HockeyNews
PLUS

Patrik Sylvegård: ”Jag tycker att vi tappade lite av vårt DNA”

(13852) Malmö
Bildbyrån

Publicerad: 9 maj 2020

FacebookXWhatsApp

Malmös sportchef och VD Patrik Sylvegård tycker att klubben tappade lite av sin identitet förra säsongen.
Med en till stora delar ny tränarstab och flera tunga namn in på backsidan är tanken att hitta tillbaka till sitt DNA.
 – Jag tror inte motståndarna kommer att åka in i vår målgård lika ofta i år, säger Patrik Sylvegård till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey


Med två målvakter, åtta backar och tretton forwards är Malmö en av SHL-klubbarna som ligger längst fram i lagbygget inför kommande säsong. Sportchefen och tillika VD:n Patrik Sylvegård är nöjd över sitt bygge såhär långt. 


– Jag tycker att vi har den bästa målvakten, en riktigt bra back- och forwardsbesättning. Jag tror mycket på Ponthus och Pathrik (Westerholm), jag tror de kan lyfta andra rejält. Vi kommer avvakta och se hur det går med försäljningen och pandemin vi befinner oss i. Vi är inte främmande att starta såhär, men dyker det upp någonting och vi känner att det är rätt och har råd kommer vi att köra. Vi har dialog med vissa bra spelare, säger han. 


Malmö har tappat sin härförare och tillika kapten Fredrik Händemark till NHL. Ännu har man inte ersatt honom, men Sylvegård menar att man inte kommer stressa fram en lösning. 


– Det är svårt att ersätta (Fredrik) Händemark som han spelade i år. Vi letar en ny center men om det är en ersättare till Händemark rätt av får vi se. Vi kommer sänka vår budget från det ursprungliga med nästan sex miljoner, det är lätt att bara springa iväg som vissa klubbar gör och då kan konsekvenserna bli hårda. Förhoppningsvis kommer en center in, men det är också möjligt att vi börjar såhär, säger han. 


En center man uppvaktade och var intresserade av var den kanadensaren Tyler Morley, som presenterades av Skellefteå under tisdagen. 


– Vi gick faktiskt inte vidare med honom. Jag måste få besked från säljsidan kring hur mycket vi har att röra oss med. Det är ingen jättedyr spelare och Tyler Morley är riktigt bra, vi har tittat på honom och han hade passat bra in i SHL, så det är bara att gratulera Skellefteå. Det hade varit ett par miljoner till för oss, men jag vill först se hur försäljningen funkar. Vi vill tjäna pengar varje år också. Nu avvaktar vi och ser, går försäljningen bra kommer vi att ta in. Det kommer finnas bra spelare på marknaden även framöver, säger han. 


Hur mår Malmö ekonomiskt egentligen?

– Malmö gjorde ju plus sju-åtta miljoner ifjol och vi gör plus i år. Vi är en av få klubbar som går plus, vi tjänar pengar och mår ganska bra. Vi kommer inte ha den högsta spelarbudgeten, men vi ska försöka vinna ändå. Det är därför det är viktigt för mig att avvakta med en center. Jag har två ben att stå på, dels ska jag se till att klubben överlever över tid men också se till så att vi maxar det sportsliga. Det gäller att vara lite smart. Det finns ingen anledning att stressa och ta in något. De flesta lag kommer nog att tappa intäkter under den här krisen, och därför är det viktigt att ha ett sunt tänk. 


Utöver tvillingarna Westerholm har man plockat in den 28-årige forwarden Victor Backman till forwardssidan, som för många är ett okänt namn på SHL-nivå. Sylvegård berättar att man fått goda referenser på honom. 


– Victor (Backman) var en jättetalang som ung och gjorde det bra, men sen hade han några tuffa år. Det är en spelskicklig forward med bra fart på skridskorna och han har ett bra skott. Jag tror att det kommer bli en positiv överraskning i SHL. När jag pratade med Fredrik (Pettersson, Zurich) sa han ”Jäklar, grattis. Folk kommer bli överraskade”. Både han och Rikard Grönborg hyllar honom starkt. Han är revanschsugen och går ner extremt mycket i lön för att komma hit och det visar också att han vill, säger han. 


