HockeyNews
PLUS

Offensive backen valde att stanna i Timrå: "Nyttigt för mig"

(14829) Filip Westerlund
Maxim Thore/Bildbyrån

Publicerad: 10 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

Filip Westerlund valde till slut att förlänga sitt kontrakt med Timrå IK.
Nu vill han ta ytterligare steg som puckskicklig back.
– Även om jag är först till pucken så kan jag ta i lite mer och på så sätt ta mer is, sedan vill jag skjuta mer, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

I slutet av SHL-säsongen 2018–19 gjorde Timrå och Frölunda ett byte där Filip Westerlund anslöt till Timrå medan David Printz gick motsatt väg. Westerlund hann bara spela fyra matcher för sitt nya lag innan han ådrog sig en skada som gjorde att han missade resten av säsongen innan kontraktet med Frölunda sedan löpte ut. 

Timrå hoppades kunna knyta till sig den Arizonadraftade backen på permanent basis inför förra säsongen och Westerlund återvände till klubben i mitten av augusti, först på ett kontrakt till sista september innan han sedan förlängde över resten av säsongen.

På 52 matcher blev det 21 poäng vilket gjorde honom till lagets näst poängfarligaste back bakom Marcus Hardegård.

Men frågan var om det skulle bli en till säsong i Timrå för 21-åringen. Modo uppgavs rycka i backen och andra klubbar anmälde sitt intresse, men i slutet av juli stod det klart att Westerlund förlängt sitt kontrakt med ett år.

– Jag kände att det kan vara nyttigt för mig att stanna kvar ett år till och få den speltid jag behöver för att utvecklas som seniorspelare. Det känns som att jag kom i andra växeln ju närmare slutspelet vi kom och det tycker jag kändes bra. Första delen av säsongen gick väl okej, säger han till HockeyNews.se efter att han genomfört en första gemensam isträning med laget.

Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Westerlund fick stort förtroende i lagets powerplay och åtta av hans poäng kom i just den spelformen.

Under den kommande säsongen vill han ta kliv framåt i sin utveckling, bli ännu farligare och mer delaktig i spelet från sin backposition.

För att göra det har han identifierat en del i sitt spel som han måste bli bättre på.

– Att köra fullt ut hela tiden och även att tjäna fler meter, även om jag är först till pucken så kan jag ta i lite mer och på så sätt ta mer is. Sedan vill jag skjuta mycket mer, säger han och fortsätter:

– Det är kul att spela offensivt, det är roligare än att spela defensivt, det tycker jag. Sedan är det ju kul att vara delaktig genom att göra poäng.

LÄS MER: GENOMGÅNG: Så bra är Timrå – lagdel för lagdel 

Till skillnad från förra säsongen har han nu tillhört ett lag under hela försäsongen, även om det varit en försäsong som blivit längre än vanligt. Det har dock gett Härnösandssonen tid att jobba på specifika områden i fysiken.

– Att omvandla styrka till explosivitet och få bättre syreupptagningsförmåga i benen. Det har varit en bra sommar, lite dåligt väder men då har man fått vara hemma och köra eget, säger han.

Den kommande säsongen är den första med det nya kvalsystemet där de allsvenskan lagen gör upp med varandra i ett slutspel där vinnaren tar en plats i SHL.

Ett system som Westerlund på förhand gillar.

– Jag tycker att det ser väldigt intressant ut. Det har varit svårt att gå upp med det gamla systemet så jag tycker att de tog rätt beslut i och med det här, säger han.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)