U18-VM riskerar bli inställt – ishockey-VM i Schweiz också i fara


2 mars 2020

U18-VM i april riskerar att bli inställt till följd av coronaviruset.

Även hockey-VM i Schweiz i maj kan vara i fara, enligt Internationella ishockeyförbundets president René Fasel.


U18-VM i USA mellan den 16 och 26 april kan strykas ur årets spelschema på grund av den pågående utbredningen av coronaviruset i världen. Sverige är regerande världsmästare efter triumfen i Örnsköldsvik förra våren, men årets arrangörer i Plymouth och Ann Arbor kan bli utan sitt mästerskap.


– IIHF:s medicinska kommission träffas för närvarande i Budapest, så det kommer antagligen att beslutas att som ett första steg kommer alla internationella turneringar i mars och alla U18-evenemang att bli inställda, säger IIHF-presidenten René Fasel till den schweiziska tidningen Blick .


LÄS MERHävelid om stortalangernas medverkan i VM: ”Räknar inte med dem”


Internationella ishockeyförbundet ställde in fyra internationella U20-turneringar i Thailand och Filippinerna under februari.


Sverige vann U18-VM i april förra våren. Årets turnering i USA riskerar att bli inställd till följd av coronaviruset. Foto: Bildbyrån.


Den 8 maj är planen att ishockey-VM i Schweiz, där Tre Kronor har sitt gruppspel i Lausanne, ska ta sin början.


Men med lite drygt 60 dagar kvar till turneringens start är det oklart om VM kommer att kunna spelas över huvud taget.


– Vi är i kontakt med organisatörerna och försöker analysera situationen. Vi väntar och ser till den 15 mars hur pandemin utvecklar sig, säger Fasel.


Grundtanken är fortfarande att VM kommer att genomföras. I Schweiz har ligan, NLA, spelat de sista omgångarna utan publik, men det är inte aktuellt att spela VM utan publik på läktarna.


Enligt René Fasel har IIHF sedan 2012 låtit försäkra VM-turneringarna i händelse av force majeure och VM i Schweiz är inget undantag. Kostnaden för försäkringen för VM i Schweiz ligger på motsvarande 2,6 miljoner kronor och ska täcka ekonomiska skador och intäktsbortfallet om VM blir inställt.


VM-kritikerna kan få vatten på sin kvarn och hävda att det skulle räcka med att ha VM vartannat år istället för som nu varje vår.


– Då skulle jag säga: Om vi planerar att hålla två VM per år, kan vi kanske genomföra ett. Seriöst. Wimbledon spelas varje år, Franska öppna också. Stanley Cup hålls också varje år. Som ishockeyentusiast säger jag att VM förändras varje år, det är en ishockeyfest, ett party för fansen. Jag tittar på NHL-tabellen varje dag och spekulerar i vilka av våra NHL-stjärnor som kan komma till VM i maj. VM genererar inkomster som vi behöver för att kunna genomföra alla andra turneringar vilket därmed utgör grunden för utvecklingen av ishockeyn globalt, säger René Fasel.