HockeyNews
PLUS

SHL inför värvningsstopp: ”Vi behöver dra i handbromsen”

(13293) Hemlin
Bildbyrån

Publicerad: 18 mars 2020

FacebookXWhatsApp

SHL inför värvningsstopp till följd av coronaviruset. Det innebär att klubbarna inte kommer att kunna skriva kontrakt med nya spelare tills vidare, uppger Sportbladet.

– För att få ordning på spelplanen och se över verksamheten så har vi lagt fram ett förslag till de 14 klubbarna och det var enhälligt okej på det idag, säger SHL:s vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey

Coronaviruset har skapat sto oro i samhället – och så även inom hockeyn. Nu avslöjar Sportbladet att SHL inför värvningstopp, vilket innebär att det är förbjudet att skriva kontrakt med nya spelare tillsvidare. 

– Det är en situation just nu där vi ska blicka framåt mot 20/21 och skapa förutsättningar för att förhoppningsvis spela SHL, vilket vi har tänkt. Men för att få ordning på spelplanen och se över verksamheten så har vi lagt fram ett förslag till de 14 klubbarna och det var enhälligt okej på det idag, säger SHL:s vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.

Hemlin förklarar att man genomfört förbudet för att lugna marknaden då det råder ett speciellt läge i omvärlden.

– Vi tog beslut att de avtal som har skrivits, men ännu inte presenterats, det gör man givetvis när man själv vill, så sker det inga nyrekryteringar förutom rookieavtal eller avtal i den lönekategorin, säger Hemlin.

Klubbarna får lov att skriva så kallade rookiekontrakt med spelare i åldern 18-21 år.

Hur kontrollerar man att det inte skrivs kontrakt löpande?


– Jag kommunicerar med sportcheferna varenda dag och vi har en dialog kring frågor som dyker upp när det finns särskilda skäl och annat. De fallen hanterar vi ett och ett. Det här budskapet är klubbarna överens om och det är det vi följer tills vidare. Vi har möten varannan dag just nu. Så får vi se hur länge det här kommer att vara kvar, säger Johan Hemlin till HockeyNews.se.


Regeringen presenterade i måndags ett förslag på ett system för korttidspermitteringar  Kort uttryckt innebär det att ”arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen”.


SHL-klubbarna har ännu inte tillämpat det.


– Inte än vad gäller spelare, säger SHL:s vice vd Johan Hemlin.


Med ett så här drastiskt beslut känner SHL allvaret i den uppkomna situationen både sett till hälsoläget, men också sett till den ekonomiska utmaningen för världen inom och utanför hockeyn.


– Vi behöver dra i handbromsen för att sätta spelplanen. Vi är bara i mitten eller andra delen av mars och nu gör vi en paus. Vi träffas oerhört frekvent och diskuterar de här frågeställningarna. Vi är 14 klubbar som är överens kring det här. Vi utvärderar situationen från dag till dag och kommer naturligtvis inte att hålla det här längre än nödvändigt. Men just nu är det nödvändigt, säger Johan Hemlin.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)