Så borde lagen välja inför playoff 1

20 februari 2020

Klockan 12.00 idag är det dags för lagen att välja sitt motstånd inför playoff 1. Här ger HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg sin syn på hur han tycker lagen bör välja...


Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Troja/Ljungby 
Valbara lag: Visby/Roma, Piteå, Teg, Vimmerby, Strömsbro, Nyköping, Kiruna AIF
Ljungby-gänget sitter i en behaglig sits inför playoff 1 (om man bortser från den lilla detaljen att de bommade direktavancemang till playoff 2 med ett måls marginal mot Mariestad). De får välja först och är en klubb som har resurser vilket gör att de inte behöver gå strikt på ekonomin (det vill säga inte resa långt) när de ska välja sitt motstånd. Norrlandslagen går dock förstås bort och både Vimmerby och Visby/Roma är gäng som Troja har alldeles för stor respekt för, för att välja. Frågan är då om man väljer Strömsbro för att de är ”lättast” eller Nyköping för att de är ”närmast”. Jag tror Daniel Håkansson och Roger Forsberg bestämmer sig för de senare. Visst har Nyköping spets, men de är ett betydligt mindre imponerande lag än Troja och är dessutom ett ganska spelande lag, Troja brukar ha problem att dyrka upp lag som bara backar hem. Nyköping kan passa dem väldigt bra.

Östersund 
Valbara lag: Visby/Roma, Piteå, Teg, Vimmerby, Strömsbro, Kiruna AIF
Valet för Östersund borde då rimligen stå mellan Teg och Strömsbro. Det är ungefär lika långt till båda destinationerna. Umeå och Gävle. För mig är valet ganska givet. Teg har under säsongen visat sig vara en svår nöt att knäcka och Östersund har stor respekt. Samtidigt är de väl medvetna om att Strömsbro inte är det mest vältränade laget och lever högt på några enskilda poängspelare. Det är ett motstånd Östersund skulle kunna käka upp.

Nybro 
Valbara lag: Visby/Roma, Piteå, Teg, Vimmerby, Kiruna AIF
Med de två förmodligen mest ”attraktiva” lagen borta från tavlan får Nybro ett riktigt dilemma när de ska välja sitt motstånd. De vill garanterat inte åka till Norrland så Piteå, Teg och Kiruna AIF går bort, då återstår bara pest eller kolera. Visby/Roma eller Vimmerby. Det är hugget som stucket, men jag tror ändå att Vimmerby kommer med en ordentlig portion respekt. Nybro förlorade visserligen hemma mot Visby i Allettan, men vann å andra sidan borta och känner nog någonstans att de är ett bättre lag. Trots att Visby är luriga och ofta höjer sig i playoff.

Boden
Valbara lag: Piteå, Teg, Vimmerby, Kiruna AIF
Resvägen till Umeå och Kiruna är överkomlig för Boden och rent krasst borde man förstås välja Kiruna AIF. Det är det klart svagaste laget i den här samlingen. Men här måste man faktiskt våga vara lite kaxiga. För det är väl det man är? Boden vill vara storebror i området, man är det blodtörstiga gänget med ett självförtroende som stipulerar att det inte är någon match att pressa rivalen ner i skridskoskaften. Man anser ju att man är ett så mycket bättre lag. Här måste Boden faktiskt våga välja Piteå. Speciellt med tanke på vilken fest det skulle bli för fansen och hur fullpackade läktarna skulle bli i de båda hallarna. Uppsidorna är tillräckligt många för att Boden ska våga gambla istället för att ta betydligt svagare Kiruna.

KRIF 
Valbara lag: Teg, Vimmerby, Kiruna AIF
KRIF har en ekonomi som det gör allt annat än slår gnistor om. Vad de behöver minst av allt är en tripp till Norrland. Vimmerby är ett motstånd som de garanterat är medvetna om att de mycket väl kan åka ut mot. Men de kommer välja dem ändå.

Lindlöven
Valbara lag: Teg, Kiruna AIF
Teg eller Kiruna AIF? Här blir det nog helt enkelt så att Lindlöven väljer Teg för att det är billigare och enklare för dem att ta sig till Umeå än till Kiruna. De har dessutom med sig i ryggsäcken att de ganska enkelt slog Teg i båda mötena i Allettan. Det borde göra valet ännu enklare.

Tranås
Valbara lag: Kiruna AIF
Det är lite ironiskt, Kiruna AIF är playoff-spelets förmodligen svagaste lag, men kan mycket väl vara det enda som finns kvar när vi kommer till slutet av valproceduren. Tough luck för Tranås som får åka på långresa. Men rent sportsligt kan det vara en bingo.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här