FBK-kaptenen om NHL-drömmen, domarnivån – och guldfavoriten


20 februari 2020

Linus Johansson är på väg att ta det där sista steget mot att förverkliga sin NHL-dröm.

Färjestads lagkapten berättar här om sin utveckling, lagets turbulenta spelaromsättning mitt under pågående säsong, vilket lag i SHL som är den stora guldfavoriten och om domarnivån i ligan.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


De senaste åren har Linus Johansson tagit sjumilakliv uppåt i karriären. Hockeyresan började i Troja/Ljungby och har gått via Hockeyettan till Norge och Mora i Hockeyallsvenskan.


Genombrottet kom i Djurgården i SHL och för andra säsongen i rad i Färjestad är den 27-årige smålänningen en landslagsspelare med siktet inställt på NHL.


Nyligen gjorde Linus Johansson sina två första mål i Tre Kronor i Beijer Hockey Games i Globen och han har nu spelat 15 landskamper.


– Jag är så jäkla glad att jag har fått uppleva det. Förra året var jag med i alla tre (turneringarna) och i år har jag fått vara med i alla tre också, så jag lärde mig mycket på hur man ska lägga upp det, säger Johansson till HockeyNews.se.


Det är tufft både fysiskt och mentalt att spela i Tre Kronor under de uppehåll i SHL-schemat då de flesta andra spelarna tränar och vilar för att vara i form när ligan startar om.


Så har man spelat i Karjalaturneringen i november, Channel One Cup i Moskva i december och sedan i turneringen i Stockholm i februari är det svårt att maximera träningen inför SHL:s slutspurt som innebär tre matcher i veckan fram till slutet.


Sedan brakar SM-slutspelet lös med match varannan dag.


– Förra året skulle jag överkompensera och träna ihjäl mig när jag kom hem, men då var det många matcher så man blev trött för att man tränade för mycket, så man hittade någon mellanväg, säger Linus Johansson.


Färjestads lagkapten Linus Johansson gjorde sina första två mål i Tre Kronor i Beijer Hockey Games i februari. Foto: Bildbyrån.


Men han inser att det är bra för den personliga utvecklingen att spela i Tre Kronor. Det gör vägen till NHL mer framkomlig och realistisk.


– Skulle man få chansen i en bättre liga eller högre upp i NHL eller vad det nu kan vara så är det mycket mer matcher som spelas och då måste man kunna hantera det. Det är bara bra egentligen.


LÄS MERKallduschen – FBK nära tappa Linus Johansson till NHL: "Smickrande"


För några år sedan i Djurgården upptäckte Linus Johansson med läkarnas hjälp att han drabbats av sjukdomen diabetes. Han fick snabbt hjälp och har läget under kontroll.


Men visst förekommer problem emellanåt.


– Jag får ju bakslag ibland fast det är inget jag snackar om för jag vill inte ha något att skylla på om jag är trött eller dålig. Det är en del av allting nu. Det är min vardag så att säga, säger Johansson.


Med tio omgångar kvar av SHL:s grundserie har han tangerat sitt personliga poängrekord på 26 poäng (9 mål, 17 assist). Och han är i fin form.


Huvudtränaren Johan Pennerborn har ett finger med i spelet när det gäller Linus Johanssons chans till personligt poängrekord.


– Det är klart att det är kul att få vara med och göra poäng och jag har fått spela i första powerplay de senaste sex matcherna och det har jag aldrig gjort innan i SHL. Det är klart, det är en och tjugo i powerplay och kanske längre ibland och spelar man i andra-PP blir det rätt mycket mindre. Det är väl en liten anledning.


Linus Johansson fortsätter:


– Sedan tror jag att jag har blivit bättre i offensiven jämfört med åren innan, tycker jag. Och har tagit ett bättre kliv med pucken. I anfallszonen har jag alltid varit stark och bra på det, men jag tycker att jag har blivit bättre i mittzonen och egen zon att ta fram puckar också. Det är en blandning av självförtroende och att få göra lite.


