HockeyNews
PLUS

Väsby överklagar beslutet: "Ett jävla haveri om jag ska vara ärlig"

(13186) Väsby
Andreas Sandström/Bildbyrån

Publicerad: 15 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Väsby Hockey vann Hockeyettanfinalen och var klara för kvalserien.
Nu överklagar de beslutet om att ställa in resten av säsongen.
– Det ska vi göra, det måste vi göra. Sedan får vi se om det leder till något men vi tycker inte att det är okej den gång det har tagit, säger klubb- och sportchefen Tom Tärnström till HockeyNews.se.

En imponerande säsong av Väsby tog slut under söndagen då beslutet att ställa in resten av säsongen togs av det Svenska ishockeyförbundet. I beslutet stod det också klart att inget lag kommer att flyttas upp eller flyttas ned från SHL, Hockeyallsvenskan, SDHL och Hockeyettan.

Väsby har sedan ett par veckor tillbaka förberett sig för spel i kvalserien med två platser i Hockeyallsvenskan i potten efter att de vunnit Hockeyettanfinalen.

Nu blir det inget mer spel, något som irriterat mästarlaget som nu kommer att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden.

– Det ska vi göra, det måste vi göra. Sedan får vi se om det leder till något men vi tycker inte att det är okej den gång det har tagit. Just det här i vårt case att vi har samma tillhörighet men där vi får ett öde och där våra ligakamrater, om man säger så, får ett annat öde. Det tycker jag är oacceptabelt, jag fattar inte logiken i det, säger klubb- och sportchefen Tom Tärnström till HockeyNews.se.

Väsby skickade under lördagskvällen in en skrivelse till verkställande utskottet med sina synpunkter.

– De verkar inte ens ha diskuterat det. De skulle sitta ned idag och direkt kom beslutet, enhälligt. Vi skickade in en skrivelse till verkställande utskottet igår kväll och tänkte att vi var i god tid, vi hade ingen aning om att de skulle ta beslut idag och det fanns säkert fler klubbar som ville vädra sin åsikt men inte har fått göra det, säger Tärnström och fortsätter:

– Jag tycker att det är ett jävla haveri om jag ska vara ärlig, det tycker jag verkligen. 

LÄS MER: Mästarnas uppmaning – ställ in kvalserien: ”Helt orimligt” 

Tärnström hade hoppats på en annan lösning.

– Det är det enklaste, bekvämaste och snabbaste beslutet, det köper jag. Men det kunde ha varit en dag med många vinnare, istället blir det en dag där de kapar av benen på många. Det är inte bara vi, utan många lag som berörs. Jag an inget av de här tv-avtalen som säker krånglar till det. Men det är klart som fan att det går att lösa, säger han och fortsätter:

– Om till och med Bundesliga och Premier League kan diskutera lösningar där man flyttar upp från andraserien för att inte missgynna hela säsongens resultat så kan fan en serie som SHL och HA göra det, som är en piss i sjön i jämförelse med Premier League, säger han.

Beslutet att ställa in spel på grund av coronavirusets spridning är dock något som Tärnström står bakom, men han hade alltså önskat en kreativare lösning på serieindelningen.

– I grund och botten är det rätt är det rätt at man ställer in, sedan hade jag väl önskat att man kunde ha en lite mer flexibel syn på det hela. Det är en väldigt extraordinär situation och då kunde man ha haft en kreativ lösning. Det känns som att det här är att hugga av benen på väldigt många istället för att på något sätt lyfta blicken och för en säsong gå ifrån det man jobbat för att ha, till exempel 14 lag i SHL eller vad det kan vara, säger han.

AIK hade varit ett av Väsbys motstånd i kvalserien. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Enligt Tärnström hade Väsby tackat jag till en plats i allsvenskan om frågan kommit.

– Vi kunde ha fått frågan om att kliva upp men inte fått några pengar och vi hade kört ändå för vi har eget kapital för att gå upp imorgon. Vi har mer kapital än många av de allsvenska klubbarna har. Om man hade strukit säsongen men kört på med licenskravet så hade vi fortfarande haft en god chans. Men det är som att de dragit undan mattan även där, säger han och fortsätter:

– Det är som dubbla smockor. Det ena beskedet är att de inte kan frångå bestämmelser men det andra är att de kommer att frångå bestämmelser.

I och med segern i finalserien över Halmstad säkrade Väsby alltså en plats i kvalserien och tillhörde därmed samma serie som AIK och Kristianstad som slutade på plats 14 och 13 i Hockeyallsvenskan.

Söndagens besked innebär att de två senare blir kvar i landets näst högsta division medan Väsby blir kvar i Hockeyettan.

– Det känns för jävligt, inte bara för Väsby Hockey. Vår situation är solklar rent juridisk, vi har pratat med folk och vi har samma tillhörighet som AIK och Kristianstad men de går till en serie och vi till en annan. Absolut, dra ned AIK och Kristianstad i ettan, då har man varit konsekvent. Vi har noll matcher spelade och noll poäng, vi har exakt samma situation som AIK och Kristianstad. Då är det egentligen klarare i Björklöven fallet, för där har de inte tagit ut det lag som skulle möta SHL-lagen. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)