SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey
Coronapandemin ställer till stora bekymmer även inom hockeyns värld. Mitt i krisen, utan exakt kunskap om när pandemin klingar av, och utan ett vaccin som möjliggör arrangemang för större folksamlingar, har SHL ändå riktat in sig på att kommande SHL-säsong ska kunna börja den 19 september.
Så hur låter det i landets SHL-klubbar?
– Vi jobbar fortsatt utifrån den förutsättningen och i dagsläget har vi inget annat än spekulationer och antaganden om att det inte skulle vara möjligt, säger Färjestads vd Stefan Larsson.
HV71:s klubbdirektör Agne Bengtsson instämmer.
– Omöjligt för oss att bedöma hur pandemin utvecklas. Vi planerar för en säsongsstart enligt ursprunglig plan, men har flexibilitet i vår planering, säger Bengtsson.
SHL-klubbarna håller hoppet uppe om en SHL-start den 19 september.
Med supportrar på plats på läktarna.
– Vi utgår från att säsongen startar enligt plan med premiär inför publik. Vi hoppas och tror att restriktionerna är upphävda i september, säger Luleås vd Stefan Enbom.
Han får medhåll av Oskarshamns klubbchef Martin Åkerberg.
– Det hoppas vi. Att spela inför tomma läktare är i första läget ett mindre bra alternativ, säger Åkerberg.
Från ligahåll är det ett måste att kalkylera med de risker som finns, inte minst ekonomiskt, med en framskjuten ligastart och kanske även utan publik på matcherna.
Johan Hemlin, som är sportchef och vice vd på SHL, berättar att det pågår ett omfattande planeringsarbete i kulisserna.
För det är oerhört svårt att bedöma om det kommer att bli SHL-start, med publik, den 19 september.
– Vi kommer inte att fatta några beslut innan andra delen av juni kan man säga, när vi har vår bolagsstämma. Fram till dess ligger det här beslutet fast, säger Hemlin.
Med andra ord kommer SHL att avvakta i upp till två månader för att se vilken väg coronapandemin tar.
– Sedan att vi jobbar med olika planer vad gäller olika spelmodeller måste vi göra för att förbereda oss för vi vet inte hur Folkhälsomyndighetens beslut ser ut i september.
– Det ligger inga klara planer på hur det kommer att bli utifall att. Vi jobbar på olika scenarier när man kan starta och publik eller inte publik och så där.
Hur långt kan man skjuta fram ligastarten för att ändå få ihop ett spelprogram?
– Man kan skjuta den ganska långt om man måste, men det är väldigt många parametrar att ta hänsyn till där. De sitter vi med just nu, säger Johan Hemlin.
Luleås vd Stefan Enbom är en av alla som hoppas på SHL-start den 19 september – med publik på läktarna. Foto: Bildbyrån.
Djurgårdens vd Jenny Silfverstrand:
– Det kommer att bli ekonomiskt kännbart så fort beslut tas att vi inte kan starta som planerat. Ju mer starten skjuts på och ju längre det skulle spelas utan publik desto större blir konsekvenserna.
Anders Bouvin, klubbdirektör i Linköping, är av samma uppfattning:
– Det beror på hur långt det skjuts på och om alla matcher kommer spelas som de ska eller inte. Vi jobbar så klart mot att alla matcher kommer spelas som de ska.
I Schweiz, som har en planerad ligastart den 18 september, pågår också ett intensivt planeringsarbete inför kommande säsong.
NLA-klubbarna signalerar tydligt att man inte kan dra igång säsongen utan att det finns publik på matcherna. Det skulle bli alldeles för kännbart ekonomiskt och skulle till och med kunna äventyra klubbars existens. Zürichs vd Peter Zachner säger till Neue Zürcher Zeitung att det skulle uppstå kostnader till omkring 2,5 miljoner kronor per match utan publik på matcherna.
NLA förbereder för att kunna starta senast den 1 januari 2021. Men om man inte drar igång senast den 1 december blir det tvunget att stryka matcher i spelschemat. Och utan en ligasäsong blir det ”en våg av konkurser i schweizisk ishockey”.
Frågan är hur mycket kan SHL-starten skulle kunna skjutas fram utan att det blir ekonomiskt märkbart?
– Svår fråga. Det är redan nu ekonomiskt märkbart. Kanske en till en och en halv månad? säger Luleås vd Stefan Enbom.
Ser du att det är en möjlighet, med Folkhälsomyndighetens godkännande, att spela matcher utan publik?
– Grundinställningen är att vi alltid ska spela inför publik. Meningslöst om vi spelar och att våra supportrar inte kan vara på plats. Möjligen under mycket begränsad tid för att ekonomiskt rädda verksamheten, säger Enbom.
Färjestads vd Stefan Larsson:
– Det är inget bra alternativ, men ja, en möjlighet vi får värdera när och om det blir en realitet.
Färjestad kan tänka sig SHL-spel utan publik inledningsvis, men ser det inte som ett bra alternativ. Foto: Bildbyrån.
Rögles klubbdirektör Daniel Koch:
– Det är definitivt en möjlighet, men det är något vi vill undvika så långt vi kan.
Även HV71:s klubbdirektör Agne Bengtsson bävar inför tanken att behöva spela matcher utan åskådare på plats.
– En sådan lösning skulle få stora konsekvenser för supportrar, partners, övriga intressenter samt inte minst ekonomiskt, säger Bengtsson.
LÄS MER: Slutomgången genomförs utan publik – SM-slutspelet kan flyttas fram
På tisdagen berättade Champions Hockey League att gruppspelet i årets turnering stryks och att man istället går igång den 6 oktober med ett slutspelsformat där de 32 lagen ställs mot varandra i 16-delsfinaler med utslagningsspel direkt.
– Det här är nog det bästa förslaget beroende på att då behöver du inte röra i den internationella kalendern. Jag tycker att det är en bra lösning under rådande omständigheter, säger SHL:s vice vd Johan Hemlin.
***
Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.
Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.
ERBJUDANDE med Hockeynews: 3 mån/halva priset på TV4 PLAY SPORT TOTAL (säg upp när du vill)