HockeyNews
PLUS

Drömvärvning allt närmare – och Färjestad hoppas på fynd i NHL

(13860) Virtanen/Åslund/Jakobsson
Bildbyrån

Publicerad: 8 maj 2020

FacebookXWhatsApp

Färjestad håller dörren öppen på vid gavel för Jesse Virtanen och han står högst på önskelistan över backar.

Men frågan är vem som ska ta den sista forwardsplatsen.

– Så klart finns det duktiga spelare kvar på marknaden, säger FBK:s general manager Peter Jakobsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Målvaktsparet är klart.


I backbesättningen finns det en lucka kvar att fylla. Tidigare i veckan bröts kontraktet mellan Lucas Ekeståhl-Jonsson och Färjestad.


Ekeståhl-Jonsson ville ha en större offensiv roll än vad han har haft i Färjestad och fortsatte till Rögle.


Färjestad i sin tur hämtade in JVM-kaptenen Adam Ginning, 20, som blivit övertalig i Linköping.


– Det blev en omstrukturering, från en kanske mer offensiv pjäs som lämnar oss till en mer defensiv fältherre som kom till oss. Det var en bra omställning för oss, tycker vi. Det hade blivit trångt, och det kände Lucas själv också, med den rollen och den speltiden offensivt sätt, säger Färjestads general manager Peter Jakobsson.


LÄS MERSka ta nästa kliv i Rögle: ”Vill visa att jag kan vara en toppback i ligan”


Det finns en tydlig roll för Ginning i Karlstadsklubben.


– Adam kommer hit och slåss på ett annat sätt och ska döda utvisningar och spela i defensiva situationer och vara väldigt stark defensivt. Vi kände att det passade väl in i bygget. Det är vi glada för, att Adam fanns på marknaden och fanns tillgänglig.


Det innebär att det nu är helt öppet mål för en återkomst för den tidigare backstjärnan i Färjestad Jesse Virtanen.


– Hehe. Ja, det har varit öppet mål för Jesse hela tiden, haha, säger Jakobsson.


LÄS MERFörra Färjestadsstjärnan i kontakt med FBK:s general manager: "Pratat"


– Vi är sju bra backar idag, men vi har sagt hela tiden att skulle Jesse inte hamna i Ryssland eller i Schweiz, då vill vi att han spelar i Karlstad och i Färjestad med tanke på hur bra han var förra gången han var här och med tanke på hur bra de trivdes i Karlstad. Åter igen, vi ser väldigt gärna att Jesse Virtanen hamnar här.


Jesse Virtanen sa förra veckan till HockeyNews.se att Färjestad finns med i bilden.


– Vi vet att det kanske finns locktoner från andra ligor också, men idag tar det väl lite längre tid i de ligorna vi känner som det ser ut. Vi får väl se hur lång tid, om det är tio dar eller om det är två-tre månader han behöver ha på sig. Vi sitter inte i sjön så vi kommer att vänta ett tag till på ett svar från Jesse.


Färjestad hoppas på en återkomst till Karlstad för Jesse Virtanen. Foto: Bildbyrån.


På forwardssidan har Färjestad tappat både lagkaptenen Linus Johansson och poängkungen Marcus Nilsson till KHL-klubben Sotji.


Klausulerna som spelarna hade i sina kontrakt med Färjestad genererade ingen övergångssumma till FBK den här gången.


– Nej, det fick vi inte. De var fria att gå vart de ville, tyvärr. Det är alltid en förhandling och i just de här fallen fick jag ge mig. Det är ge och ta.

Johansson och Nilsson fick i sina kontraktsförlängningar med Färjestad en lägre månadslön jämfört med vad de hade fått om de inte hade haft KHL-klausuler inskrivna.


– Ja, precis. Det är lite olika hur man lägger upp det.


Färjestad har under en längre tid försökt få till en kontraktsförlängning med forwarden Per Åslund utan att lyckas. Under tiden har FBK försökt knyta till sig den landslagsmeriterade forwarden Anton Wedin, men enligt Aftonbladet blir det HV71 för Wedin.


– Vi har sagt att vi ska ha in en till (forward) här innan sommaren. Det har vi sagt. Egentligen har vi ingen brådska utan det viktiga är att det blir rätt, säger Peter Jakobsson.


– Nu har det försvunnit lite från marknaden. Så klart finns det duktiga spelare kvar på marknaden. Det kanske kommer att dyka upp ännu mer här i sinom tid beroende på vad som händer i Ryssland och Schweiz och kanske till och med i NHL om folk inte vill vänta eller känner att de orkar vänta eller vågar vänta.


– Vi har tre målvakter, sju backar och 13 forwards. En forward och en back till ska in och sedan om det är om en vecka, två månader, det låter vi vara osagt. Jag känner inte att vi har någon brådska eller panik.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)