HockeyNews
PLUS

Spelare och ledare i SHL kan ha varit coronasmittade i vintras

(14078) Luleå-Skellefteå/coronasmitta
Simon Eliasson/Bildbyrån

Publicerad: 28 maj 2020

FacebookXWhatsApp

Tecken tyder på att en rad spelare och ledare i flera SHL-lag blev smittade av covid-19 när coronapandemin bredde ut sig i februari och mars. Men osäkerheten är stor.

– Det var nog några som hade såna symptom, så är det, säger Skellefteås general manager Erik Forssell.

– Jag tror att jag har haft skiten och jag ska ta reda på det inom kort, säger Linköpingscoachen Bert Robertsson.

– Frugan var hemma länge, hon var hemma i totalt sex veckor, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Coronapandemin slog till i slutet av SHL-säsongen och den sista omgången den 12 mars spelades utan publik på matcherna.


Då hade SHL-laget Skellefteå under en längre tid haft spelare och ledare som hade insjuknat med influensaliknande symptom. I den sista matchen mot Luleå var en handfull spelare i Skellefteå sjuka i feber, inklusive de båda målvakterna Gustaf Lindvall och Mantas Armalis, som inte kunde spela.


– Jag missade sista matchen och sedan blev det inte så mycket mer. Jag vet inte om det var det eller om det var nåt annat, säger Armalis till HockeyNews.se.


Någon form av influensa gick runt i Skellefteås lag och det går inte utesluta att det var covid-19.


– Nånting var det. Det var kanske tre eller fyra som missade sista omgången. Sedan är det svårt att säga vad det är. Man fick ju inte testa sig. Det var precis i det stadiet när man gick ifrån att testa alla till att inte testa någon, förutom de som var i riskgrupp eller de som kanske var svårt sjuka, säger Mantas Armalis, som själv hade feber.


– Jag var väl inte svårt sjuk, men tillräckligt sjuk för att inte träna och spela match.


Nu väntar han på att få testa sig för att se om han har antikroppar mot viruset och kanske därigenom immun mot sjukdomen.


– Ja, man väntar på blodproven för att se om man har några antikroppar. Det hade varit skönt att ha haft det avstädat, men det kan man inte räkna med heller utan man får ta sitt ansvar som alla andra och försöka hålla sig borta och hålla sig inne så gott man kan, säger Armalis.


Piteås John Vestermark lånades in av Skellefteå till sista SHL-matchen då målvakterna Gustaf Lindvall och Mantas Armalis var sjuka. Foto: Bildbyrån.


Skellefteås general manager Erik Forssell vill inte spekulera i om det var coronaviruset som drabbade klubben.


– Nej, det vet vi inget om. Men vi hade några sjuka då. Det är svårt att veta. Man kan gissa eller så, säger Forssell till HockeyNews.se.


För att kunna starta SHL-säsongen som planerat, eller längre fram under hösten, blir testningen av spelare och ledare en nyckelfaktor.


Bundesliga i Tyskland har återupptagit fotbollssäsongen under den pågående coronapandemin. I Sverige hoppas fotbollen få klartecken från Folkhälsomyndigheten under fredagen att kunna starta säsongen i sommar.


I NHL tänker man också fortsätta med sin säsong under sommaren för att kunna utse en Stanley Cup-mästare under tidig höst.


– Man läser ju i NHL hur de ska testa extra, idrottare. Det har liksom inte varit aktuell här eftersom det är så tidigt och att vi inte är i säsong. Det är så mycket annat som ska avhandlas först, känner jag, säger Erik Forssell.


LÄS MERNHL-backen om möjliga omstarten: "Ställt in mig på karantän"


– Man hoppas att det kan komma ut en bred testning för det är många som skulle, inte bara hockeyspelare, vilja veta om man har haft det eller inte haft det.


Även i Linköping misstänks spelare och ledare ha drabbats av coronaviruset.


– Det är många lag som har brottats med symptom på många sätt, säger LHC-coachen Bert Robertsson till HockeyNews.se.


– Även spelare och ledare i Linköping har sprungit runt med olika symptom, som egentligen har gått över, och så har man jobbat vidare. Jag tror att jag har haft skiten och jag ska ta reda på det inom kort.


Linköpingscoachen Bert Robertsson tror att han har haft "skiten" (covid-19). Foto: Bildbyrån.


Den 15 mars beslutade Svenska ishockeyförbundet att ställa in återstoden av säsongen. Ingen mästare korades och liga lag flyttades upp eller ner mellan divisionerna.


SHL siktar på att komma igång med nästa säsong den 19 september och för närvarande pågår försäsongsträningen. Men Sverige ligger långt bak när det kommer till testning av coronasmittade personer och när det kommer till att fastställa om personer har varit sjuka och bildat antikroppar mot viruset är testningen närmast obefintlig. Än så länge.


– Just nu idag har inte vi testning. Förhoppningsvis kan vi också börja testa. Det kanske kommer krav från ligan om det och det är klart att det underlättar säkerheten för spelarna, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson som precis har genomfört ett tre dagar långt läger på Lidingö med sina spelare.


– Vi har någon nu som inte är på det här lägret och som är vissen och dålig. Vi håller honom borta från gruppen, men vi har liksom ingen testning på den personen, säger Ohlsson till HockeyNews.se.


Djurgårdstränaren Robert Ohlssons fru Irene har sannolikt haft coronasmittan. För egen del är han osäker. Foto: Bildbyrån.


Robert Ohlsson kan själv ha haft Covid-19, men i så fall utan att ha haft några egentliga symptom.


– Frugan var hemma länge, hon var hemma i totalt sex veckor. Det är tufft när man får det. Nu var hon hemma och var sjuk och var inte inne på sjukhus som många andra, så det får man vara glad över, säger Ohlsson.


LÄS MERSå mycket tappar hockeyn i intäkter på grund av Coronaviruset


Under det att hans fru var sjuk försökte han och dottern hålla avstånd så gott de kunde.


– Sedan bor vi ju i samma lägenhet. Det var allt från att ta tempen på morgonen och kvällen sedan försökte vi vara ute mycket under den perioden och var hemma ganska lite. Samtidigt är det svårt att inte träffas ändå eftersom vi bor ihop i samma lägenhet.


Ohlsson fortsätter:


– Vi klarade oss där och då och jag vet inte hur det gick till. Varken jag eller dottern blev sjuka. Men åter igen, min fru har inte testat sig, men man är inte hemma och har feber så länge som hon hade, och hostar och har sig. Vi har inte heller testat oss så det vore bra om den möjligheten fanns.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)