Lias Andersson redo för en topproll i HV71: "Glädje och energi"

11 februari 2020

Lias Andersson gjorde ett överraskande inhopp i HV71 före landslagsuppehållet och det blev storseger mot Växjö.

Nu är han redo för en större roll och blir center i en toppkedja mot Brynäs.SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Comebacken för Lias Andersson i HV71 var planerad till dagens bortamatch i SHL mot Brynäs i Gävle.


Men den hemlånade New York Rangers-liraren kunde inte vänta. Redan i Smålandsderbyt hemma mot Växjö förra lördagen kastade sig den förre guldhjälten in på isen i Kinnarps arena och tog emot publikens välkomnande jubel under lineupen.


Det blev ingen poäng för den SM- och VM-guldvinnande 21-årige forwarden, men han fick lite drygt elva minuters istid.


– Han gjorde det bra tycker jag. Där fick han hoppa in lite här och där och spelade både forward och center. Det kändes bara roligt att vi kunde utnyttja den möjligheten. Tanken var att han skulle debutera (mot Brynäs), säger HV71:s huvudcoach Stephan Lundh till HockeyNews.se.


HV hoppas att Lias Andersson ska finna sig till rätta i sin nygamla miljö.


– Det kommer kanske synas lite med tajmingen. Det är ett tag sedan han spelade på stor rink, men nu har han varit med någon vecka här så det känns helt okej.


HV71 har planerat att använda Andersson som center och han ska leda en kedja med formstarke Linus Sandin och kanadensaren Anthony Camara.


– Det är klart att man kan använda honom som forward också, men vi kör honom som center. Det var han 2017 också, säger Lundh.Lias Anderssons närvaro märks i HV på ett positivt sätt. Det har snart gått tre år sedan han var med och vann SM-guld med Jönköpingsklubben.


– Det är blandat med glädje och energi och sen är han ju en duktig hockeyspelare helt klart. Han tillför jättemycket. Några killar sa det att han lyfter laget i och med att det är så mycket energi i grabben.


LÄS MERLias Andersson hyllades av HV71-publiken: "Det var ju sjukt!"


Efter 5–0-segern hemma mot Växjö fick Lias Andersson en fråga om hur han ser på kraven på honom från utomstående.


– Krav vet jag inte om de har. Det är nog mer förväntningar skulle jag säga. Det är något som hör till den här sporten och nåt man får handskas med. Det kommer alltid förväntningar på spelare som har spelat bra hockey innan. Det är nåt jag vet att jag fortfarande kan göra. Det tar jag inte som några negativa grejer utan det tar jag som positiv grej. Jag har haft ett bra snack här och de vet att jag är lite bakom i matchande och träning, sa Andersson och tillade med glimten i ögat:


– När pucken släpps i kvartsfinal ett, det är då jag vill vara i bäst form.


Anthony Camara var poängkung (9 mål, 21 assist på 33 matcher) i HV71 innan det att han blev avstängd för en huvudtackling mot Luleå den 18 januari, vilket kostade fem matcher på läktaren plus böter.


Nu är Camara spelklar.


– Ja, så det är mycket energi i honom också.


Linus Sandin har gjort fyra mål de senaste fem matcherna och är uppe på 13 totalt.


– Vi hoppas att det ska vara en fysisk och skridskostark kedja. Alla tre gillar att attackera målet så vi hoppas att vi ska få mycket offensiv där, säger Lundh.


HV71 har fyra raka trepoängare i SHL medan Brynäs har förlorat tre av sina fyra senaste.


– Vi avslutade bra före brejket. Jag tycker att det har sett jättebra ut i det här uppehållet och vi har kunnat köra på bra. Vi har haft en del bra möten. Vi har kunnat gnugga på det vi tycker gjorde att vi kunde vinna en del matcher. Det finns ingenting att klaga på ännu, säger Stephan Lundh.