AnnonsKlubbarnas besked: ”Tydlig majoritet för att starta utan publik”


4 juni

Klubbarna i Hockeyettan har sagt sitt. De vill komma igång med säsongen så gott det går i höst.
– Det är en klar och tydlig majoritet för att starta utan publik, säger ligachefen Mats ”Horndal” Johansson till HockeyNews.se.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

För knappt två veckor sedan berättade HockeyNews om att Hockeyettan via ligachefen Mats ”Horndal” Johansson skickat ut en enkät för att höra sig för med klubbarna hur de ställer sig till att starta säsongen utan publik på läktarna. Detta inför det besked i frågan som ska lämnas till svenska ishockeyförbundet kring midsommar.

LÄS MER: En seriestart utan publik kan bli upp till klubbarna 

Nu har klubbarna sagt sitt. 42 av 47 klubbar har inkommit med svar på frågeställningarna och indikationen är att de vill att säsongen startar.

– Jag ställde en fråga om att spela med eller utan publik och det är en klar och tydlig majoritet för att starta utan publik, men nästan alla har svarat att det går inte att köra så särskilt länge, säger ligachefen.

– Det är allt från att vi kan spela de två första omgångarna utan publik till att vi kan göra det till och med den sista oktober. Det är en oerhörd blandning av svar. Om alternativet är att inte spela alls är det bättre att starta utan, som ett par har skrivit. Men det är nästan det vanligaste svaret att det får inte vara under någon längre period.

Premiärdatumet är högst oklart

Att en säsong skulle kunna komma igång utan publik är alltså ganska tydligt, men när det skulle kunna ske är fortfarande högst oklart oavsett vilket besked Hockeyettan lämnar till SIF vid midsommar.

– Vilket datum vi ska starta det kommer hänga i luften, säger Johansson.

– Vi har inte spikat någon seriestart, det har pratats preliminärt om 13:e september men i min värld är 20:e minst lika aktuellt. Vi klarar med lätthet att spela grundserien i alla fall och få den klar till mitten av december.

Ett någorlunda snabbt besked kring när och hur en säsong kan komma igång är ganska viktigt för många av klubbarna. Men inte alla.

– Jag ställde frågan hur länge man kan vänta på ett besked om när vi ska starta och lite grann under vilka förutsättningar och där är de också en väldig blandning. Det är allt från att man vill ha besked nu till att man kan vänta till 14 dagar före seriestart.

– Jag tror att vi kanske, det är en högst personlig reflektion, men att vi kanske får vänta till efter sommaren, till första halvan av augusti innan vi vet exakt när vi kan starta. Jag är lite rädd för det.

Ligachefen tror att den stundande sommaren och det faktumet att fotbollen fått grönt ljus att dra igång utan publik kommer ge en och annan hint om vart det barkar för hockeyn.

– Om folk börjar resa lite mer inom landet i juli månad, då kanske vi får lite mer svar på om vad det har fått för effekt. Kan vi få ett svar under första halvan av augusti då har vi i alla fall minst en månad på oss innan seriestart.

– Totalt sett får man väl säga att beskedet som fotbollen fick var i grunden bra för oss också och så får vi avvakta och se lite grann hur det går för dem, kanske någon miss de gör som vi kan dra lärdom av och något bra de gör som vi också kan ta till oss kanske.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons