HockeyNews
PLUS

Avslutade starkt – nu ska Grossmann göra SSK ännu starkare

(13279) Nicklas Grossmann/Södertälje SK
Olle Wande/Bildbyrån

Publicerad: 18 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Södertälje SK avslutade säsongen starkt.

Och med den förre NHL-backen Nicklas Grossmanns hjälp ska SSK bli ännu starkare – fysiskt.

– Inget är skrivet i sten men det blir lite mer åt det hållet eftersom vi inte är på is de här månaderna, säger Grossmann till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET - ligans huvudpartner 


Karriären som hockeyspelare tog slut för den ärrade NHL-backen Nicklas Grossmann under 2018/2019 på grund av skada.


Sedan dess har han hjälpt till både i Södertäljes J20-lag och med hockeygymnasiet.


– Alltifrån att vi har kört videogenomgångar till att vara instruktör på isen till att ha hjälpt till i gymmet. Lite mentorskap i övrigt utan att ha haft huvudansvar. Jag har varit lite alltiallo. Det har varit kul och givande än så länge, säger Grossmann.


Han har med andra ord haft en varierad roll vid sidan av isen.


– Vi kom överens när jag hade tid kvar på mitt kontrakt och inte kunde utföra det på isen, att jag skulle slutföra det i annan tjänst. Det kändes jättebra för mig själv. Det är ömsesidigt från klubben, med nya ledningen, och de ville gärna ha kvar mig och jag ville gärna vara där, så vi kom överens om att köra vidare ett år till från maj, säger Grossmann.


Som urstark back gjorde han nästan 600 NHL-matcher i framför allt Dallas och Philadelphia. Och det är just på det fysiska planet han framöver kommer att hjälpa SSK-spelarna att bygga upp sig inför kommande säsong.


– Det är väl inget skrivet i sten än. Mycket rörliga partiklar med allt som händer i världen också… Men en liknande roll där jag kommer att hjälpa till lite mer på fysdelen. Speciellt under sommaren och det är en viktig del i förberedelserna för nästa säsong så där behövdes lite behov och där känner jag själv att jag kan bidra med mycket. Det blir utmanande för mig själv och jag behöver lära mig lite grann. Som sagt, inget är skrivet i sten men det blir lite mer åt det hållet eftersom vi inte är på is de här månaderna.


Det låter mer som en regelrätt fystränare?


– Ja, men det är inget jag har skrivit på än utan det är idéer vi har pratat om, men det lutar mer åt det hållet eftersom jag inte kan hjälpa till så mycket på isen fram till augusti. Hur det än blir så blir det off ice-utbildning.


SSK blir betydligt starkare framöver nu då?


– Ja, det är planen, hehe.


35-årige Nicklas Grossmann spelade junior- och SHL-hockey i Södertälje innan han tog klivet över till Nordamerika. Den här säsongen har han haft en god inblick i laget som var redo för slutspelsserien när allt tog slut på grund av coronaviruset.


Nicklas Grossmann var lagkapten i Södertälje SK då han tvingades avsluta spelarkarriären på grund av skada. Foto: Bildbyrån.


Grossmann säger om SSK:s resa:


– Jag tycker som det ofta är för nästan alla lag, att säsonger har olika ansikten. Det händer alltid saker och ting i olika magnituder. Vi hade en knackig start, fick inget att funka riktigt, en ojämn prestation och därav kom förändringar tyvärr på ledarstaben där vår coach Ulf Lundberg fick gå och de andra, (Dennis) Bozic och (Nichlas) Falk, fick ta över på heltid.


LÄS MERSSK sparkar tränaren efter fiaskostarten – duon tar över


– Det tog ett tag innan det hände nånting, sedan skedde en förändring i gruppen. Det syntes både i omklädningsrummet och på isen tycker jag att grabbarna började tro på nånting och kom ihop och egentligen från ett par tre veckor från det att ”Falken” och Bozic hade tagit över så började man se stora förändringar.


Grossmann gillar utvecklingen skarpt och den kan användas på ett eller annat sätt som grund för framtiden.


– Från det och till nu den sista matchen var de ett av de bättre lagen i ligan. Man kan titta på statistik också och jag tror de satte rekord i antal poäng och så vidare. Det var en säsong som stack ut på många sätt och vis. Jag tycker att gruppdynamiken och arbetsinsatserna var extremt bra på slutet och killarna förstod verkligen vad de behövde göra för att vinna. Det hade kunnat gå långt, kände jag. De var som bäst när de behövde vara det och det är i slutet av säsongen, menar han.


– Det var ett snöpligt slut, som det blev för alla, självklart. Att det tog slut så här. Jag lider med killarna, coacherna och fystränarna och all tid de har lagt ner och allt slit och så tar det slut så här när de har den roligaste tiden på året kvar.


– Jag tyckte att killarna blev bättre och bättre ju längre året gick och orkade tävla och hålla i. Det är ett kvitto på att de har tränat bra i somras. Jag tycker ändå killarna kan gå med höga huvuden och blåsa upp bröstet lite.


Men inför den kommande säsongen blir det nya förutsättningar och mycket osäkerhet råder för närvarande.


– Sedan är det som det är i alla ligor och lag, och kanske än mer i allsvenskan som är en plantskola, att tyvärr blir man av med mycket folk. Förhoppningsvis får man behålla nån form av stomme så att man kan bygga vidare nästa säsong. Det är mycket annat som händer i världen nu och det påverkar klubbar och ekonomi. Det blir en off season till det extrema, tror jag, säger Grossmann.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)