AnnonsSHL-lagens osäkerhet inför träningsmatcher i Finland och Schweiz


8 maj

Växjö har planerat att åka till Finland och spela träningsmatcher på försäsongen.

Färjestad har tänkt åka till Zug i Schweiz i augusti. Men det är oklart om resorna och matcherna blir av.

– Kan man åka till Finland? Inte en aning. Vi får se, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till HockeyNews.se.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Färjestad är ett av SHL-lagen som är kvalificerat till Champions Hockey League till hösten. Men till följd av coronapandemin har CHL strukit gruppspelet i starten av hösten och inleder istället direkt med 16-delsfinalerna den 6 oktober.


För SHL-lagen i SHL innebär det att en stor del av matcherna som var tänkta att ingå i förberedelserna till SHL-premiären den 19 september behöver ersättas med något annat.


– Vi har lagt in någon match och sedan har vi planerat att vi ska åka till Zug den 12 augusti. Vi ska spela två matcher, den 12 och 16 augusti, eftersom vi har lite utbyte med dem. De var här hos oss säsongen som var och tanken är att vi ska dit, säger Färjestads general manager Peter Jakobsson till HockeyNews.se.


LÄS MERDrömvärvning allt närmare – och Färjestad hoppas på fynd i NHL


Men det blir svårt att resa till Schweiz så länge som landsgränserna är stängda.


– Det står lite skrivet i stjärnorna idag med ovissheten, så det är fram och tillbaka. Det har blivit lite omstrukturering i träningsmatchandet också. Vi har fått in någon extra eftersom CHL ”försvann”.


Färjestad siktar på att kunna vara med och genomföra träningsturneringen Strömstad Hockey Classic i slutet av augusti.


– Vi brukar vara i Strömstad och spela Strömstad Classic med Leksand och Frölunda och den hoppas och tror vi ska fungera och vara igång. Den är viktig för oss och den vill vi verkligen att den ska fullföljas, säger Peter Jakobsson, som håller sig beredd för att göra justeringar i matchupplägget igen.


Färjestads tränarstab, här med Gereon Dahlgren och Johan Pennerborn, förbereder sig för en ny SHL-säsong. Foto: Bildbyrån.


– Vi hade planen lagd med Zug i Strömstad och CHL och nu blev det frågetecken för Zug och CHL är framflyttat så det blir lite merarbete, men ja ja, det går att lösa så det är inget problem.


Växjö Lakers, som var i CHL-final 2018, lyckades inte knipa en plats i årets Champions Hockey League och har andra planer för träningsmatcher på försäsongen.


Coronapandemin är alltjämt ett hinder.


– Vi har vår första ”make or break” när vi förhoppningsvis åker till Finland i augusti. Vi får se om vi kan göra det. Det är väl första gången vi kommer att bli riktigt testade. Jag ska inte säga att jag förutsätter att vi kan spela träningsmatcher i augusti, men det finns väl ganska goda förutsättningar att man kan spela träningsmatcher i alla fall utan publik. Men kan man åka till Finland? Inte en aning. Vi får se, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson.


Runt om i Europa, med tyska Bundesliga i spetsen, har fotbollsligorna vidtagit åtgärder för att kunna fortsätta eller inleda sina säsonger med respektive lands regerings godkännande.


– Den stora fördelen för oss är att vi har ett benchmark i fotbollen, som ligger före oss. Spelas det inte en enda fotbollsmatch fram till den 1 augusti behöver vi inte spekulera. Då kommer det inte spelas några hockeymatcher heller. Men har de kommit igång och lirar så är det goda förutsättningar att vi ska kunna spela under samma premisser och det kan man tycka är väldigt skönt, säger Henrik Evertsson till HockeyNews.se.


LÄS MERVäxjö tar ny sats mot SM-guld – sportchefen om drömduon


Under tiden pågår försäsongsträningen i SHL-klubbarna och för att kunna sköta fysiken och samtidigt dämpa smittspridningen har det vidtagits åtgärder.


– Det blir lite omstruktureringar, det blir det ju. Det är några som duschar hemma. Så försöker vi dra ut cyklarna och trampa ute om det är möjligt och vi kollar lite olika grupperingar och olika tider. Lite trix och fix blir det. Sedan har vi inte tillgång till dem lika mycket som vi brukar eftersom de är permitterade (korttidsarbetande), säger Färjestads general manager Peter Jakobsson.


Han fortsätter:


– Det är en olustig feeling, för vi har en dröm om att vi ska spela hockey när det drar ihop sig. Jag kan väl tycka att det är viktigt att vi kommer igång och sedan om det blir med publik eller inte, det får vi se, men medialt är det väldigt bra om det är igång.


Fotbollen kommer tills vidare att spelas utan publik på matcherna och frågan är om läget hinner ändras till hockeystarten den 19 september. Det är mer än fyra månader till SHL-premiären, vilket kan kännas som en lång tid. Men för en pandemi att klinga av är det å andra sidan kort tid.


Jakobsson får tills vidare glädja sig åt att ha friska spelare i Karlstadsklubben Färjestad.


– Ja, peppar peppar ta i trä. Vi har inte haft några skavanker eller tendenser, men det kan ju vara så att halva laget har haft det (covid-19), det vet man ju inte och man reagerar olika på det. Det är ingen som har behövt vara hemma från någon träning, säger Jakobsson.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons