HockeyNews
PLUS

Timråtränaren om centersidan, rutinen och kaptensfrågan: "Var min högra hand"

(14842) Fredrik Andersson
Pär Olert/Bildbyrån

Publicerad: 11 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

Timrå IK har byggt om en del sedan förra säsongen.
Bland annat har trotjänaren och lagkaptenen Emil Berglund lämnat laget, samtidigt som man plockat in flera rutinerade pjäser och fyllt centersidan till brädden.
Här berättar Fredrik Andersson om hur han ser på lagbygget, kaptensfrågan och varför man valt att ta in fler rutinerade spelare än tidigare år i allsvenskan.
– Nu när vi har en målsättning att ta oss tillbaka till SHL så kommer vi att behöva det i slutändan, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Timrå hittade formen rejält under slutet av förra säsongen och var ett tag nära att äta ikapp hela försprånget på Modo, men slutade trea i tabellen innan man inledde slutspelsserien med att köra över BIK Karlskoga för att sedan få se säsongen ta slut.

Under måndagsförmiddagen gjorde laget sin första gemensamma isträning inför den kommande säsongen. På plats fanns alla nyförvärv, ett par juniorer samt Detroitspelaren Frans Nielsen som brukar spendera delar av somrarna i Sundsvall tillsammans med sin familj.

Totalt har man gjort sju nyförvärv inför den kommande säsongen, där tre av dem är spelare som med fördel kan användas på centerpositionen i form av Christopher Liljewall, Jacob Blomqvist och Hugo Reinhardt.

Samtidigt förlängde förstecentern Albin Lundin sitt kontrakt medan Morten Madsen och Jeremy Boyce båda hade kontrakt sedan tidigare. 

Timrås centersida är med andra ord med råge fylld.

– En stark centersida, konstaterar Fredrik Andersson och fortsätter:

– Sedan vilka som kommer spela center får vi se. Ifjol hade vi både ”Bojjan” (Jeremy Boyce) och Morten som gick både på kanten och center och jag vet att ”Jacke” Blomqvist också gjort det. Vi kommer säkert att prova olika konstellationer under försäsongen och se vart det tar vägen på matcherna och utifrån det får vi bygga det vi tror är det bästa laget.

Jacob Blomqvist, ett av flera namn som förstärkt Timrås centersida. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Att inte nöja sig med bara fyra centrar var en medveten strategi när laget gav sig ut på transfermarknaden inför den kommande säsongen.

– Det är som jag säger, det är bättre att vara övertalig på centersidan för centrar kan ofta spela ute på en kant. Får man skador är det oftare svårare att ersätta en center än en ytterforward, så absolut är det medvetet att vi blivit starka på centersidan. Ofta är det så att de är så viktiga i det defensiva spelet och de är spindeln i nätet både offensivt och defensivt, säger Timråtränaren och fortsätter:

– För att få en bra offensiv måste de ligga rätt i banan och för att få en bra defensiv måste hjälpa de backarna på ett bra sätt. Sedan är det inte alltid centrarna som är trea hem men de är smarta, så det är klart att det är en strategi som vi har, säger Andersson.

LÄS MER: Presenterar sex spelare i samma veva: "Otroligt viktig för oss" 

På minuskontot under sommaren finns bland annat förra säsongens förstemålvakt Victor Brattstörm, snabbskrinnaren Sebastian Olsson men också lagkapten Emil Berglund.

Berglund lämnade klubben för spel i Almtuna efter sju säsonger som ordinarie i Timrå där han var assisterande lagkapten under tre år samt lagkapten förra året då han bland annat kände att han ville ta en större roll i det offensiva spelet än vad han haft i Timråtröjan..

– För mig var han min högra hand som jag ofta vände mig till då han var lagkapten och hade ett stort inflytande på laget, han kom också med väldigt kloka idéer. Det är lite synd att han lämnar oss men jag förstår hans situation och vad han vill göra. Jag använde honom defensivt väldigt mycket och det är klart att det kanske inte var utvecklande för honom men för mig var han en fantastiskt viktig spelare i slutet av matcher och vid defensiva tekningar, säger Andersson.

Emil Berglund har lämnat för spel i Almtuna. Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Berglunds avsked gör därmed att kaptensrollen är ledig.

Möjliga efterträdare finns det dock gott om i truppen. Förra säsongens assisterande kaptener, Jonathan Dahlén, Albin Lundin och Morten Madsen, är alla kvar i klubben samtidigt som Per Svensson, Jacob Blomqvist och Christopher Liljewall alla varit lagkaptener i SHL eller på allsvensk nivå.

Något beslut om vem som blir klubbens nästa lagkapten är däremot inte tagit.

– Vi kommer spela lite träningsmatcher som vi brukar och jag har sagt att vid SCA cupen kanske vi börjar välja något. VI har väldigt många som varit kaptener tidigare så det finns en hel del alternativ, säger Fredrik Andersson.

LÄS MER: Offensive backen valde att stanna i Timrå: "Nyttigt för mig" 

När han ombeds se över den trupp som han har fått till sitt förfogande är det en nöjd Timråtränare som svarar.

– Jag tycker att den är jättebra, jag är jättenöjd med hur truppen ser ut. Det är många intressanta spelare. Vi har fått in rätt så mycket rutin i laget och nu när vi har en målsättning att ta oss tillbaka till SHL så kommer vi att behöva det i slutändan, säger han och fortsätter:

– Man vet hur viktigt det kommer bli att ha den här rutinen när man ska in i de här kvalmatcherna. Sedan finns det alltid saker man kanske kan justera under säsong, så vi får se vart det här tar vägen men att vi ska vara med att slåss där uppe är helt klart.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)