HockeyNews
PLUS

SHL och förbundet förbereder plan för hotet om coronaviruset

(12942) Coronaviruset/SHL
Bildbyrån

Publicerad: 2 mars 2020

FacebookXWhatsApp

I Schweiz har slutspelet blivit framskjutet till den 17 mars på grund av coronaviruset.

SHL hade ett möte på måndagen och tog upp frågan och på onsdag har Svenska ishockeyförbundet ärendet på sitt styrelsebord.

– Tills vidare genomförs samtliga matcher som planerat. Vi har givetvis en nära dialog med våra klubbar kring detta, säger SHL:s vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


I Schweiz har ligamatcherna i de två sista omgångarna spelats inför tomma läktare. De schweiziska myndigheterna har tagit beslut om att inte tillåta inte evenemang för 1 000 åskådare eller fler fram till och med den 15 mars.


Slutspelet i Schweiz skulle ha påbörjats den 7 mars, men startar nu enligt den nya planen den 17 mars.


Så drastiska beslut har ännu inte fattats i Sverige, men frågan om coronaviruset är uppe till diskussion inom hockeyn.


– SHL och Svenska ishockeyförbundet har idag haft ett möte kring tävlings- och säkerhetsfrågor. Mötet var planerat sedan tidigare. Vi följer utvecklingen och tar del av den information som kommer från myndigheterna. SHL har en kontinuerlig dialog med Svenska ishockeyförbundet och har även en avstämning på torsdag. Tills vidare genomförs samtliga matcher som planerat. Vi har givetvis en nära dialog med våra klubbar kring detta, kommenterar SHL:s vice vd Johan Hemlin för HockeyNews.se.


SHL:s vice vd Johan Hemlin. Foto: Bildbyrån.


I dagsläget talar mycket för att U18-VM i USA den 16-26 april kommer att bli inställt till följd av coronavirusets spridning i världen.


Hur det blir med ishockey-VM i Schweiz i maj kommer troligen att beslutas av Internationella ishockeyförbundet den 15 mars.


LÄS MERU18-VM riskerar bli inställt – ishockey-VM i Schweiz också i fara


– Vi skriver mars månad nu och mars brukar vara starten på en riktigt härlig hockeyvår med alla kvalspel och slutspel och VM-turneringar. Det är bästa tiden på hockeysäsongen och det är klart att med vetskapen om att coronaviruset finns och sprids så har den frågan hamnat på vår agenda. Vi har styrelsemöte i förbundet på onsdag och kommer bland annat att ha frågan uppe då, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till HockeyNews.se.


Det gäller att kunna ställa om snabbt till ett nytt scenario om det skulle bli nödvändigt, likt läget i Schweiz.


– Vi är ju inga experter som kan avgöra vad som är bäst för samhället för att minska smittspridningen. Vi är beredda att agera om det påkallas från ansvariga myndigheter.


– Vi kommer att få en rapport till förbundsstyrelsen hur situationen ser ut och hur resonemangen har gått. Det är jätteviktig att vi som förbund tillsammans med ligorna sitter runt samma bord och är beredda.


LÄS MERSHL om coronavirusets spridning: "På måndag har vi ett möte"


IIHF har ställt in en rad U20-turneringar på internationell nivå i Asien till följd av coronaviruset.


– Vi har en medicinsk kommitté inom vårt internationella förbund som följer utvecklingen runt det här särskilt. Jag träffade Henrik Bach Nielsen, som är min danske kollega och som är ordförande i den medicinska kommittén, för några veckor sedan och redan då hade man i kommittén den här frågan på agendan.


Larsson betonar:


– Det är svårt att veta hur det här kommer att spridas och hur kommer myndigheterna att resonera. Det är väldigt tidigt att spekulera, men vi har hela våren framför oss. Damernas SM har kommit ganska långt och herr-SM och junior-SM och alla kval och de stora VM-turneringarna så det gäller att ha respekt för frågan.


Anders Larsson fortsätter:


– Vi har sett exempel med inställda fotbollsmatcher i andra länder och spel inför tomma läktare och lite olika varianter, så vi måste ha en mental beredskap, men just nu vet vi inte mycket mer än så.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)