SHL-hockey utan publik – så tycker supportrarna, del 3


22 maj

SHL hoppas komma igång med spel som planerat den 19 september. Men på grund av coronapandemin är det väldigt osäkert om och när det kommer att kunna finnas publik på matcherna.

Vad tycker supportrarna om det?

I del tre av enkäten svarar representanter för fansen hos Färjestad och Oskarshamn.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Den sista omgången av förra säsongen i SHL spelades inför tomma läktare. På de sju arenorna den 12 mars från Luleå i norr till Ängelholm i söder var det spöklikt tyst. Därefter ställdes SM-slutspelet in och säsongen var över.


Coronapandemin har satt stopp för mycket i vårt samhälle och folksamlingar över 50 personer är inte tillåtna. Frågan är hur det blir till hösten.


LÄS MERSHL förbereder sig inför mardrömsscenariot: "En hel säsong utan publik"


I en enkät med SHL-klubbarnas supporterföreningar kommer här reaktioner. I dag från Färjestad och Oskarshamn.


Sebastian Edvardsson, Färjestads supporterförening Bryggeriet


Vad skulle du tycka om SHL-säsongen måste börja utan publik i arenorna?


– Först och främst vill vi att man ser över möjligheterna att skjuta lite på det, och dra på det så långt som det är möjligt, för vi såg ju i sista omgången för några månader sedan hur mycket sämre det blir när det inte är någon publik. Det är inte samma sak alls.


Skulle du acceptera det?


– Så som läget är nu så är det något man inte kan göra nånting åt. Så i det absolut sista läget är det klart man får acceptera det. Hellre det än att alla lagen går i konkurs och att alla avtalen bryts, men att jobba så långt det är möjligt för att kunna skjuta på det.


Hur skulle du följa matcherna?


– Om man inte fick vara på plats? Ja, då blir det väl via tv:n. Om restriktionerna säger att man inte kan vara på plats skulle jag nog ändå undvika större folksamlingar. Det kanske blir några närmare vänner, så det blir inga sportbarer heller. Där finns det en risk, men man får givetvis ta ett eget ansvar också och följa det som sägs.


Vilken fråga anser du är den viktigaste under och efter coronakrisen?


– Nu när det har börjat diskuteras att det inte funkade att spela ett slutspel utan publik så är det väl faktiskt så att supportrar överlag kanske kan flytta fram sina positioner lite för att klubbarna alltid ska inse hur viktiga supportrarna är. Det är inte bara tv och sponsorer utan även de som är på plats är väldigt väldigt viktiga.


– Det var ingen spelare i Färjestad, förutom Jesper Olofsson som gjorde fem mål (mot Växjö i sista omgången) som tyckte det var särskilt roligt…


LÄS MERSHL-hockey utan publik – så tycker supportrarna, del 1 – Brynäs och Djurgården


Inför tomma läktare vann Färjestad borta mot Växjö i den sista SHL-omgången den 12 mars. Foto: Bildbyrån.


Tobias Karlsson, ordförande, Oskarshamns supporterförening Blue Front Support


Vad skulle du tycka om SHL-säsongen måste börja utan publik i arenorna?


– Om säsongen börjar utan publik vore det såklart tråkigt, men jag tror att det är ett bättre alternativ än att inte börja alls. Mycket handlar om föreningarnas ekonomi och ett publikbortfall blir såklart också ett intäktsbortfall. Men TV-pengarna är för stora för att skippa, misstänker jag.


Skulle du acceptera det?


– Det skulle accepteras ja. Det påverkar såklart vår verksamhet där vi får svårt att stötta vårt lag. 


Hur skulle du följa matcherna?


– Matcherna skulle ju så klart följas i form av tv-sändningar. 


Vilken fråga anser du är den viktigaste under och efter coronakrisen?


– Prio ett är så klart den allmänna folkhälsan. Dels för spelare och ledare i lagen, dels för dess publik, men även så klart för människor i allmänhet. Människors hälsa och välmående måste prioriteras över allt annat just nu.


LÄS MERSHL-hockey utan publik – så tycker supportrarna, del 2 – Leksand


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons