I torsdags fick Grönborg se en landsman få förtroendet som huvudtränare när Langnau meddelade att de hittat sin ersättare till Heinz Ehlers i form av Rikard Franzén.
Efter sex år som assisterande tränare i ligan tar han nu över efter sin gode vän Ehlers för blott sitt andra jobb som huvudtränare i sin tränarkarriär där det första var en halv säsong som ansvarig i AIK.
– Det känns bra, det är som det är i coronatider med allt vad det innebär för klubbar och sporter och allt möjligt och privat, men vi vet att det ska bli vardag någonstans och det känns jättebra. Jag har varit assisterande i sex år här i Schweiz så det känns bra att ta klivet upp och ta den stora spaden, säger Franzén till HockeyNews.se.
LÄS MER: Han blir näste svenske huvudtränare i NLA: "Har förtjänat det här"
Franzén hade andra klubbar som hörde av sig och anmälde intresse, men möjligheten att bli huvudtränare i Langnau vägde tungt.
Nu hoppas han få förtroendet och att tålamodet finns för att vara med och utveckla klubbens yngre spelare.
– Det är svårt för mig att bli head coach i Schweiz när man inte varit det i så många år tidigare och då är det verkligen en chans jag måste ta om jag vill ta det klivet. De vet vad jag står för och jag vet vad de vill nu och nu ska vi bara se om de har lite tålamod också. De vill gå in i en fas där vi jobbar med med att utveckla yngre spelare som tar sitt nästa kliv hos oss. Vi har inte samma budget som de stora klubbarna och då får man jobba på ett annat sätt, men jag vet ju också att kombinera den utbildningen med det sportsliga att vinna matcher inte alltid går ihop, säger han.
Det jobbet kommer dock inte göras över en natt.
– Men vi vill ju vinna också, det är inte det, men vi måste ha tålamod. Kolla på Skellefteå när de började bygga upp sitt, det tar tid att sätta sin prägel innan man är där och det kan ta två, tre, fyra år för en del föreningar innan man är där. Man måste ha tålamod men det finns inte i alla klubbar, framförallt inte här i Schweiz där det kan gå väldigt fort, säger Franzén.
Tålamod är något den 52-årige tränaren varit tydlig med i dialogen mot klubben.
Klubben kan dock få lite hjälp på traven och ta bort en del av den sportsliga pressen om ligan stängs under de närmsta säsongerna, vilket skulle göra att klubben inte kan åka ur.
– Det har jag också talat om, att det kan ta lite tid när man gör förändringar så vi måste ha det tålamodet. För oss skulle det vara bra om de stängde ligan i ett eller två år, som de funderar på att göra. Samtidigt har vi ett lag som gick till slutspel förrförra säsongen så vi har killar som är duktiga, men vi ska våga ge de här unga chansen och då kan vi göra det på ett annat sätt, säger han.
Kontraktet med Langnau löper över den kommande säsongen, vilket är samma avtal som han skrev på i 2018 då han förlängde sitt kontrakt.
Ett kontrakt på ett år är en bra start menar han.
– Det passar mig bra för att få känna av vart vindarna bär och det passade dem bra. Jag hade inga ambitioner att jag var tvungen att skriva 2-3 år utan ville kännas vid lite i och med att allt är väldigt osäkert inför året och vad som gäller med budgeterar, lag, spelare och så vidare, säger Franzén.
Världsläget gör att frågorna är många inför den kommande säsongen.
– Vad kommer vi har för budget? Hur kommer serien se ut, kommer den vara stängd eller inte? Hur många utländska spelare får vi ha och så vidare. Det är många sådana frågor, men det kändes bra att köra på det år jag hade, säger han.
Jämfört med den huvudtränare som fick lämna AIK fyra matcher in i kvalserien säsongen 2013–14 är det en många erfarenheter rikare Franzén som tar över SCL Tigers.
– Jag har jobbat sex år till som tränare med olika former av spelare, både i kunnande och framförallt har man lärt sig mycket om människor och klubbar som jag varit i. Den stora delen i Schweiz, som jag tycker, är att man jobbar med många olika kulturer och allt vad det innebär med språk och vad de kommer ifrån för bakgrund. Där har man lärt sig oerhört mycket, och sedan såklart hockeymässigt, säger han.
Vad är den största skillnaden på att vara tränare i Schweiz jämfört med Sverige?
– Just det här med kulturen. Jag kan förfoga över ett lag med schweizare, men de kommer från olika delar, den fransktalande, den italienska delen och den tysktalande delen. Sedan har du kanske någon finsk spelare och någon kanadensare och svensk och så ska du få ihop det. Det innebär att man får approacha spelbana lite olika ibland. Du är på samma sätt och har samma regler och ramar för alla men på det sätt man talar med dem och hur man försöker lära ut gör man olika och det har jag verkligen fått lära mig från den ena dagen till den andra.
– En sydländsk kille tar inte instruktionerna på samma sätt som en tysktalande eller svensk kille skulle ha gjort, så det är det stora man får lära sig utöver det sportsliga och sådant som uppspel, forecheck och styrspel. Det är mycket sådant runtomkring, men det har varit otroligt roligt och lärorikt och jag måste säga att jag trivs väldigt bra och det är därför jag varit kvar i Schweiz också.
LÄS MER: Här är tio lediga profiler från NLA – blir det nån comeback i SHL?
En annan skillnad mot den svenska ishockeyn är att ledarstaben oftast är mindre än vad den är i Sverige.
Istället för en huvudtränare och minst två assisterande tränare som oftast är fallet i Sverige är det vanliga i Schweiz att det finns en huvudtränare och en assisterande tränare.
På det viset har Franzén jobbat tillsammans med Heinz Ehlers under fyra av de sex säsonger Franzén spenderat i NLA. Duon har dessutom jobbat tillsammans i det danska landslaget.
– Vi har funkat jättebra och haft våra klara roller där jag skött mycket video och det taktiska i försvarsspelet och han har jobbat med det offensiva. Det har bara varit vi två, det är lite skillnad mot till exempel Sverige där man har fyra-fem coacher, det är på både gott och ont. Det är självklart bra att man har en bredare stab som ser och hör mycket, men det är en väg som schweizarna valt att gå att de haft två coacher. De rikare klubbarna har väl börjat inse att det är bättre att han två assisterande och en head coach, säger han.
Ehlers lämnade Schweiz för att fokusera enbart på den danska ishockeyn och sin roll som förbundskapten.
Någon fortsättning för Rikard Franzén blir det däremot inte, som skulle ha stått i det danska båset under VM i just Schweiz denna månad om coronaviruset inte dragit fram världen över.
– Nej, det kommer jag inte göra. Det här kommer ta mer tid för mig och jag vill verkligen lägga den tid, energi och kraft som krävs på att jobba med laget och föreningen. Då finns det inte tid över till något annat, säger han.
***
Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.
50% rabatt i 3 månader Skaffa PLUS. (Säg upp när du vill.)