HockeyNews
PLUS

Målfarlige backen: "Bästa valet jag har gjort i min hockeykarriär"

(14196) Calle Ackered
Olly Birth

Publicerad: 7 juni 2020

FacebookXWhatsApp

Han hade vunnit backarnas poängliga i Hockeyettan två säsonger i rad och hade tröttnat på att inte få en ordentlig chans i Hockeyallsvenskan.
Calle Ackered drog utomlands och har blivit en målskytt av rang. 
– Jag har utvecklat mitt skott väldigt mycket, jag har jobbat väldigt noggrant med smådetaljer. Jag har en större hunger för att göra mål och använder skottet oftare, säger Ackered till HockeyNews.se.

I Hockeyettan var han en toppback i många år och under två säsonger i Kristianstad och Östersund varvade Calle Ackered ligan och stod för totalt 79 poäng.

Ackered kände sig färdig med Hockeyettan, men anbuden från Hockeyallsvenskan tilltalade inte den kreativa backen som började blicka mot andra destinationer. 
 
– Jag fick inget bra i Sverige och kände efter säsongen i Östersund att jag ville utomlands. I allsvenskan fick jag inte den roll jag ville ha och jag kände mig klar med division 1. Jag behövde en nytändning i hockeyn. Jag valde mellan Norge och England där valet föll på England. Det kändes som ett större äventyr och man fick med sig språket. Jag vill inte sluta spela utan ha provat på att spela utomlands, säger Ältabördige Calle Ackered till HockeyNews.se.


Calle Ackered öste in poäng i Hockeyettan. Här syns han i båset i Östersunds-dressen. Foto: Bildbyrån

Valet föll på nykomlingen i EIHL, Guildford Flames. En klubb som inför säsongen 2017/2018 skulle värva ihop ett nytt lag för att prestera på högsta nivån i Storbritannien.

Tillsammans med lagkamraten från Östersund, David Lilleström Karlsson, flyttade Calle Ackered till Guildford – som är beläget drygt fyra mil sydväst om London.

Det blev en tuff start på äventyret för Calle Ackered då Lillieström Karlsson tvingades avsluta karriären tidigt in på höstsäsongen efter att ha åkt på en tuff tackling med en karriärsläckande hjärnskakning som följd. 

– Vi bodde tillsammans och helt plötsligt lämnade min vapendragare. Det var tufft ett kort tag, men samtidigt kunde jag växa och ta ett större ansvar. Och efter att David hade lämnat så exploderade det för mig på isen och jag gjorde poäng i varje match och gick från klarhet till klarhet. Jag hittade min roll i laget, säger Ackered.

Backens tränare i Guildford, Paul Dixon, tillät Ackered att vara kreativ och spela sitt spel. Ackered tackade för förtroendet och öste in poäng. Redan under sin första säsong i ligan var Ackered med i toppen av backarnas poängliga. Totalt i både liga och slutspel blev det 70 (!) poäng från Ackereds klubba.

– Jag fick utnyttja min färdigheter och vara en offensiv spelare. Det enda kravet Dixon hade var att man skulle jobba arslet av sig i varje match. Vi skulle aldrig ge upp. 

LÄS MER: Utlandslivet leker för Lindskoug: "Bättre villkor än i Sverige"

Det som stack ut jämfört med tiden i Hockeyettan var att Ackered nu hade börjat göra betydligt fler mål. Bara under debutsäsongen i Guildford stänkte han dit 22 puckar.

– Jag har utvecklat mitt skott väldigt mycket, jag har jobbat väldigt noggrant med smådetaljer. Jag har en större hunger för att göra mål och använder skottet oftare, säger Ackered till HockeyNews.se.


Calle Ackered har på senare år blivit en målfarlig back. Foto: Olly Birth

Efter första succésäsongen i Guildford signerade Calle Ackered ett nytt tvåårskontrakt med klubben. Men det saknades inte anbud från större klubbar i EIHL.

– Det stämmer, det fanns en hel del förfrågningar. Men jag trivdes så bra i Guildford och kände mig inte klar i klubben. Jag visste vad jag skulle få där och jag trivdes jättebra.

Och poängen från blålinjen har fortsatt att trilla in. Under sina tre år i ligan har Ackered levererat 135 poäng (53+82) och ses fortsatt som en av de bästa offensiva backarna.

Vad är det som har gjort att du har blivit kvar i tre år?

