan göra det bra, säger Erik Forssell.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)