HockeyNews
PLUS

Här är tio lediga profiler från NLA – blir det nån comeback i SHL?

(13532) NLA-listan
Bildbyrån

Publicerad: 10 april 2020

FacebookXWhatsApp

Silly season har fått en rejäl smäll av coronakrisen och det kommer förmodligen att dröja länge innan kontraktslösa spelare har hittat rätt klubbadress för kommande säsong.

Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, tar sig idag en titt på lediga spelare på den schweiziska marknaden som skulle kunna hitta till SHL.

Philip Holm (t h) fanns med i VM-truppen 2019, men spelade då ingen match. Foto: Bildbyrån.


Philip Holm, b, Lausanne


Kommentar: Den förre Växjö- och Djurgårdsbacken har inte riktigt tagit sig över tröskeln till NHL och har därför vänt tillbaka till Europa där han avslutade i Lausanne. Den offensivt och fysiskt skicklige backen skulle vara en toppkraft för någon av klubbarna i SHL med guldambitioner, typ Djurgården, Frölunda, Färjestad eller Växjö.


Petteri Lindbohm, b, Lausanne


Kommentar: Den 26-årige finländske backen var med och bärgade Finlands senaste VM-guld, i maj 2019. Han är en solid tvåvägsback som har varit omtyckt under sina två säsonger i Lausanne där han har haft Ville Peltonen som huvudcoach. Möjligheten till ett nytt kontrakt ökade då Holm lämnade.


Otso Rantakari, b, Davos


Kommentar: Den högerskjutande backen ryktades till Örebro under förra säsongen, men han blev istället utlånad av Davos till den schweiziska ligakollegan Biel-Bienne. Rantakari fick en olycklig avslutning i SHL-kvalet med Modo, men har haft tre bra säsonger i Tappara och gjorde stabilt med poäng i både Davos och i Biel den senaste säsongen.


Anssi Salmela i Biel-Biennes gula tröja. Foto: Bildbyrån.


Anssi Salmela, b, Biel-Bienne


Kommentar: Finns det lite till att klämma ur den här oerhört skridskoskicklige och mångsidige tidigare SHL-stjärnan? 35-årige Salmela nödvärvades till HV71 efter en rejält tung säsongsstart 2013/2014 och gjorde succé, precis som han gjorde i Modo före HV och i Färjestad, Brynäs och Linköping efter HV-tiden. Senaste säsongen i Schweiz var kanske inte hans bästa. Men det är svårt att se att det var hans sista på toppnivå.


Matt D’Agostini, f, Ambrì-Piotta


Kommentar: Med sina 20 mål och totalt 42 poäng på 46 matcher blev han nia i poängligan i NLA. Den kanadensiske högerskytten har producerat stabilt med poäng i ett schweiziskt bottengäng. Det som talar emot en flytt till SHL är att han har varit i Schweiz de senaste sex åren och kanske inte har lust att dra norrut från en välbekant miljö?


Ben Maxwell, SCL Tigers. Foto: Bildbyrån.


Ben Maxwell, f, Langnau


Kommentar: Den kanadensiske tvåvägscentern är en skicklig passningsspelare och playmaker. Han har erfarenhet från NHL, AHL, Finland, KHL och Schweiz. I Finland har han två guld med Kärpät och han är en pålitlig poänggörare. I mellandagarna fick 32-årige Maxwell debutera för Kanada i Spengler Cup.


Andreas Martinsen spelade VM för Norge 2019. Foto: Bildbyrån.


Andreas Martinsen, f, Zug


Kommentar: Den kraftfulle och NHL-meriterade norske forwarden flyttade till Zug från Pittsburghs farmarlag i slutet av januari och det är oklart om han får förlängt kontrakt i Schweiz. 29-årige Martinsen spelade för Leksand som junior och i Hockeyallsvenskan i början av sin karriär. Med 152 NHL-matcher för Colorado och Chicago är han en av de mest intressanta norska spelarna för tillfället.


Johan Ryno, f, Lugano


Kommentar: Presentation överflödig? Vi drar det lite kort om den 196 centimeter långe centern. När han fick en krympande roll i Färjestad under säsongen blev situationen ansträngd och han bröt upp från Karlstad och spelade klart säsongen i Lugano. Men i och med att det var så kort tid kvar hann han inte med mycket där. Nu letar han en ny utmaning.


David Ullström, Biel-Bienne. Foto: Bildbyrån.


David Ullström, f, Biel-Bienne


Kommentar: Tiden för en comeback i HV71 är inte den rätta kommande säsong. Men kanske 2021? 30-årige Ullström har nu en stark säsong i Schweiz bakom sig efter en lätt knepig start i KHL-klubben Dinamo Riga. I Biel-Bienne gjorde den allsidige forwarden 30 poäng (10 mål, 20 assist) på 28 matcher och det lär vara en stor chans att han blir kvar i Schweiz.


Casey Wellman lämnar schweiziska "Rappi". Foto: Bildbyrån.


Casey Wellman, f, Rapperswil-Jona


Kommentar: Den 32-årige högerskytten påminner åtminstone en liten aning om Ryan Lasch och under 2016/2017 fungerade han mer eller mindre som ersättare till Lasch som då gjorde en säsong i Bern. Wellman blev trea i Frölundas interna poängliga i grundserien och hade ett väldigt bra slutspel där han gjorde 16 poäng på 14 matcher. Nu lämnar amerikanen Rapperswil.


***

Riktigt bra! Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)