HockeyNews
PLUS

Så mycket tappar hockeyn i intäkter på grund av Coronaviruset

(13297) Hockeyn
Bildbyrån

Publicerad: 18 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Idag presenterade Riksidrottsförbundet en prognos kring att de svenska idrottsklubbarna förlorar cirka 500 miljoner på grund av inställda evenemang. Ishockeyn är den största förloraren i dramat. 
– Hockeyn tappar 196 miljoner, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till HockeyNews.se. 

Coronavirusets framfart har skapat stor oro i såväl samhället som inom idrotten. För en vecka sedan beslutade regeringen att förbjuda allmänna sammankomster för över 500 personer. 


Det beslutet har fått stora konsekvenser för Sveriges idrottsföreningar. Tidigare idag presenterade Riksidrottsförbundet en prognos kring förlorade intäkter för idrottsklubbarna runtom i Sverige. 


En första ögonblicksbild är att våra föreningar förlorar 500 miljoner kronor då 1800 idrottsevenemang ställs in under mars och april för att bekämpa coronaviruset. Det skapar stora ekonomiska påfrestningar för våra föreningar, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.


När HockeyNews.se når Björn Eriksson utvecklar han vad konsekvenserna kommer att bli för hockeyn. 


– Hockeyn tappar 196 miljoner, det här är då icke avrundade siffror. Hockeyn toppar faktiskt förlustligan under den här perioden. I hockeyn är det inställt slutspel, så de här siffrorna varierar beroende på säsong, säger han.


LÄS MER: SHL inför värvningsstopp: ”Vi behöver dra i handbromsen”


Förlusterna kan dock bli större än så, menar Björn Eriksson. 


– De totala förlusterna beror på hur länge det här varar. Två månader utav tolv är en sjättedel, då skulle du kunna leka och multiplicera med det själv. 


Han fortsätter vidare:


– Du har två skorstenar till där hockeyn förlorar pengar. Den ena är pengarna till bredd-, knatte och veteranhockeyn och gud allt vad det är. Blir inte de här av, ja då slår det hårt mot breddhockeyn också. Det slutröret ingår inte i siffran på 196 miljoner och det bör man ha klart för sig. 


– Sen har vi även det här när klubbarna gör samhällsinsatser och hjälper gamla och så vidare, det är inte heller med. Det här är bara siffran vad gäller matcher. 


Men den här siffran är högre i hockeyn än i andra idrotter för att det är slutspel och kval som skulle väntat nu?


– Svar ja. Jag skulle tro att, när vi mäter nästa gång i maj och juni är sannolikheten hockeyns siffror lägre. Ni kan ha turneringar och så, men jag skulle tro att det är fotbollen som kommer att toppa ganska tydligt då. 


Har ni några siffror på hur det påverkar SHL kontra HockeyAllsvenskan?


– Inte jag. Det är möjligt att någon hos mig har det. 35 specialförbund har svarat, varav hockey är ett av dem. Ska du in på den delen är det smartast att slå hockeyförbundet en signal, för de har med all säkerhet de siffrorna. 


Regeringen presenterade i måndags ett förslag på ett system för korttidspermitteringar. ”Det innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen”. De svenska ligorna har ännu inte tillämpat krispaketet från regeringen, men det tror RF:s ordförande Björn Eriksson sker inom en snar framtid. 


– Ja, det tror jag. Om jag begär 500 miljoner som det smäller till på, så hoppas jag och tror att regeringen kommer fatta ett beslut något sånär fort. Här gäller det att komma till skott och just den här delen för bortfall av pengar kan vara viktig för klubbarnas ekonomi och överlevnad. Det betalas ju till funktionärer och liknande, och får de inget vatten och vattnas så torkar de. Det här är viktigt både för elit och breddelen. 


Tidigare idag träffade han kultur- och demokratiminister Amanda Lind för att diskutera saken. 


– Vi hade ett ett resonemang om de här frågorna. Jag framhöll vikten av att komma till ett snabbt beslut och jag tror hon är väl medveten om det. Idealet för mig hade varit om beslutet kom igår, men jag inser att det inte kan komma samma dag som man överlämnar sånt material. Det blir viktigt att man inte väntar för länge, för klubbarna lider av de här inkomstbortfallen. Jag hoppas på en snabb och effektiv handläggning, säger han. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)