Färjestads GM om Åslund, Virtanen och NHL-spelare: "Spår ett"


18 juli 2020

VISBY. Färjestads general manager Peter Jakobsson laddar batterierna på Gotland.
Nu berättar han om statusen kring Per Åslund och Jesse Virtanen samt eventuella NHL-förstärkningar i SHL.
– Någonstans tycker jag att Per Åslund och Jesse Virtanen är spår ett på back- och forwardssidan, säger Jakobsson till HockeyNews.se.


SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Den stora följetongen kring Färjestad inför den kommande säsongen har varit Per Åslund och Jesse Virtanens vara eller icke vara när pucken släpps i september.

I semestertider är general managern Peter Jakobsson hemma på Gotland, men tog sig tid och träffade HockeyNews.se för en pratstund om truppläget och eventuella NHL-lån.

Och det är en general manager som är fast besluten att ro i land stjärnduon innan den kommande säsongen drar igång.

– Någonstans tycker jag att Per Åslund och Jesse Virtanen är spår ett på back- och forwardssidan. Och så länge de inte sajnat hos någon annan är jag hyfsat förhoppningsfull om att de ska hamna hos oss, det är jag. Per Åslund tror jag absolut vi hade löst om det här inte dykt upp. Jesse kanske är en annan sak som har saker i Ryssland och Schweiz att ta ställning till, men samtidigt är vi inne i mitten av juli och Jesse har inte sajnat i KHL eller Schweiz så någonstans är det tuffare där också, säger han till HockeyNews.se.

Peter Jakobsson är hemma på Gotland för att ladda upp inför den kommande säsongen. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se

På vissa håll har det höjts röster om att Färjestad borde ha prioriterat Per Åslund högre i truppbygget inför den kommande säsongen.

Men att han trotjänaren skulle vara lågt prioriterad är inget som Jakobsson vill kännas vid.

– Jag tror inte att någon vet hur högt han är prioriterat förutom vi som sitter i situationen och Per Åslund är högt prioriterad. Vi har sagt från start att vi vill att Per Åslund ska spela i Karlstad och han själv vill spela i Karlstad så jag hoppas och tror att vi ska nå den lösningen när vi tar upp diskussionerna i slutet av juli, säger han.

Tidigare i veckan presenterade Brynäs värvningarna av Simon Bertilsson och Patrik Berglund. En trotjänare och en toppspelare som laget lyckades landa efter en ekonomisk insamling från fans och sponsorer.

Situationen kan delvis jämföras med Färjestads jakt på Virtanen och Åslund, men i nuläget har FBK inga planer på att gå samma väg som Brynäs.

– Vi har inte tänkt i de banorna, det har vi inte gjort. Sedan är det upp till alla att bestämma hur man vill göra och finansiera saker och ting. Det är strongt gjort att de löste det på ett sådant sätt, men där vi inte sagt att vi ska hamna ännu, säger Jakobsson.

Jesse Virtanen, Färjestads förstaval på backsidan. Foto: Frederik Eriksson/Bildbyrån

Den kommande NHL-säsongen drar igång i december och det är tänkt att träningslägren ska hållas under november månad.

Under torsdagen bekräftades det att spelare som hade gällande kontrakt med europeiska klubbar men som nu skrivit kontrakt med NHL-klubbar kan komma att lånas ut fram tills nästa säsong börjar, om parterna kommer överens om en sådan uppgörelse.

Ett officiellt beslut i den frågan från SHL-lagen kom också under torsdagseftermiddagen när man beslutade att det blir tillåtet för spelare som lämnat gällande SHL-avtal för spel i NHL.

Färjestad har, till skillnad från till exempel Malmö (Fredrik Händemark) och Örebro (Mathias Bromé), ingen spelare som precis lämnat laget för NHL trots gällande kontrakt.

– Vi har egentligen bara en som har kontrakt och är tjänstledig och det är Jocke Nygård i Edmonton som spelar slutspel och kanske är med en stund, säger Jakobsson.

LÄS MER: Tydliga beskedet kring SHL:s jättetalanger: "Bra att det blir bekräftat" 

Korttidskontrakt med NHL-spelare som inte har gällande SHL-avtal blir dock inte tillåtet.

Lite kittlande erkänner han dock att det vore att se NHL-spelare gästspela i SHL i höst.

– Det är klart att alla velat se att Johan Larsson, Rasmus Asplund och Marcus Johansson som inte spelar slutspel spela i Färjestad BK, Visby/Roma eller var de nu hamnar om de får spela i Sverige. Det hade varit häftigt på sitt sätt, säger han och fortsätter:

– Men det är också svårt med rådande läge om vi inte får spela med publik och det kan vara tufft med pengar på många ställen och att vi då ska spetsa laget ytterligare, det är tufft och svårt och inte optimalt kanske.

En längre intervju med Peter Jakobsson kommer senare under sommaren.

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.