HockeyNews
PLUS

Lundkvist hyllar Holmström efter Tre Kronor-debuten: "Extra krydda"

(12449) Nils Lundkvist/Tre Kronor-debut
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 6 februari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Det blev ett stort ögonblick i Globen för Piteås och Luleås hockeystoltheter Nils Lundkvist och Tomas Holmström.

Samtidigt som Lundkvist, 19, debuterade i Tre Kronor hyllades Holmström, 47, som invald i svensk hockeys Hall of fame.

– Man får ’som vara lite stolt över sig själv också att man får vara här. Man försöker njuta av varje ögonblick och det är grymt kul att vi lyckades vinna också, säger Nils Lundkvist efter 2-1-vinsten över Tjeckien.

En månad efter junior-VM fick Nils Lundkvist göra debut i Tre Kronor 19 år gammal. Han fick spela över 17 minuter i backpar med CSKA Moskva-klippan Klas Dahlbeck.


– Det var svinroligt, alltså. Vad ska man säga? Man åker runt med ett leende på läpparna hela tiden och det är en stor dröm, säger Lundkvist, där han sitter i Tre Kronors omklädningsrum och under matchtröjan har han ett svart underställ från Luleå Hockey.


Tjeckien har ett starkt lag i Beijer Hockey Games med lagkaptenen Jan Kovar i spetsen.


– Det är ett snäpp upp känns det som. Alla spelare är ju lite bättre, alla spelare är lite smartare så det är ett snäpp upp. Men jag tycker det funkade bra ändå.


Lundkvist trivdes ihop med Dahlbeck.


– Verkligen! Och det har känts bra på träningarna också, att det blir bättre och bättre för varje period som går och varje dag som går också. Det könns som vi har börjat på nåt riktigt bra.


Precis före nedsläpp blev Detroit- och Tre Kronor-hjälten Tomas Holmström hyllad av publiken i Globen. Alla svenska och tjeckiska spelare stod uppradade på var sin blålinje när Holmström fick välförtjänta applåder.


Både Nils Lundkvist och Tomas Holmström har fått sin hockeyfostran i Piteå och sedan gått vidare till Luleå.


– Jag läste innan att han (Holmström) och Stefan Persson skulle hyllas, och båda har ju ”vimplarna” i taket hemma på LF (arenan i Piteå). Det var en liten extra krydda att just de två ska vara här och hyllas. Det var kul, säger Lundkvist om de båda Stanley Cup-vinnarna från Piteå.



Eftersom Nils Lundkvist precis som Tomas Holmström spelar och har spelat för Luleå är kopplingen speciell.


– Jag är uppvuxen på hans hockeyskola varje augusti. Det är klart att han har varit en stor inspiration och han har varit en riktig vinnare.

Holmström var med och vann Luleås hittills enda SM-guld 1996. Det var fyra år före Lundkvists födelse, men han hoppas få chansen i vår att upprepa den bedriften.


Chansen är rätt god.


– Det är nåt jag drömmer om just nu, att få vara med och vinna nånting och få känna hur det känns, för jag har aldrig vunnit något än. Det känns som vi har nåt riktigt bra på gång hemma och vi har satt oss i ett riktigt bra utgångsläge nu när vi leder serien med nio poäng, säger Lundkvist.


LÄS MERFräck debut av Nils Lundkvist – och Bromé tog ett kliv mot VM


– Jag hoppas att vi kan toppa formen ännu bättre än vad vi gjorde förra året och vara som bäst i slutet av april och början av maj.


Uttåget ur SM-slutspelet i semifinalen mot Frölunda förra våren svider. Men nu är det glömt och blickarna riktas framåt i Luleå.


– Det känns som att stan andas hockey och det är mycket folk på läktaren ofta. Även fast det är mitt i serielunken och det kan vara en tisdagsmatch är det ändå mycket folk på läktaren. Det känns som fansen är lika hungriga som oss på det där guldet. Det skulle vara grymt kul att få vinna, säger Nils Lundkvist.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)