HockeyNews
PLUS

Så fick de Södertälje att lyfta – men blir Falk och Bozic kvar?

(13358) Nichlas Falk/Dennis Bozic
Bildbyrån

Publicerad: 24 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Södertälje SK avslutade säsongen i toppklass under nya tränarduon Nichlas Falk och Dennis Bozic.

Spelartruppen ses över och frågan är nu vad som händer Falk och Bozic.

– Det är som alltid när man har utgående kontrakt. Det är lite ovisst, säger Nichlas Falk till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET - ligans huvudpartner 


De flesta kommer att komma ihåg 2020 som året då coronaviruset skakade om världen. Beslut fattades och inget blev sig likt. Inte i hockeyns värld heller.


– Vi satt och laddade upp för match och skulle åka och spela mot Vita Hästen, så kom det ett sms. Allting är inställt. Jaha. Vad gör vi nu då? säger Södertäljecoachen Nichlas Falk.


Det har gått mindre än två veckor sedan slutspelsserien avbröts och hockeysäsongen ställdes in.


– Det blev tråkigt, så klart. Vi hade gjort en jätteresa från december kanske fram tills det bröts. Det hade varit kul att se vad som hade kunnat hända, fortsätter Nichlas Falk.


Ja, vad tror du själv?


– Det är svårt att säga, men vi var inne i ett jävla stim. Det är det man pratar om. När man kommer in i ett slutspel gäller det att ha formen och det hade vi verkligen. Det blir också bara spekulationer. Men det var väl vi och Björklöven som hade haft bäst form de sista 30 omgångarna eller nåt sånt.


Nichlas Falk och Dennis Bozic fick i slutet av oktober ta över coachansvaret i klassiska SSK då huvudtränaren Ulf Lundberg fick sparken.


LÄS MERSSK hoppas på nyckelvärvning – så här ska krislaget lyfta igen


Södertälje var kvalhotat och låg riktigt skrynkligt till, trots att spelarmaterialet var rätt bra. Det tog ett tag under Falks och Bozics ledning.


Sedan lyfte SSK rejält i Hockeyallsvenskan.


– Det vi gjorde från dag ett egentligen var att vi involverade spelarrådet och kaptenerna och lite såna grejer. Dels för att kunna ventilera vad som är knas, varför är det som det är? Dels för planeringen. Så spelarna kände sig inblandade i det som skedde och då fick vi ett helt annat dragläge mot gruppen. Det kändes som att vi fick med oss dem, och de trodde på det vi gjorde. De kände att vi var på rätt väg. Sedan gjorde vi några förändringar rent taktiskt med försvarsspelet, berättar Nichlas Falk för HockeyNews.se.


Södertälje tog sig från botten till en slutspelsplats och hade ett bra go i laget när säsongen abrupt avbröts. Foto: Bildbyrån.


Men han står fast vid att det var den mänskliga aspekten som fick SSK att spela sin kanske bästa hockey sedan man var ett SHL-lag i början på 2010-talet.


– Den stora grejen var att vi fick med oss gruppen och att gruppen fick ned axlarna och att spelarna kunde börja prestera på den nivå de kan.


Nichlas Falk betonar att Dennis Bozic hade lika stor del i kickstarten som han själv.


– Det händer inte över en natt, bara för att man byter tränare, att man börjar vinna helt plötsligt. Det var lite trögt i början, men vi hade tålamod och spelarna hade tålamod och vi gjorde rätt saker och tittade över träningsmängd som gjorde att vi kunde få till en bättre slagstyrka under matcherna också. Vi hittade rätt i början av december och sedan tuffade det på.


– Det blev ett riktigt lyft från att vi låg sist, eller näst sist, till att vi hade chans på femteplatsen i sista omgången. Nej, det var en häftig resa och det är kul att se när grupper växer samman och man börjar kunna ”gå ut i krig” för varandra. Alla är med och bidrar med sitt. Det var riktigt häftigt.


Från spelarnas sida fanns lagkaptenen Christopher Liljewall, Måns Lindbäck, Andreas Hjelm och Ludwig Blomstrand med som en länk till övriga lirare i SSK.


– Det var de fyra som vi bollade mest med och så förmedlade de ut till laget. Det blev en bra dialog och ett bra band mellan oss spelare och tränare. De kände att det inte var vi och de utan det var vi allihop.


Nichlas Falk och coachkollegan Denniz Bozic hoppas nu på en kontraktsförlängning för egen del och då gäller det att ha uppbackning från sportchefen Mikael Samuelsson.


– Vi har inte fått något kontraktsförslag. Vi har snackat lite grann och så där och gjort summering av säsongen. Det gjorde vi ganska så tidigt. Det här skedde på fredagen så på måndagen tisdagen i veckan efter så satt vi i exitsamtal med alla spelare och alla övriga i ledarstaben. Vi vände på saker och ting och försökte ta fram de positiva grejerna och titta på saker som vi hade kunnat göra annorlunda. Det får man ta med sig vidare i tränarkarriären.


Så du vet inte vad som händer nu?


– Nej, det gör jag väl inte. Vi får se vart det tar vägen. Det är som alltid när man har utgående kontrakt. Det är lite ovisst. Jag och Dennis har gjort det bra tillsammans med killarna. Det är sånt här som gör att man får mersmak för tränaryrket och vill lägga ner ännu mer energi. Vi får se.


LÄS MERAvslutade starkt – nu ska Grossmann göra SSK ännu starkare


Djurgårdslegendaren Nichlas Falk, 49, återvände till SSK i somras efter en kort men turbulent tid som huvudcoach i Almtuna.


– Jag kände att jag blev felbehandlad där och då får man en liten knäpp på näsan och börjar tveka lite på sig själv. Den här säsongen visar sig vara ett kvitto på att man faktiskt är rätt ute.


Nu väntar ett viktigt möte med sportchefen Mikael Samuelsson för Falk och Bozic. SSK inventerar spelartruppen och på tisdagen blev det officiellt att David Berg, Anton Blomberg, Sebastian Bengtsson och Emil Lind lämnar laget.


– Vi ska sitta med Micke i dagarna och så får vi se vad som händer. Det är ju osäkra tider nu, så man vet aldrig, säger Falk och syftar på coronaepidemin i samhället.


– Man hoppas att det här ska blåsa över rätt snabbt så att det går att komma tillbaka i gängorna igen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)