HockeyNews
PLUS

Luleå behåller hoppet om nyckeltrion: "Inte någon stress"

(13544) Lassinantti/Lundkvist/Hållander
Bildbyrån

Publicerad: 8 april 2020

FacebookXWhatsApp

Luleå blev seriesegrare i SHL och har värvat tillbaka forwardsässet Linus Klasen inför kommande säsong.

Norrbottningarna tappar också en rad spelare, men har ännu inte gett upp hoppet om en nyckeltrio.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Luleå har blivit av med backen Jesper Sellgren till NHL-laget Carolina varifrån han var utlånad, men har samtidigt värvat in Modobacken Victor Berglund och Linköpingsbacken Eddie Larsson.


Offensivt har norrbottningarna förstärkt med Luganoforwarden Linus Klasen. Luleå siktar på att vinna SM-guld 2021.


– Om jag jämför oss med de andra (lagen i SHL) tycker jag att det fortsatt känns som att vi ska kunna vara med högt upp, säger Luleås assisterande general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.


– Det är svårt att säga än hur det ser ut, men vi tycker att vi ligger ganska bra till faktiskt.


Så hur är Luleås status när det kommer till spelartruppen?


Ulf Engman ger en översiktsbild.


– Vi har inte så mycket kvar. Vi har två målvakter, sju backar och tolv forwards. Vi avvaktar lite grann just nu med att få koll på ekonomin och vad det får för effekter det här med corona, så vi sitter ganska lugnt, säger Engman.


Nu är frågan hur det blir med en spännande nyckeltrio.


– Vi har våra egna att jobba på och det är i så fall (Filip) Hållander, (Nils) Lundkvist och (Joel) Lassinantti som det i så fall är prio på om det ska in mer.


Joel Lassinantti har varit en av SHL:s bästa målvakter under lång tid och för Luleås del är risken nu överhängande att han tar chansen och flyttar utomlands.


– Joel har ju deklarerat att han är mest sugen på att få prova ett äventyr. Vi väntar egentligen och ser vad som händer.


Om han sticker så är planen att starta med David Rautio och Jesper Wallstedt som målvaktspar.


LÄS MERLuleå har hittat en lösning om stjärnmålvakten flyttar


– Absolut, då kör vi på dem. Det vore rätt spännande det också. Samtidigt tycker vi att Lassinantti är seriens bästa målvakt. Det är klart att vi vill ha kvar honom om det är möjligt.


Finns det någon tidsaspekt eller deadline?


– Nej, inte egentligen eftersom vi är rätt nöjda med situationen, med Jesper och David, så är det inte någon stress. Vi kan vänta hur länge som helst.


Nils Lundkvist har fått sitt genombrott i SHL där han satte ett nytt poängrekord för juniorbackar genom att göra 31 poäng (11 mål, 20 assist) på 45-matcher. 19-åringen från Piteå har även visat sin klass i Tre Kronor och nu närmar han sig ett kontrakt med New York Rangers.


Ett rookiekontrakt med New York Rangers närmar sig för Luleåbacken Nils Lundkvist. Foto: Bildbyrån.


– Han är här och tränar och det pågår väl, gissar jag, förhandlingar med Rangers. Han är inte sajnad ännu så vi kan inte göra något mer än att vänta så får vi se. Man vet inte hur det blir med säsongen där borta, om de ska spela (årets) slutspel före (nästa säsong) och hur blir det med NHL-camper. Det är osäkert. Sedan är han väl naturligtvis sugen på att ta chansen. Vi ger inte upp innan vi vet att det är så, säger Ulf Engman.


LÄS MERLundkvist hyllar Holmström efter Tre Kronor-debuten: "Extra krydda"


Forwarden Filip Hållander tillhör NHL-klubben Pittsburgh Penguins och vill ta chansen att slå sig in i världens bästa liga. Den här säsongen gjorde den 19-årige före detta Timråliraren 14 poäng (5 mål, 9 assist) på 27 matcher.


– Hållander har varit sajnad och det är det tredje året nu. Det är lite grann vad Pittsburgh kommer att fatta för beslut. Det är deras spelare. Vi hoppas och vi för diskussioner med dem att det vore bra att vara ett år till i Sverige, säger Engman.


Filip Hållander fyller 20 år i sommar och har än så länge en och en halv SHL-säsong bakom sig.


– Jag är tämligen säker på att han kommer att spela i Tre Kronor nästa säsong om han är frisk. Det tror jag hade varit bra att få göra i ett år och sedan vara redo för NHL, säger Engman.

Han tillägger:


– När han bröt benet blev det inte riktigt den säsong som han hade hoppats på, men jag tycker att han var fantastiskt bra på slutet. Vi pratade innan om att det ofta brukar dyka upp någon ung joker i slutspelet som blir skyttekung eller är med i toppen och vi kände att vi hade honom i Hållander. Då kommer nog alla att få se hur bra han är, men sedan blev det inget slutspel…

LÄS MERVann grundserien – nu lämnar flera spelare Luleå


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)