GUIDE: Allt inför Hockeyettans playoff – och så avgörs säsongen


18 februari 2020
En omgång återstår – sedan drar det nagelbitande playoff-spelet, som slutligen mynnar ut i en högdramatisk kvalserie i gång. HockeyNews.se ger er här alla datum, tider och vad som gäller när säsongen ska avgöras för lagen i Hockeyettan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

På onsdag spelas de sista omgångarna i Allettorna och fortsättningsserierna. Vissa lag har spelat klart, andra ska försöka kvala sig kvar. Men för merparten av lagen väntar playoff-spel. Som brukligt är stegen till Hockeyallsvenskan lång och snårig. Och som vanligt är det tre playoff-steg till Hockeyallsvenskan. Dessutom spelas det en Hockeyettan-final där vinnaren kvitterar ut en biljett till kvalserien. Har man väl tagit sig förbi playoff väntar den gudomliga kvalserien där drömmarna om spel i Hockeyallsvenskan kan dra i gång på riktigt. 

Inför den sista omgången är det bara den sista playoff-platsen i Allettan Norra som det är en liten, liten kamp om. Men där ska både Kiruna IF och Vallentuna ta in tre poäng och tio plusmål på Teg för att det ska ske några tabellförändringar.

Nedan får ni all information som ni behöver inför playoff, Hockeyettan-finalen och kvalserien.

HOCKEYETTAN-FINALEN

Vilka tar sig dit: Ettorna i Allettan Norra och Allettan Södra.

Så går det till: Bäst av tre matcher där det bäst rankade laget (poängsnitt) får hemmaplansfördel i en eventuellt tredje och avgörande match. Dock är det lägst rankade lag som inleder på hemmais. Vinnaren av finalen är klart för kvalserien, medan förloraren går in i playoff 2. Dessutom delas det ut prispengar. 50 000 till vinnare, 25 000 till tvåan.

Speldatum: Första matcherna spelas på tisdag (25 februari). Returerna och eventuell en tredje match spelas 28 februari, respektive 29 februari.


LÄS MER: Fem lag om en plats - det blir inte häftigare än så

PLAYOFF 1

Antal lag: 14.

Vilka tar sig dit: Lag 4-8 i Allettan Norra och Allettan Södra. Samt de fyra vinnarna i fortsättningsserierna.

Kvalificerade lag just nu: Piteå, Lindlöven, Kallinge/Ronneby, Tranås AIF, Visby/Roma, Kiruna AIF, Strömsbro, Nyköping och Vimmerby.

Så går det till: Sju seedade lag väljer först,  där den bästa rankade fyran (poängsnitt) i Allettorna väljer fritt bland de sju oseedade lagen. Det innebär att en sjua i en av Allettorna blir oseedat. Matcherna avgörs i bäst av tre matcher där det oseedade laget inleder på hemmais, därefter har seedade laget två hemmamatcher om playoffserien skulle gå till tre matcher.

Lottningsprocedur: Playoff 1 lottas på torsdag (20 februari) klockan 12.00 och direktsänds på Hockeyettans plattform, samt på ATG:s hemsida.

Speldatum: Första matcherna spelas på tisdag (25 februari). Returerna och eventuell en tredje match spelas 28 februari, respektive 29 februari.

PLAYOFF 2

Antal lag: 12.

Vilka tar sig dit: Lag 2-3 i Allettan Norra och Allettan Södra, förloraren i Hockeyettan-finalen, samt sju playoff 1-vinnare.

Så går det till: Sex seedade lag väljer fritt bland de sju oseedade lagen. Förloraren i Hockeyettan-finalen väljer först och sedan bäst rankade tvåan och så vidare. Noterbart är att den bäst rankade vinnaren från playoff 1 blir seedat som sista lag och får hemmaplansfördel mot det lag som inte blir valt.

Lottningsprocedur: Playoff 2 lottas söndagen den 1 mars. Tid ej klart. 

Speldatum: Första matcherna spelas tisdagen den 3 mars. Returerna och eventuell en tredje match spelas 7 mars, respektive 8 mars.

PLAYOFF 3

Antal lag: 6.

Vilka tar sig dit: Alla sex vinnare i playoff 2. 

Så går det till: De tre bäst rankade lagen väljer lag först.

Lottningsprocedur: Playoff 3 lottas 8 mars. Tid ej klart.

Speldatum:
 Första matcherna spelas tisdagen den 10 mars, Returerna och eventuell en tredje match spelas 13 mars, respektive 14 mars.

KVALSERIEN 

Antal lag: 6.

Vilka tar sig dit: Vinnaren av Hockeyettan-finalen, samt de tre vinnarna i playoff 3, samt lag 13 och 14 i Hockeyallsvenskan. Noterbart är att det blir den allra sista kvalserien i nuvarande format på ett bra tag.

Så går det till: Sex lag möts i en serie med dubbelmöten (hemma/borta). Totalt tio omgångar.
Speldatum: Första omgången spelas den 19 mars.

Övriga speldatum:
21 mars, 24 mars, 26, mars, 29 mars, 2 april, 4 april, 7 april, 9 april, 12 april (påskdagen).

AIK lär bli ett av lagen som spelar i kvalserien. Foto: Bildbyrån