Victor Backman och Ponthus Westerholm, två nya ansikten i Malmö. Foto: Bildbyrån


På backsidan har man hämtat in in de storväxta bröderna Oliver och Markus Lauridsen och sedan tidigare finns tunga pjäser som Adam Ollas Mattsson, Jesper Jensen Aabo och Malte Setkov. Det gör att laget innehar SHL:s tyngsta backbesättning i dagsläget. 


Finns det inte frågetecken för farten bland era backar?


– Jag håller inte riktigt med. (Adam) Ollas Mattsson var dominant i fjol, han är stor och kanske inte den snabbaste. Sedan har vi värvat HV:s kanske bästa back ifjol i  Markus Lauridsen och han har inga problem med det. (Jesper) Jensen Aabo likadant. Det är väl Oliver Lauridsen som det finns lite frågetecken för farten, men jag var över och såg honom både ifjol och i år, jag tycker att han har utvecklat det. Samtidigt, är du två meter och väger 110 kilo flyger du inte fram. Men han har andra saker. Helge Grans skridskoåkning jobbar vi med, och Malte Setkov är ju bra på skridskorna. Jag ser inte det och jag ser dem varje dag och tycker att jag kan bedöma mina spelare rätt bra. Jag är inte orolig. 


Är det en medveten strategi av er att bygga ett tungt lag?


– Nej. Oliver (Lauridsen) har vi varit på ett par år och du får så mycket mer än bara hockeyn. Jag gillar att ha en fältherre där bak, ibland har vi känt att Emil (Sylvegård) varit lite ensam där fram. Man behöver ha två av varje, en back och en forward. Vi är inte ute efter att bli ett lag som slåss, men vi ska vara jobbiga att möta och då är det bra att ha folk som står upp och vågar spela fysiskt. Det har vi nu.


Malmö har hämtat in den storväxte backen, tillika danske landslagsmannen Oliver Lauridsen. Foto: Bildbyrån

Niondeplatsen var Malmös sämsta placering i SHL på fyra år. Nu hoppas sportchefen Patrik Sylvegård att nytillskotten ska göra att laget hittar tillbaka till sin identitet. 


– Jag tycker att vi tappade lite av vårt DNA, det kan bero lite på att vi spelade lite mer i år också. Jag tror att vi kommer spela lite rakare kommande säsong. Hockey är en närkampssport, sen ska man ju hålla sig på gränsen hela tiden. Malmö ska vara jobbiga att möta och det tror jag att vi kommer bli kommande säsong. Med Oliver (Lauridsen) i spetsen kommer det bli bra. Jag tror inte motståndarna kommer att åka in i vår målgård lika ofta i år, säger han. 


Utöver alla nyförvärv har Sylvegård komponerat en till stora delar ny ledarsida, där både huvudtränaren Joakim Fagervall och forne storbacken Andreas Lilja värvats in. 


– Även när vi tog Peter (Andersson) var (Joakim) Fagervall nummer ett på vår lista, men då valde han att gå till Björklöven på grund av familjeskäl. Jag tycker att han står för mycket av det vi gillar. Han är en lugn och sansad människa som är en bra ledare och vi tror att han är bra på att få ihop gruppen. Sen har Jesper Mattsson gått igenom en tuff period, jag tycker att han känns som en ny människa nu när Fagervall kommit. Han är kanske en av de bästa tränarna på det offensiva i SHL. 


– (Andreas) Lilja kommer in med en enorm erfarenhet. Han var omtyckt i Kristianstad och Detroit-folket hyllar honom. Det är en jävla energi-kille och han pratar mycket om att vinna. Jag har en riktigt bra känsla, bättre än på många år. Det ska bli kul. 


***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)