HockeyNews
PLUS

Forwarden lämnar college för allsvenskan: "Blir ett nytt kapitel"

(14808) William Fallström
Rob Rasmussen/Quinnipiac Univeristy

Publicerad: 9 augusti 2020

FacebookXWhatsApp
Han har egentligen två år kvar som collegespelare.
Men nu vänder William Fällström hem till Sverige för spel med Tingsryd.
– Vi kom fram till att det nog är bättre att komma hem till Sverige igen och spela i allsvenskan, med tanke på all osäkerhet som är i världen, säger han till HockeyNews.se.
HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

De allsvenska klubbarna har scoutat den amerikanska collegehockeyn inför den kommande säsongen.

Hittills har fem spelare lämnat det amerikanska universitetslivet bakom sig för spel i Hockeyallsvenskan.

En av dem är Tingsryds senaste nyförvärv, William Fällström.

Den tidigare Djurgårdsjunioren vänder hem till svensk ishockey igen, trots att han bara gjort två av fyra år på Quinnipiac University.

– Det var ett tufft beslut, tankarna gick och det tog några dagar. Jag snackade ihop mig med familjen och alla runtomkring som jag litar på och vi kom fram till att det nog är bättre att komma hem till Sverige igen och spela i allsvenskan, med tanke på all osäkerhet som är i världen. Det blev ett familjebeslut där vi kom fram till att det bästa är att jag kommer hem, säger han och fortsätter:

– Jag har två år kvar att kunna spela men jag har pluggat ikapp flera kurser så jag har bara ett år kvar på skolan.

Kommer du att fortsätta studera nu när du spelar i Tingsryd?

– Det är planen. Jag tror inte att det ska vara några problem att spela i hockeyallsvenskan och plugga. Jag kommer fortsätta med utbildningen och vara klar om ett eller två år.

LÄS MER: Poängfarlige backen blir kvar i Tingsryd: "En viktig pusselbit" 

Redan säsongen 2015–16 åkte Fällström över till USA första gången när han skrev på för Omaha Lancers i den collegeförberedande ligan USHL, efter att han tagit J20 SM-guld med Djurgården.

På 44 matcher blev det 13 poäng och säsongen blev inte riktigt som han tänkt sig.

– Jag kom hem efter mitt första år där det var väldigt mycket skador. Det var tufft, men lärorikt. USHL är en tuff liga och det är en annan typ av miljö samtidigt som jag kombinerade det med att gå high school medan många andra som spelade i ligan var klara med det så de kunde fokusera enbart på hockeyn, säger han.

Fällström med SM-pokalen. Foto: Josefine Loftenius/Bildbyrån

Därefter blev han bortbytt till Bloomington i samma liga, men efter bara fyra matcher vände han hem till Sverige igen där det blev 19 matcher med Djurgårdens J20-lag.

Skadeproblematiken från den första säsongen gjorde att han inte kunde göra sig själv rättvisa i sin nya klubb menar Fällström.

– Jag fick ingen riktigt sommarträning och sedan kom jag till Bloomington efter att jag blivit trejdad och då kände jag att det var dags att vända hem när jag inte kom igång på grund av skador. Djurgården var snälla nog att ta in mig en kort sväng, men jag var fortfarande sugen på att ge USA en andra chans, berättar han.

Den nu 22-årige centern gav USHL en ny chans och flyttade till Fargo.

En flytt som slog väl ut.

Fällström noterades för 45 poäng på 58 matcher och ytterligare nio på 14 slutspelsmatcher när laget tog sig hela vägen fram till final och sedan lyfte Clark Cup.

– En jäkligt rolig säsong med många riktigt grymma minnen. Vi vann Clark Cup vilket var en häftig upplevelse. Speciellt med vårt lag då det var många som varit i min sits som fått en andrachans i ligan, säger han.

Samtidigt som Fargo firade framgångar på isen gjorde NHL-nykomlingarna Vegas Golden Knights samma sak.

Ett lag som Fällström och hans lagkamrater hämtade motivation ifrån.

– Vi kallade oss själva för "The Misfits" och vi stärktes väldigt mycket av Vegas första säsong i NHL där många där varit misfits i sina lag. Jag tror att våra förstafemmor bestod av spelare som antingen blivit dumpade eller trejdade av andra USHL-lag så vi kom ihop som ett jäkla starkt gäng, säger han.

William Karlsson och hans Vegas Golden Knights var stora inspirationskällor. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Säsongen med Fargo gjorde honom redo både mentalt och fysiskt för collegehockeyn menar han.

Två säsonger senare väntar nu alltså spel med Tingsryd i allsvenskan.

– Jag hade ett bra år som freshman och det var sjukt kul. Mitt andra år började dåligt och första halvan blev inte som jag tänkt mig och laget gick inte ihop sig som vi hoppats men vi kom ihop oss under andra halvan och jag började spela mycket bättre vilket säkert gjorde att jag fick ögonen på mig från lag i Sverige. Så det var skönt att man kunde komma ur en svacka och göra en bra avslutning, säger Fällström.

Då han lämnade svensk ishockey tidigt har han ännu inte spelat seniorhockey på svensk mark.

Något han nu alltså kommer göra.

– Det blir ett nytt kapitel i mitt liv. Att komma till Tingsryd som är en hockeystad och att få chansen att utvecklas och hjälpa dem som lag är väldigt motiverande, säger han.

Vad är du för typ av spelare?

– Jag är en tvåvägscenter som är bra över hela banan och som gillar att ta tekningar. Jag känner att jag har en chans att utvecklas offensivt, men tvåvägsscenter är det jag tycker beskriver mig bäst.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)