I en tidigare intervju med HockeyNews.se har Linus Johansson, så att säga, poängterat betydelsen av att göra mål och assist för att en dag nå till NHL.


– Det är det jag känner. Det enda som är målet är att få komma till det bästa som finns. Även om man är tillräckligt bra i spelet över lag, så vet jag att det behövs mer poäng för att få göra det. Scoutar man rejält på vissa spelare så ser man att man är med och skapar och göra allt det andra jobbet väldigt bra också, men jag vet att det är så resultatbaserat att jag vet att man måste ha upp poängen om man ska ha en chans. En bra chans.


– Det är klart att jag har velat ha upp det, så det är skönt att man får till det lite till i CV:t. Kan jag spela ett riktigt bra tvåvägsspel och göra lite mer poäng framåt så är det inte det en nackdel direkt.


Vad kan du sikta på i NHL realistiskt sett?


– Faktiskt, och det är helt seriöst att jag inte tänker på det någonting, för jag känner att jag trivs bra, jag spelar bra, det är kul att spela hockey. Sedan om det skulle ske nånting så sker det, känner jag. Det visade jag förra året att jag inte bara går efter första bästa och drar. Jag är glad att jag inte gjorde det. Jag tycker att det ska vara nånting bra om det sker nånting. Jag försöker njuta lite nu när jag spelar. Vädret blir bättre, hehe. Och det börjar vankas slutspel.


Linus Johansson hade ett NHL-erbjudande i juni förra året, men då nobbade han det och har istället förlängt sitt kontrakt med Färjestad till 2023.


Återstår att se om han blir kvar i Karlstad så länge. Färjestad har både mellan säsongerna och även under den nu pågående säsongen haft bekymmer med spelaromsättningen, som har varit stor.


LÄS MERDelade meningar om var Färjestads lagkapten är som bäst


Skyttekungen Michael Lindqvist blev illa knäskadad annandag jul och säsongen är förstörd. Ville Leskinen blev en flopp och har skickats tillbaka till Finland. Johan Ryno kom likväl i kläm i den interna centerkonkurrensen, vilket ledde till en skilsmässa och hans karriär fortsätter nu i Lugano. Dessutom är Martin Johansson borta i sex veckor på grund av skada.


Färjestad har blixtvärvat Aleksi Mustonen till följd av en del strul med skador och annat i spelartruppen. Foto: Bildbyrån.


I gengäld har Färjestad blixtvärvat både Aleksi Mustonen och Emil Forslund. Men visst märks det att FBK:s spelartrupp har påverkats av turbulensen.


– Det blev lite för mycket rätt snabbt där för oss. Och sedan har vi haft någon match där vi inte riktigt har… vi förlorade lite vårt spel med pucken och vi förlorar ibland på att vi spelar mycket med pucken, men samtidigt tror jag att vi vinner mer på det också. Det är vårt sätt att spela, säger Linus Johansson.


– Allt blev lite snurrigt ett par matcher efter jul tycker jag. Med skador, nån som inte fick spela och vi tappade lite identitet. Då blir jävligt mycket jobbigare att spela hockey helt plötsligt.


– Det som har varit lite tråkigt ett tag, kan jag tycka, och vi snackade om det också, att när spelare försvinner och när spelare på viktiga positioner är skadade, jag menar, vi hade ändå tre fyra skador och Ryno som inte fick spela riktigt ett tag i de två första kedjorna. Man vill ha killarna underifrån att jobba ännu hårdare och liksom få sin chans lite mer om man säger.


Har ni fått bitarna på plats igen?


– Jo, men det tycker jag. Hehe. Men det är så lätt att säga. För så förlorar man och det går lite dåligt, men uppenbarligen i serien så förlorar alla lag och alla lag vinner. Det är bara Luleå som är på rätt säker mark att komma etta-tvåa förmodligen.


Linus Johansson har bra koll på tabelläget visar det sig.


