Efter tunga smällen – låste in sig inför playoff-valet


20 februari 2020
NYBRO. Nybro Vikings hade chansen att vinna Allettan Södra och ro hem en finalplats. I stället blev det antiklimax inför storpubliken i Liljas Arena. Efter 2-3-förlusten mot Mariestad var det stort fokus att komma överens om vilket lag man ska välja i playoff.

– Jag tycker att vi kom överens rätt bra, säger nyförvärvet Victor Crus Rydberg, som hade en tung hemmadebut.


Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Allt var upplagt för fest. Haussen i östra Småland var stor inför matchen. Det var hockeyfeber i Nybro och över 2 220 åskådare hade bänkat sig i Liljas Arena. Drömmen om en serieseger i Allettan Södra fanns där hos hemmafansen. Dessutom låg det en plats i Hockeyettan-finalen i potten. Men det blev platt fall för Nybro – som efter 2–3-förlusten mot ett starkt Mariestad halkade ner från andraplats i tabellen till en slutlig femteplats, som innebär playoff 1-plats. En bra mycket en snårigare resa till en eventuell kvalserie.

– Det var hafsigt och slafsigt. Vi var inte riktigt desperata när det krävdes som mest när vi hamnade i underläge. Dessutom bjöd vi på minst två av målen, samtidigt är Mariestad bra. Det får vi gå dem, sa en deppig Nybrocenter i form av nyförvärvet Victor Crus Rydberg till HockeyNews.se i katakomberna i efter matchen.

LÄS MER: Spaningar från Nybro-Mariestad: Bingo för BoIS som tog död på festen 


Slutlig tabell för lagen som tar sig till playoff i Allettan Södra. Skärmdump/stats.swehockey.se


Hemmadebutanten Crus Rydberg, som hade en drömdebut mot Skövde i söndags med ett mål och en assist på kontot, var själv olycklig i samband med Douglas Lögdals 2–1-mål i numerärt underläge i mitten av den andra perioden. Efter slarv i mittzon kunde Mariestad komma tre mot en och Lögdal kunde få in pucken bakom Robin Johansson i Nybro-målet.

När sedan Nybros Fabian Ilestedt, som gjorde ett mål och en assist i matchen, var nonchalant i egen zon och i princip gav Jesper Lindén ett öppet läge fram till 3–1 en bit in i den tredje perioden, så blev uppförsbacken för brant för Nybro. Visserligen reducerade backen Jonathan Augustin med åtta minuter kvar i powerplay och tände ett hopp hos publiken, men närmare än så kom aldrig Nybro, som hade vunnit serien om man hade tagit tre poäng mot Mariestad.

– På det stora hela gjorde vi en slätstruken insats. Om det beror på att det var spända axlar på en del håll eller något annat vet jag inte. Nu får vi spela playoff 1 och spela fler hockeymatcher, vi får se det positivt, säger Crus Rydberg.

Du kommer från spel med Kalmar i fortsättningsserien. Är det en stor omställning till tuffa matcher i Allettan av playoffkaraktär?

– Absolut, det är en ganska stor skillnad. Framför allt tempot. Det finns många skickliga spelare i fortsättningsserien också, men det är en nivå till i Allettan. Sedan är det en omställningsfas från Kalmar gällande hur vi spelar här i Nybro. Jag har fått justera lite åkningar och tänk och så, säger Crus Rydberg som stod noterad för 40 poäng (14+26) på 37 matcher i Kalmar innan han anslöt till Nybro.

Du gjorde en rätt känslig flytt från Kalmar till Nybro. Hur har efterspelet varit?

– Jag trodde att det skulle vara värre än vad det har varit. Jag hoppas att fansen i Kalmar har förståelse, att jag gör det här för min egen utvecklings skull. Jag får chansen att spela bra hockeymatcher resten av säsongen. Sedan passade det bra att jag kunde bo kvar i Kalmar.

Det snackades en del om Tingsryd?

– Det fanns intresse, men det var aldrig riktigt nära. Det var osäkert länge och så tog de in något annat lån, så det blev aldrig något där.


Nybros nyförvärv Victor Crus Rydberg hade en tung hemmadebut. Foto: Magnus Ekeros


LÄS MER: Två succélag i final efter sanslöst drama 

I och med femteplatsen så väljer Nybro som lag nummer tre under torsdagens valprocedur som sker vid lunchtid. Efter Troja/Ljungby och Östersund är det alltså Nybros tur att välja. Efter matchen samlades kaptenerna i Nybro och tränarteamet för intensiva diskussioner om vilken rangordning man skulle ha på de valbara lagen. Därefter låste spelarna in sig för att komma överens.

– Vi hade lite snack, ja. Det var lite spekulationer om hur Troja och Östersund skulle välja. Jag tycker vi kom överens rätt bra, sedan får vi se vart det landar i morgon (läs torsdag). Det ska bli kul att följa hur lagen väljer.

Det kan bli Vimmerby?

–  Vi får se. Jag har ju spelat där tidigare och mött dem tre gånger efter jul med Kalmar och förlorat alla tre matcherna. Jag har ingen bra känsla av att möta Vimmerby. Men ska vi gå långt så måste vi slå alla lag, säger Victor Crus Rydberg.

LÄS MER: 
Så här är lagen kvalificerade  inför playoff 1 

LÄS MER: Så borde lagen välja i playoff 1