HockeyNews
PLUS

Förra Färjestadsstjärnan i kontakt med FBK:s general manager: "Pratat"

(13793) Jesse Virtanen/Peter Jakobsson
(c) photo.khl.ru Sergei Babunov/Bildbyrån

Publicerad: 2 maj 2020

FacebookXWhatsApp

Jesse Virtanen, en av SHL:s bästa backar de senaste åren överväger att återvända till Sverige sedan det blivit klart att han byter klubb inför kommande säsong.

För HockeyNews.se berättar den spelskicklige 28-årige finländaren att han har konkreta bud att välja mellan.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Hemma i Raumo, ett tiotal mil norr om Åbo på den finländska västkusten, har Jesse Virtanen tillbringat den senaste tiden efter det att KHL-säsongen ställdes in.


Coronapandemin har ställt till mycket elände i världen och i Finland har man haft strikta restriktioner för att dämpa smittspridningen.


– Det är inte så illa. Men vi hade planerat att åka på semester och kunde inte göra det på grund av coronaviruset, men annars är det okej här i Finland, säger Virtanen till HockeyNews.se.


Valborg, som normalt sett är en festlig högtid även i Finland, blev sig inte riktigt lik 2020.


– Det var ganska lugnt, haha. Ingen kunde gå ut och ha roligt, så det var lugnare än vanligt, säger Virtanen.


Han gjorde stor succé i Färjestad under sina två säsonger där och 2018/2019 öste han in 41 poäng (6 mål, 35 assist) på 52 matcher. Med det var han bäst av SHL:s backar. Virtanen gjorde 18 av sina poäng (4 mål, 14 assist) i powerplay och bara Konstantin Komarek och Ryan Lasch var vassare i SHL.


KHL, Schweiz – eller Färjestad? Jesse Virtanen funderar nu över nästa steg i karriären. Foto: Bildbyrån.


Det gjorde att Jesse Virtanen fick ett KHL-kontrakt med Traktor Tjeljabinsk. Men där uteblev poängsuccén. Efter 40 matcher, och fem mål och 11 assist, vilket ändå var helt okej siffror, fick han flytta vidare till Ak Bars Kazan. Men inte heller där blev det några mål i powerplay.


– Jag trivdes både i Tjeljabinsk och i Kazan. Det var bra städer och bra klubbar, så det var okej, menar Jesse Virtanen.


– Vi vann inte så många matcher i Tjeljabinsk, så det var en tuff säsong i Traktor. Hockeyn i Ryssland skiljer sig från den i Sverige. Det är inte lika högt tempo i Ryssland och det påminner mer om hur det är i Finland. Det är mycket som är annorlunda jämfört med i Sverige.


I Ak Bars Kazan blev det ett kärt återseende med förre Färjestadskamraten, backstjärnan Mikael Wikstrand.


Det var självklart roligt eftersom jag kände honom sedan tidigare. Det var kul, säger Virtanen.


Men den 1 maj blev det officiellt att han inte kommer att fortsätta i Ak Bars Kazan.


– Ja, jag pratade med dem också, men så här är läget just nu. Jag letar fortfarande efter någonstans att spela kommande säsong.


LÄS MERBekräftat: Ingen fortsättning i KHL-klubben för tidigare Färjestadsbacken


Vad tänker du dig?


– Well, Ryssland är en möjlighet. Schweiz är också en möjlighet och Sverige är också det.


Att fortsätta i KHL skulle vara den bästa ekonomiska vägen. Men då behöver vissa villkor stämma överens med Jesse Virtanens sociala situation.


– Om jag ska spela i Ryssland måste det vara i en bra stad där jag kan ha med mig min fru och våra hundar. Nu var jag ensam i Ryssland den senaste säsongen. Det måste vara ett bra ställe, en bra stad.


– Vi har så små hundar så vi kan ha med dem inne i kabinen på flygplanet, men det är naturligtvis lite mer stressande att ha hundarna på planet. Det ska inte vara något problem.


När HockeyNews.se har pratat med Färjestads general manager Peter Jakobsson om Jesse Virtanen finns det en stor önskan om att få den finländske backen att återvända till Karlstad.


– Färjestad är mitt förstaval i Sverige. Om jag åker tillbaka och spelar i Sverige är det så. Jag har pratat med Peter några gånger under säsongen och jag tror att både jag och Peter vet vad som är på gång och det är bra.


LÄS MERDrömbacken uppges lämna KHL-klubben – SHL nästa? "Skulle kämpa"


Skulle du även kunna tänka dig att spela för andra SHL-lag?


– Hmm, det är svårt att säga. Men just nu är Färjestad ett förstaval för mig i Sverige. Det var två jättebra år för oss i Sverige. Jag gillade det mycket.


Hur länge kan du vänta på ett bra bud från Ryssland eller Schweiz?


– Det är en bra fråga. För tillfället vet jag inte vart jag ska åka och spela och jag måste fundera lite till. Jag kan inte säga att om det händer inom två veckor eller om två månader. Vi får se vad som händer.


Har du konkreta erbjudanden nu?


– Ja, det finns något nu, men jag behöver tänka och vänta lite till… Så här är det för oss spelare så här års och det blir intressant att se vart man kommer att åka.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)