HockeyNews
PLUS

Tydliga beskedet kring SHL:s jättetalanger: "Bra att det blir bekräftat"

(14553) Raymond-Holtz
Bildbyrån

Publicerad: 16 juli 2020

FacebookXWhatsApp

Blir det SHL-spel för jättetalangerna Alexander Holtz och Lucas Raymond efter NHL-draften i oktober?
Frågan har ställts flera gånger och nu kommer tydliga besked – NHL hedrar tidigare överenskommelse där datumen 15 juni, 15 juli och 15 augusti gäller för att kontraktera spelare från europeiska klubbar.
– NHL kunde ju ha sagt att det är helt nya förutsättningar på grund av corona och allt är förskjutit två-tre månader så självklart gäller inte de här datumen. Men de har bestämt att de hänger kvar vid detta, säger Szymon Szemberg, managing director på Alliance of European Hockey Clubs, till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

NHL-draften har skjutits fram till oktober och säsongen 2020–21 beräknas börja i december.

Det har lett till frågor kring hur det egentligen blir med jättetalanger som Alexander Holtz och Lucas Raymond som kommer draftas i höst. Kommer de likt tidigare år kunna åka över till NHL direkt när de draftats om klubbarna vill? Och vad händer med spelare som till exempel Mathias Bromé och Linus Sandin som under sommaren skrivit på NHL-avtal, kommer de kunna representera Örebro respektive HV71 under tiden som slutspelet avgörs i Nordamerika?

Nu har frågorna fått svar.

Enligt Szymon Szemberg, managing director på Alliance of European Hockey Clubs, har de europeiska ligorna och NHL kommit överens om att hedra de gällande transferavtalen mellan ligorna trots att världsläget är allt annat än vanligt.

– I grunden finns det ett transferavtal mellan NHL och de flesta europeiska länder där det finns tre datum för kontraktsskrivningar med lite olika villkor, 15 juni, 15 juli och 15 augusti. Efter 15 augusti kan inte en NHL-klubb sajna en europeisk spelare förutsatt att denne är under kontrakt. Frågan har varit om NHL håller kvar vid de här tre datumen fastän verkligheten ser helt annorlunda ut idag, framför allt med draften, säger Szemberg till HockeyNews.se och fortsätter:

– NHL kunde ju ha sagt att det är helt nya förutsättningar på grund av corona och allt är förskjutit två-tre månader så självklart gäller inte de här datumen. Men de har bestämt att de hänger kvar vid detta.

En anledning till att NHL valt att inte gå emot tidigare överenskommelser tror Szemberg är att de sett fördelar med att låta talangerna stannar kvar i sina europeiska ligor.

– Jag tror att de resonerat som så att som omständigheterna är nu är det bättre att låta spelarna starta sin säsong i Europa, köra klart säsongen och inte stressa deras utveckling. Och sedan har vi läget att när den europeiska säsongen är över så är NHL säsong kommit halvvägs, och då finns gott om tid att skriva kontrakt och ta över dem till den senare delen av säsongen. Där öppnar förskjutningen med coronan en ny dimension för spelare och lagen som inte funnits tidigare, säger Szemberg.

LÄS MER: Transferavtalet mellan NHL och svensk ishockey förlängs 

I SHL har frågor kring kanske framför allt Alexander Holtz och Lucas Raymonds situation väckts.

Båda två spås gå i den första rundan av draften och har gällande kontrakt med Djurgården respektive Frölunda.

Nu står det alltså klart att de kommer spela SHL-hockey den kommande säsongen, något som ligan hoppats på hela tiden.

– När vi förlängde det nuvarande NHL-avtalet så var det tidigare datum och ersättningar som gällde. Men det är klart att det är bra att det blir bekräftat, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till HockeyNews.se.

***

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)