HockeyNews
PLUS

Profilen fortsatt oklar över framtiden: ”Det är inget lätt beslut att ta”

(12177) Filip Thörnqvist / Mariestad
Skärmdump Stay-Live Mariestad

Publicerad: 26 maj 2020

I 13 raka säsonger har han representerat Mariestad och inte bara varit lagkapten utan växt till till en viktig trotjänare, kanske den viktigaste kuggen i lagets ryggrad. Men Hockeyettan-profilen Filip Thörnqvist tvekar fortfarande inför sin framtid på isen.
– Det är inget lätt beslut att ta, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Anledningen till att den stora profilen tvekar om framtiden har inte så mycket med att han tycker sig se slutet på tillvaron som ishockeyspelare att göra, utan är snarare en följd av att den civila sidan av livet kan komma att ta betydligt mer tid.

31-åringen har bildat familj och börjat planera för en ny yrkesbana.

– Jag sökt till polishögskolan och de har fått skjuta upp de sista testerna på grund av det här med corona, berättar han.

– Jag har hela tiden sagt att den dagen jag inte är hundra procent motiverad så kommer jag lägga av, för jag tycker att för hela föreningen och supportrar och lagkamrater så måste man vara hundra motiverad för att spela, så pass mycket tid som man lägger ner på det. Kommer jag in kommer studierna ta sitt och då känner jag att då är det kanske bättre att ge plats åt någon annan. Men samtidigt känner jag att har hockey kvar i mig också, om jag kommer in på polishögskolan är ganska avgörande för mitt beslut.

LÄS MER: Riskerar att tappa den rutinerade stommen: ”Någonstans kommer man till vägs ände” 

Dörren står öppen...än så länge

Situationen med coronapandemin har inneburit att testerna och ansökan inte har kunnat genomföras som planerat och därför drar det också ut på tiden med beslutet huruvida Thörnqvist kommer fortsätta vara en profil i Hockeyettan eller inte.

– Jag har en väldigt bra dialog med Calle (Johansson, sportchef Mariestad /förf.anm) och det är tråkigt att det blivit som det blivit, att det har blivit framskjutet det här med polisen. Jag ville ta tag i det direkt när säsongen var över.

– Det är den främsta anledningen till att det har dröjt, men vi har en bra och öppen dialog. Vi pratar med varandra och det sista jag vill göra är att sätta Bois i skiten, men samtidigt måste jag vara hundra procent på mitt beslut. Jag önskar ju också att det skulle vara klart så fort som möjligt för att veta vad som händer i livet men nu är det inte så tyvärr.

Men som viktig trotjänare är du en sådan spelare han väntar på?
– Ja så är det och jag är tacksam för att han väljer att vänta, men som sagt vi har en öppen dialog och pratar ofta med varandra. Vi vet exakt att vi har varandra.

– Det kan vara så att Calle tillslut måste ha ett besked och då får vi ta det då, han har varit jäkligt fair mot mig och kunnat vänta på mig, men sen förstår jag honom om han behöver ha ett besked och då får väl jag ta några dagars funderare och se om jag ska vänta ett år till eller hur det blir.

Filip Thörnqvist efter ett viktigt mål i en av alla derbybataljer med antagonisten Skövde. Foto: Skärmdump Stay-Live

Ett snopet avslut på karriären

Skulle det bli så att Thörnqvist klarar testerna och blir antagen till polishögskolan talar alltså det mesta för att karriären är över. En karriär som i så fall avslutades med ett avbrutet playoff 3 mot Tranås.

Det känns som ett ganska snopet avslut?
– Vi vann ju sista matchen i alla fall, skrattar forwarden.

– Men det är klart att det är jättesnopet. Min högsta önskan har varit att ta upp Bois i allsvenskan och hjälpa klubben med det, så det är klart att det är snopet. Det kändes som att vi hade något på gång i år och så blev det som det blev. Men samtidigt är jag 31 år och har hela tiden drömt om att kunna bli polis också. Man blir ju inte yngre och det är tre år man får läsa så för varje år som går blir det en äldre polis som kommer ut.

Samtidigt är den oömme kaptenen noga med att poängtera att om han ska spela en 14e säsong på raken i Mariestad så ska han göra det för att kunna bidra.

– Om man ska spela i en toppklubb i Hockeyettan ska det inte vara för att försörja studier, med så mycket publik som vi drar är det en skyldighet att man brinner för det varje dag man är däruppe på hallen, det är den främsta anledningen till att jag inte har bestämt mig.

– Hockeyettan idag ser inte ut som det gjorde för 13 år sedan när jag kom upp, idag krävs det att man lägger ner oerhört mycket tid och så tycker jag att det ska vara också. Speciellt vi som är en klubb som satsar på att gå upp i allsvenskan, då krävs det att vi vill bli bättre varje dag, men riktigt så var det inte för 13 år sedan utan då var det lite mer så att det äldre gardet kunde ta det lite lugnare på några träningar. Nu är det snarare att ju äldre man blir ju mer får man träna.

Supportrarna lär hållas på halster en stund till. Ett besked kring huruvida det blir en fortsättning för publikfavoriten eller inte kan dröja. Allt hänger på när kaptenen får göra testerna.

– Det är inget lätt beslut att ta, hockeyn har ju gett otroligt mycket, men så tror jag det kommer vara den dagen oavsett när man slutar. Det kommer aldrig vara ett lätt beslut att fatta.

En sak är i alla fall klar. Det lär inte bli spel någon annanstans.

– Jag vill avsluta min karriär i Mariestad där jag en gång fick fart på det, det är säkert fler spelare som har gjort fler matcher i olika klubbar, men jag tror att jag är hyfsat unik med 13 år i samma förening.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS