HockeyNews
PLUS

Trots osäkerheten storsatsar HA-klubbar mot SHL: "Måste ta ansvar"

(13593) Guiance-HA
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 11 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

Med en månad kvar till det ursprungliga datumet för premiären av Hockeyallsvenskan finns ingen fastställd startdag för ligan.

Medan en del lag storsatsar mot SHL vet ingen ännu om säsongen kommer att ge några publikintäkter eller hur stora.

Vd:n Stephan Guiance ger här för HockeyNews.se en lägeskoll.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

Unibet – ligans huvudpartner 


Den 11 september skulle Hockeyallsvenskan inleda säsongen. Men utan publik på matcherna, fortfarande säger restriktionerna max 50 åskådare, har säsongsstarten blivit framskjuten. Åtminstone en handfull omgångar påverkas.


– Det vi har sagt är att vi startar tidigast den 1 oktober. Vi har ett ägarmöte nu på torsdag och vart det tar vägen vet inte riktigt jag. Vi kommer att ha en diskussion med alla klubbar och så landar vi i hur vi hanterar det här, säger Hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance till HockeyNews.se.


Något nytt spelschema är alltså inte spikat. Men det finns en grund att stå på.


– Det är inte så att vi står helt nakna utan vi har ett ursprungligt spelschema och så har vi fått korrigera utifrån att Väsby har anslutit. Jag tror att vi har hyfsad koll på spelschemat, menar Guiance.


Om Hockeyallsvenskan ska hinna med att avverka 52 omgångar fram till den 3 mars kan spelprogrammet behöva tryckas ihop. Men det försvåras av naturliga orsaker av en pågående pandemi.


– Det är en del uppehåll där vi kommer att spela och det kan behöva komprimeras. Det har också varit diskussion om det finns möjligheter för oss att spilla över lite i maj. Om det skulle vara nödvändigt. Det vet vi inte riktigt än, säger Stephan Guiance, som antyder att kommande allsvenska säsong kan bli rekordlång.


– Det är en kombination av många saker, inte minst spelarsäkerhet. Vi kan inte ha matcher hur tätt som helst och så vidare. Sedan är det också en fråga om vad som händer med SHL? Vad händer hos C More? Hur ser produktionsresurser ut? Det finns många saker att ta hänsyn till.


Hockeyallsvenskan undersöker, enligt Guiance, om det går att spela kvalhockey ända in i maj 2021.


– Vi måste också föra en diskussion med Svenska ishockeyförbundet. De har en önskan om att finalen i SHL är den sista matchen som spelas i Sverige. Ja, det kanske måste göras undantag i år. Jag vet inte.


Både Björklöven och Modo satsar för att kunna förverkliga drömmen om spel i SHL. Foto: Bildbyrån.


Coronapandemin utgör ett hot mot Hockeyallsvenskan och dess klubbar.


Hur skulle ni hantera att spela inför ingen eller en kraftigt reducerad publik under oktober, november och december?


– Ingen alls publik innebär klara svårigheter för oss. Våra klubbar har aviserat att utan publik låter det sig inte riktigt göras. I såna fall måste det vara kopplat till nån form av stöd från regeringen för att hålla igång verksamheten, säger Stephan Guiance bekymrat.


Sedan ger han en mer förtydligad och nyanserad bild. Tiden är en viktig faktor.


– Är det så att det är ett par månader och att vi säkerligen vet att vi får fylla på, då har vi en situation. Är det ett par månader och vi inte vet vad som händer sen, då är det en helt annan situation. Allting flyter. Det är jättesvårt att vara kategorisk och säga: ”Så här gör vi, så här blir det”. Om regeringen utlovar stöd om vi spelar utan publik – toppen, då kan vi göra det. Får vi spela med 50 procents beläggning, då gör vi det alla dar i veckan. Är det noll resten av säsongen, då har vi en svårighet.


Karlskrona hamnade under förra säsongen i så stora ekonomiska problem med ouppklarade skulder att KHK tvångsnedflyttades till Hockeyettan. Väsby har fått KHK:s plats i Hockeyallsvenskan.


Stephan Guiance är kritisk till hur Karlskrona har behandlats och en av de största spikarna i kistan var kravet att bygga ut hemmaarenan då laget till klivet upp i SHL.


– Om vi backar tillbaka så tycker vi att det är ett underbetyg till Svenska ishockeyförbundet att man förorsakar egentligen den situation Karlskrona befinner sig i och dessutom slänger ut Karlskrona mitt under en pandemi. Här borde man kanske haft en annan fingertoppskänsla från förbundets sida, säger Guiance skarpt.


LÄS MERHockeyallsvenskan backar Karlskrona – och går till attack mot förbundet


– Men nu är vi där vi är och vi har hälsat Väsby välkomna och så är det här vatten under broarna.


Flera lag, däribland Björklöven och AIK, ser ut att satsa stort inför säsongen – hur skulle du säga att klubbarna mår generellt sett ekonomiskt?


– Klubbarna måste ta ansvar för sin egen ekonomi. Det har vi varit jättetydliga med. Om de gör de här värvningarna under de här förutsättningarna och sedan blir det inget spel, då har vi ett problem så klart.


Björklöven har flera gånger fått hjälp av sina fans för att kunna förstärka laget.


LÄS MEREfter insamlingen – backen återvänder till Björklöven: "Väldigt stolt"


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)