HA-svepet: Modos förstalina stekhet igen och vad händer i Mora?

Fem matcher på agendan i Hockeyallsvenskan den här fredagskvällen. HockeyNews.se:s  Daniel Grozdanovski går igenom de hetaste händelserna från kvällens fajter.

UNIBET - ligans huvudpartner

Mora IK–Vita Hästen 0–4 (0–3, 0–0, 0–1)

VH: Oliver Nordberg 2, Christopher Fish, Linus Andersson.

Ska Mora IK tappa greppet om playoff-platsen? Oväntade 2–9-smällen borta mot Kristianstad senast och nu 0–4 hemma mot Vita Hästen. Inte den logiska utvecklingen efter ett par starka veckor före veckans smällar.

Det hjälpte inte att Mora sköt 36 skott när nye Hästenkeepern Niklas Lundström stoppade 36 skott och höll nollan.

Hästen grundlade segern i den första perioden då man gick fram till en 3–0-ledning efter bland annat ett makalöst boxplay-mål av Christopher Fish.

Efter en mållös andraperiod var Mora i brygga. 22 skott pepprades mot Lundström i den trejde perioden, men blev inga mål. I stället kunde Oliver Nordberg punktera tillställningen med sitt andra mål för kvällen.

Karlskrona–Almtuna 1–0 (1–0, 0–0, 0–0)

KHK: Daniel Norbe.

Blytung seger för Karlskrona som bjöd publiken på fri entré. Publiken slöt upp (3 421 åskådare) och hemmalaget bjöd tillbaka. Matchens endast mål kom i matchinledningen genom backen Daniel Norbe.

KHK-keepern Tanner Jaillet höll nollan (24 räddningar) och bidrog stort till tre friska poäng. Segern innebär att Karlskrona får lite andrum till bottenlagen, under kvalstrecket,  samtidigt som man i allra högsta grad är med i kampen om den åttonde och sista slutspelsplatsen.

För Almtuna väntar en strid med Kristianstad om att undvika negativt kvalspel.

Modo–Västerås 4–0 (1–0, 2–0, 1–0)

Modo: Jonathan Johnsson 2, Patrik Karlkvist 2.

Modos beryktade förstalina hade show hemma mot Västerås. Kedjan låg bakom tre av fyra mål och både Jonathan Johnsson och Patrik Karlkvist blev tvåmålsskyttar.

Dessutom en viktig Modo-seger som håller Timrå fortsatt på tre poängs avstånd i kampen om finalplatsen.

Jonathan Johnsson gjorde två och hade även en assist i matchen och är nu på lika poäng som Timråstjärnan Jonathan Dahlén i poängligan. Båda har 66 poäng och nu är det "bara" elva poäng upp till det Hockeyallsvenska rekordet på 77 poäng för duon. Sex matcher återstår för duon.

Vi noterar också att Modos tjeckiske keeper Patrik Bartosak höll nollan.

Timrå–AIK 3–1 (2–0, 2–1, 2–0)

TIK: Sebastian Hartmann 3, Jonathan Dahén, Christoffer Jansson, Sebastian Ohlsson.
AIK: John Henrion.

Läs Alexander Nilsson spaningar från matchen här.

Västervik–BIK Karlskoga 1–2 (0–0, 1–1, 0–1)

VIK: Tim Wahlgren.
BIK: Fredrik Forsberg, Victor Berglind.

Med säsongens första mål avgjorde Karlskoga-backen Victor Berglind tillställningen borta mot Västervik. Målet kom till i början av den tredje perioden.

Tidigare i matchen hade en betydligare vanare målskytt, Fredrik Forsberg (29:e målet), gjort 1–0 till Kalskoga. Tim Wahlgren reducerade i slutet av den andra perioden, men det räckte inte till några poäng för Västervik.