Kvalserien skulle kunna ställas in: ”Klubbarna som tar smällen”

11 mars 2020

Det talas om ett eventuellt SM-slutspel inför tomma läktare och utomlands har resten av säsongen på flera håll rent av ställts in. Coronaviruset, covid-19, påverkar naturligtvis också Hockeyettan och dess playoff och stundande kvalserie.
– Om SHL och Hockeyallsvenskan bestämmer sig för att ställa in allting då kan inte vi spela, säger Hockeyettans ligachef Mats ”Horndal” Johansson till HockeyNews.se.


Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Efter att Folkhälsomyndigheten höjt risknivån för samhällsspridning av coronaviruset i Sverige till ”mycket hög” svävar många i ovisshet. Det spekuleras i att evenemang som lockar många åskådare kan komma att stoppas vilket exempelvis skulle kunna innebära ett SM-slutspel inför tomma läktare. I Tyskland och Österrike har resten av säsongen ställts in och i grannländerna Norge och Danmark har slutspelen stoppats tillsvidare.

Situationen kan i allra högsta grad också påverka avslutningen av säsongen i Hockeyettan vars ligachef Mats ”Horndal” Johansson följer utvecklingen noggrant.

– Dels har jag kontakt med Abbe Törsleff som är säkerhetschef inom svensk ishockey och sen följer jag med hela tiden på nätet vad Folkhälsomyndigheten säger och rekommenderar. I slutändan är det upp till vår regering och vad de tar för beslut. Jag hörde i morse ett förslag om att man inte skulle tillåta evenemang som samlar fler än 500 åskådare och då ligger vi ju skrynkligt till, men det finns inget beslut än. Kommer det ett beslut har vi bara det att rätta oss efter. Man kan inte göra så mycket mer än att ha ögonen och öronen öppna vad det kommer för dekret, säger han till HockeyNews.se.


Beroende av hur andra agerar
Kommer ett sådant beslut blir även klubbarna i Hockeyettan som fortfarande är i spel tvungna att spela inför tomma läktare.

– Om det kommer ett beslut från myndigheterna att man inte får, då har vi inget val.

Valet skulle väl kunna vara att ställa in också? Det har ju vissa länder gjort...
– Det måste klubbarna få vara med och bestämma själva tycker jag, det är min spontana känsla. Det är trots allt klubbarna som tar smällen. Det är inte jag här eller svenska ishockeyförbundet eller regeringen, utan det är klubbarna som får ta smällen i form av uteblivna intäkter i entréer och så. Där tycker jag att vi måste stämma av med klubbarna vad de tycker, så länge man inte helt enkelt bestämmer från SIFs sida att vi ställer in all ishockey punkt. Då har vi bara det att rätta oss efter.

Men rent teoretiskt skulle kvalserien kunna bli inställd?
– Ja, det finns inget scenario som är omöjligt, det är ett diplomatiskt svar, men jag skulle tycka det var ofantligt tråkigt. Men å andra sidan, om SHL och Hockeyallsvenskan bestämmer sig för att ställa in allting då kan inte vi spela. Där är vi katten på råttan och råttan på repet. Om SHL bestämmer sig för att inte spela vilka ska vinnaren mellan Modo och Björklöven möta då? Det blir en reaktion neråt. Ställer allsvenskan in saknar vi två lag i kvalserien.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här