– Jag gjorde en så pass bra förstasäsong och sedan spelar givetvis den ekonomiska faktorn en roll. Det är bra betalt och det är en skön livsstil. Jag gillar livet i England, det är avslappnat på något sätt.

LÄS MER: Profilen överraskad av året i England: "Fortsätter gärna utomlands"

Intresset för hockeyn i Storbritannien ökar för varje år och landslagets framgångar där man 2019 lyckades hålla sig kvar i A-VM bidrar till att fler snackar hockey i regionen.

– Hockeyn kommer aldrig att kunna konkurrera ut fotbollen, men de som gillar hockey i UK är riktiga fanatiker och åker på landslagets alla matcher. Vi har många fans som åker på våra bortamatcher. Visst har landslaget sin del i det ökade intresset. Vi har två landslagsspelare i laget, Ben Davies och Steven Lee. Davies var ju den som avgjorde så att Storbritannien höll sig kvar i A-VM, så det är lite coolt.


Calle Ackereds lagkamrat Ben Davies sänkte Frankrike och lirkade Storbritannien kvar i A-VM. Foto: Bildbyrån 

Under åren i Guildford Falmes har Calle Ackered blivit bekant med den förre världsmålvakten i fotboll, Petr Cech, som har ett stort hockeyintresse och som både har tränat och spelat matcher med Guildfords farmarlag, Phoenix.

– Jag är ju egentligen Manchester United-fan, men har börjat stötta Arsenal och Chelsea på grund av Petr Cech. Han har blivit som en polare, han bor ganska nära Guildford och älskar att spelar hockey. Han har varit med och tränat med oss i tre år och hållit nollan två gånger för farmarlaget. Han surrar i omklädningsrummet som vilken spelare som helst. Vi brukar ringa in honom när vi saknar målvakter på träningar och då brukar han komma direkt från kontoret i Chelsea.

Kan du stoltsera med att du har mål gjort på Petr Cech?

– Ja, det har hänt, och jag har även snurrat upp honom på läktaren någon gång... Men han är jätteduktig och ville ju bli hockeymålvakt när han var liten. Hasek (Dominik) var hans stora idol, men Petr hade inte råd med utrustningen så det blev fotboll i stället och det gick ju bra ändå. Han klagar nog inte, säger Ackered och skrattar till.


Petr Cech från tiden som målvakt i Arsenal. Foto: Bildbyrån


Själv känner sig Calle Ackered sig lite bortglömd i Sverige efter åren i England. 

– Det skulle jag nog vilja säga. Jag tror inte att många sportchefer i allsvenskan har koll på hur jag har utvecklats och hur jag har spelat. Det är en mycket bättre version av Calle Ackered som spelar nu än den som spelade i Hockeyettan. Jag är mer aggressiv och mer påkopplad nu. Att flytta till England och spela i Guildford är det bästa valet jag har gjort i min hockeykarriär, säger Ackered och fortsätter: 

– Jag har jobbat mycket med det mentala och tror mycket mer på mig själv. Alla kan ha bra skills och vara skickliga, men har man inte det mentala med sig så kan det spöka rejält. Jag har spelat hockey i så pass många år nu och har blivit lite bättre för varje år och vet vad jag ska träna på. Sedan växer man lite mer när man spelar utomlands för det gäller att stå upp för sig själv. Det är en tuff liga och är man inte på tårna riskerar man att bli överkörd. Det finns många stora kanadensare som vill sänka en (skratt). 

Guildford har en arena som tar 2 200 och laget snittar runt 1 700-1 800 åskådare på matcherna. 

– Det är bra tryck på matcherna och bra intresse för laget i Guildford.


Calle Ackered jublar framför hemmasupportrarna i Guildford. Foto: John Uwins

Under Calle Ackereds tid i klubben har Guildford varit ett stabilt mittenlag, där man som bäst har tagit till semifinal i slutspelet. Den gångna säsongen tog slut med sju matcher kvar av grundserien – nu är frågan om det blir en fjärde säsong i ligan.

– Jag kollar på lite olika alternativ och det finns intresse från lite olika ligor. Just nu vill jag vara kvar utomlands. England är huvudspåret och det kan mycket väl bli en fortsättning i Guildford. Sedan är ju läget lite avvaktande just nu på grund av corona, så vi får se vad som händer.

Spel i Sverige är inte aktuellt?

– Jo, absolut, men just nu är tankarna på att fortsätta utomlands. Men jag utesluter inte spel i Sverige om jag får ett bra erbjudande, säger Calle Ackered. 

***

Wow! Värd en pizza slice – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)