HockeyNews
PLUS

SHL-nykomlingen skickar hem importerna: "Även de är människor"

(13233) kollage måndag
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 14 mars 2020

FacebookXWhatsApp

I väntan på om det blir något direktkval eller inte har SHL-nykomlingen IK Oskarshamn valt att skicka hem sina importer till Nordamerika.

– Det är ett eget beslut vi har tagit i klubben. Vi anser att vi inte kan sätta stopp för dem att åka hem, säger Oskarshamns general manager Thomas Fröberg till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey

På lördagskvällen skickade SHL ut ett pressmeddelande där klubbdirektörerna var eniga om att man vill ställa in SM-slutspelet. Ett formellt beslut väntas tas av Svenska Ishockeyförbundet på söndagen.


Men det är oklart vad som händer med bottenlagen IK Oskarshamn och Leksands IF, som fortfarande ska vara beredda på att kvala. Det är Hockeyallsvenskan som äger kvalet till SHL och där har ligaorganisationen ännu inte tagit något slutgiltigt beslut om finalserien mellan Björklöven och Modo, slutspelsserien samt direktkvalet.

LÄS MER: SHL begär att SM-slutspelet ställs in

Skulle det bli direktkval för Oskarshamn senare under säsongen så kommer man inte komma till spel med sina importer från Nordamerika. Det handlar om målvakten Richard Bachman, backarna Ben Youds, Mathew Bodie, Simon Després samt forwarden Tyler Kelleher.

Oskarshamn har valt att skicka hem de fem spelarna, detta på grund av den härjande coronasmittan. 

– Jag och Martin Åkerberg (klubbchef i Oskarshamn) har tagit beslutet att skicka hem kanadickerna och amerikanerna. De är oroliga för vad som händer i deras hemländer. Vi anser att vi inte kan sätta stopp för dem att åka hem. Ibland gäller det att se bortanför resultaten. Vi i Oskarshamn följer hjärtat och även de är människor, säger Thomas Fröberg, general manager i IK Oskarshamn till HockeyNews.se och fortsätter:

– Mathew Bodie har varit utan sin familj i tre-fyra veckor och jag fick nyss ett sms från honom om att myndigheter i Kanada uppmanat sina landsmän att komma hem så snabbt som möjligt. Man vet aldrig när de stänger gränsen.

Noterbart är att Tyler Kelleher var nykomlingens poängkung med 28 poäng (13+15).

Fröberg vill inte skicka någon salva till Hockeyallsvenskan utan väntar på besked. Han är beredd att ta smällen att komma till direktkvalet med ett klart försvagat lag. 

– Vi är beredda att ta konsekvenserna av det, säger Thomas Fröberg.

Eftersom IK Oskarshamn slutade på jumboplats (14 i SHL) så väntar det möte med vinnaren i den Hockeyallsvenska finalen mellan Björklöven och Modo om det nu skulle bli något mer spel den här säsongen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)