HockeyNews
PLUS

Mästarnas uppmaning – ställ in kvalserien: ”Helt orimligt”

(13186) Väsby
Andreas Sandström/Bildbyrån

Publicerad: 13 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Igår beslutades, trots coronaviruset och dess påverkan på samhället, att kvalserien till Hockeyallsvenskan ska spelas som vanligt, men utan publik på läktarna. Ett beslut som Hockeyettan-mästarna Väsby över huvud taget inte stöder.
– Vi har ståndpunkten att de borde ställa in det, säger Väsbys klubb- och sportchef Tom Tärnström till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Väsby vann Hockeyettan-finalen över Halmstad och har sedan en tid tillbaka varit kvalificerade för kvalserien till Hockeyallsvenskan. Men med tanke på coronavirusets, covid-19, påverkan på samhället vill klubben nu att kvalserien ska ställas in.

– Ska vi sportchefer sitta och bestämma vilken väg vi ska gå i en sådan här epidemi? Det är över vår kunskap, suckar klubb- och sportchefen Tom Tärnström.

Han menar att tanken på att det ska gå att genomföra en hel kvalserie utan att smittan kommer in i lagen, tomma läktare eller inte, är naiv.

– Jag är hemma med ungar för att de har lite hosta, min fru var hemma igår för att de stängde hennes skola, arbetsplatser stänger, alla vår ungdomslag ska inte ha turneringar och camper, men a-lagen vi kör på. Vi ska ha 25 pers i ett litet omklädningsrum som sitter två decimeter ifrån varandra, duschar på samma utrymme, åker buss till Kristianstad, sover på hotell tillsammans, åker kanske en båt till Visby. Du hör, det är en tidsfråga, det kommer att vara fall i lagen. I Stockholm får man inte ens testas för corona längre, det är bara riskgrupper, ska jag ta bedömningen då om Christian Holmblad har feber, är det feber eller corona, ska jag avgöra det?

– Det är inte en fråga om det kommer hända, det är när. Det blir last man standing, de som mörkar corona bäst. Det avgörs på Hovet sista matchen, Väsby går upp när Porsbereger trillar ihop i feberfrossa för att det var last man standing, då gick de ner på fem från sex utespelare. Det kommer bara bli så jävla rörigt, säger Tärnström frustrerat.

LÄS MER: Rasar efter kvalbeslutet: "Hockey-Sverige har tappat förståndet" 

Ett arbetsgivaransvar

En fråga som har kommit bort lite i diskussionen om tomma läktare, ekonomi och vilka som vid en inställd kvalserie skulle flyttas upp eller ner är spelarna. De som förväntas vara ute på isen och som naturligtvis också påverkas väldigt av coronavirusets framfart i samhället.

– Det var någon som sa det, jag får inte gå till jobbet, men hit ska jag gå. Spelarna ifrågasätter det också och undrar vad är vi värderade? Vi har riskgrupper, vi har både astmatiker och diabetiker i laget. I slutändan blir det en arbetsgivarfråga också, det är jag som ska skicka ut dem och spela hockey när det finns en procents risk att dö om man blir smittad. Jag tycker det är sjukt.

Väsby som gjort en kanonsäsong kan förstås ha något att förlora på att kvalserien ställs in. I det sämsta scenariot kan de som Hockeyettan-mästare gå miste om chansen att få ta sig till Hockeyallsvenskan. Tärnström har tankar om hur det skulle kunna lösas.

– Jag är deprimerad över att en kvalserie inte ska spelas, jag hade tagit det alla dagar i veckan för det har vi gått och drömt om i fyra år. Att möta AIK både hemma och på Hovet det är en dröm, så det är inte så att jag egentligen vill att det ska bli så här, men det är ju väldigt extraordinära förutsättningar här och då krävs det att man hittar på något kreativt. Att bara stänga och säga tough luck, det tycker jag inte är fair.

– Vi har krigat en hel säsong för att gå upp så vi ser gärna att man i så fall utökar både SHL och Hockeyallsvenskan med 16 lag, låter Modo och Björklöven kliva upp och spelar klart Hockeyettan-matcherna ikväll och imorgon inför tomma läktare, för att få ut de lagen så att kvalserielagen sen kan gå upp. Sen förändrar man i Hockeyallsvenskan nästa år så får man ha fler degraderingar så att det helt enkelt jämnas ut. Det ser jag som den bästa och mest sportsliga lösningen för självklart finns det de som har lagt ner mycket pengar och kraft för att ta klivet. Det är inte bara från oss, det finns andra som har lagt ner bra mycket mer pengar än oss, kolla Björklöven. De kan gå miste om 45 miljoner och det är klart att ska de ta klivet så ska vi också göra det även om det är i mindre skala.

Han hänvisar till tysk fotboll och dess tankar om att dylika koncept inte är omöjliga.

– Kolla det förslag som Bundesliga kollar på nu i fotboll. De kollar på att de fyra första i andraligan går upp och så får man reglera till året efter och jag menar kan Bundesliga kolla på ett sånt upplägg kan vi. Det hänvisas till tv-avtal och sånt, men jag tror nog att de flesta klubbarna är ganska välvilligt inställda till det som hänt, det är ju inte klubbarnas fel. Ingen blir riktigt missnöjd över något sådant som det skulle bli om de bara strök det, jag tycker det är en rimlig väg att gå. Sen kommer det finnas juridiska saker som hur löser man det här, men det går att lösa, jag är helt övertygad om det.

LÄS MER: Här är beskedet om den allsvenska kvalserien: "Alla var tämligen överens" 

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)