– Jag menar, kollar du på oss, Frölunda, Rögle, Örebro, Djurgården, Skellefteå och Malmö till viss del, det är en jäkla massa lag inom loppet av nio poäng. Jag tänker att det inte är bara vi. Man kanske inte tappar det utan det är bara det att det är väldigt jämnt mellan lagen i år? Jag vet inte. Man får inte tänka på det för mycket, för annars hade vi lett serien utan problem och så är det ju inte.


Det är tio matcher kvar till SM-slutspelet.


Vilket är laget att slå?


– Det måste vara Frölunda. Med Frölunda vet man, av en anledning, att de har varit dominanta de senaste åren i svensk hockey. Det håller jag fortfarande som den kanske största nöten att knäcka för alla slutspelslag, säger Johansson inför torsdagens möte med just Frölunda.


– Sedan kommer det att bli en jävla myrstack. Jag menar, förra året vann vi serien och möter HV i kvartsfinal. Ett HV som kanske inte fick ihop allting, men som ändå hade ett riktigt bra lag på papperet. Det kommer nog att bli samma i år. Ettan och tvåan kommer nog inte att ha så lätta kvartsfinaler i år heller. Trean, fyran, femman och sexan kommer absolut inte ha det enkelt för det kommer att skilja på någon poäng där. Jag tror att det kommer att bli väldigt väldigt ovisst, säger Johansson vars Färjestad slog ut HV71 med 4–3 i matcher i förra årets SM-kvartsfinal.


– Men Frölunda är där uppe som vanligt. Luleå har med sin konsekventa spelstil också varit en nöt för många att knäcka. Ja… Det blir intressant det där.


Vad ska man förvänta sig av Färjestad?


– Ibland vet jag inte hur det ser ut utifrån, men ibland ger vi och tar vi lite för mycket. Hittar vi en storform i slutspelet kan vi vara hur bra som helst med den offensiven och med de spetsspelarna, speciellt många forwards som är väldigt snabba och skickliga. Kan vi hitta det tror jag vi har en väldigt god chans. Men även om man förlorar nån match nu så måste man ändå vara där med huvudet, med inställningen, så jag tror vi har goda chanser. Det är upp till oss om vi kan hitta ”flowet” innan ett slutspel, och i ett slutspel. Då kan det räcka långt.


Färjestad har gjort flest mål i SHL (143), men har också släppt in 120 mål vilket är mest av lagen på topp tio.


Är ni tillräckligt bra defensivt?


– Det är väl där vi har haft lite strul. Jag hoppas ju uppenbarligen det. Vår defensiv bygger på att vi spelar bra i offensiven. Att vi får det att funka med forecheck och att hålla i pucken. Då blir det inte mycket i egen zon och då klarar vi av det.


– Men blir vi nedtryckta alltför jäkla ofta så har vi haft lite problem. Det gäller att hitta nån nyckel där så att vi kan lösa det också när det väl händer.


Frölunda är största guldfavoriten, enligt Linus Johansson. Och jo, det är tufft att möta Joel Lundqvist... Foto: Bildbyrån.


Du som lagkapten och som har mycket kontakt med domarna – tycker du att nivån är satt och bedömningarna är konsekventa nu inför slutspelet?


– Det jag kan tycka är att jag har fått en väldigt mycket bättre relation med alla domare. Det har varit nån som jag inte har gått ihop med förut, men vi har pratat om det och sagt ”Fan vad skönt att de senaste matcherna vi har haft med varandra har det gått väldigt mycket bättre”. Det är jag glad över. Att man kan ha en lite skönare kommunikation, säger Linus Johansson.


– Sedan är det klart att ibland kommer det upp nån domare från allsvenskan när nån har blivit skadad eller sjuk och då blir det väldigt stor nivåskillnad helt plötsligt. Då är det jättesvårt att spela, tycker jag. Speciellt när man har en spelstil när man är stark på puck och det är närkamper du vet. Slår jag för hårt över en klubba, ingen slashing, men jag slår hårt för att ta pucken… du vet, det blir svårare att veta hur hårt man får gå. Men över lag är det bättre i år än tidigare. Det är lite klarare, faktiskt.