HockeyNews
PLUS

Luleås tredjemålvakt spikad – här är serieledarnas plan

(12499) Luleå/Ulf Engman
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 9 februari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Luleå har bestämt sig för vem som blir tredjemålvakt inför SM-slutspelet.

Den sportsliga ledningen räknar bort Jesper Sellgren till kommande säsong, men har ett trumfkort i jakten på nya lovande backar.

Assisterande general managern Ulf Engman ger en färsk lägesrapport via HockeyNews.se på plats i Globen.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


JVM-backen Nils Lundkvist har fått ett genombrott i SHL hos Luleå den här säsongen. I Beijer Hockey Games har han debuterat i Tre Kronor och mot Ryssland kom hans första poäng i A-landslaget inför representanter för New York Rangers som är NHL-klubben som har draftat den 19-årige stortalangen.


– Vi vill jättegärna ha kvar honom och jag tror det skulle vara bra för hans utveckling att vara i Tre Kronor förhoppningsvis mer och kanske till och med spela ett VM och verkligen vara helt NHL-redo innan han åker, säger Luleås assisterande general manager Ulf Engman som är i Stockholm för att bland annat se Lundkvist i Tre Kronor och för att undersöka om det finns någon chans att behålla Nils Lundkvist i Luleå en säsong till.


Engman har träffat Skellefteås sportchef Niclas Lundkvist i Globen. Lundkvist – som också är pappa till Nils Lundkvist.


Återstår att se om NY Rangers anser att Nils Lundkvist är NHL-redo efter den här säsongen.


Ulf Engman anser att Luleå kan utveckla honom ännu mer.


– Delvis är det fysen. Han växer ju ännu och behöver lite till där. Med åldern kommer utvecklingen. Han har en jättestor roll hos oss som kanske blir ännu större och verkligen vara dominant i ligan nästa säsong och gå rakt in i NHL. Det tycker jag. Sedan förstår man att killarna vill över. Det är deras dröm. Det är inget konstigt med det. Vi kommer att hoppas så länge vi inte vet något annat.


Har ni fått signaler från NY Rangers att ett kontrakt är på gång efter säsongen?


– Nej, men känslan är att de kommer att vilja ta över honom. Så är det.


Luleåbacken Nils Lundkvist, 19, spelar i Tre Kronor och har siktet inställt mot NHL och NY Rangers. Foto: Bildbyrån.


Det blir tuffa tapp eftersom Luleås andra Tre Kronor-back Jesper Sellgren har ett kontrakt med NHL-klubben Carolina och är utlånad till Luleå den här säsongen.


– Ja, det är jättetufft att tappa båda. Det tror vi tyvärr kommer att hända. Men vi ska göra allt för att ersätta dem så bra vi kan. Sedan kommer vi inte att kunna ersätta dem med två landslagsspelare. Vi kommer nog fortsätta försöka hitta lite yngre killar som kan fylla deras skor på lite sikt, säger Ulf Engman.


Tänker ni i så fall värva färdiga spelare eller sikta på nya utvecklingsbara spelare?


– Delvis är det ekonomiskt. Man kan inte ha alla spelare färdiga. Sedan vill man även ha en åldersstruktur i laget som känns bra. Men det gäller att hitta duktiga ersättare. Det är inga små skor att fylla.


Var hittar ni dem?


– Det får vi se vad vi kan hitta för nånting…


Var letar ni då, är det i Hockeyallsvenskan eller utomlands?

– Helst så letar vi svenska unga killar.


Så även SHL med andra ord?


– Absolut. Så är det ju. Sedan tycker vi att vi har ett jättebra erbjudande där Erik Gustafsson har varit lite mentor för först Sellgren ifjol och Nisse i år. Han gör ett fantastiskt jobb med att hjälpa dem och prata med dem både utanför isen och på isen. Hade jag varit ung back hade det varit en plats jag gärna tagit, att få vara bredvid Erik.


Kommer ni att värva något ytterligare före deadline för övergångar den 15 februari?


– Nej, men största sannolikhet inte. Det är om vi får flera skador, så kanske. Men vi är väldigt nöjda och trygga med den trupp vi har.


Flera av topplagen under serieledande Luleå i SHL letar förstärkningar inför deadline för övergångar nästa vecka (15 februari). Ulf Engman känner ingen oro.


– Jag tror att lagen kommer att ha ungefär den slagstyrka de har. Jag tror inte något lag tar in tre landslagsspelare så att det verkligen gör en jätteskillnad för laget. Jag förstår att vissa lag har det tungt med skador och behöver förstärka, säger han.


– Vi är nöjda med läget, men sedan ska vi prestera i ett slutspel också. Det kommer att bli tufft. Jag tycker att det är jättejämnt mellan många lag. Det finns inga lätta matcher ändå i ett slutspel. Men det är klart att vi har en väldigt stark tro på vårt lag. Vi tycker att vi har en väldigt bra grupp, så det ska bli spännande.


Luleå har i Joel Lassinantti och David Rautio ett av SHL:s bästa målvaktspar. Om någon av dem blir skadad har man en tredjemålvakt klar.


LÄS MERWallstedt bekräftar ryktena om Södertälje: ”Hört lite”


Och han finns i klubben.


– Vi har Jesper Wallstedt som spelare i J18-landslaget som är en fantastiskt bra kille, som är född 02. Han är väldigt spännande redan nu att få se i en match. Vi har en jättebra tredjemålis redan där, säger Engman.


– Sedan har vi en 01:a, William Josbrant, som även han är långt framme för att vara på juniorsidan. Där finns det inga bekymmer.


J18-landslagsmålvakten Jesper Wallstedt är Luleås tredjeman i kommande SM-slutspel. Foto: Bildbyrån.


Jesper Wallstedt är på väg att bli registrerad av Södertälje i Hockeyallsvenskan.


– Då är det i så fall en juniorövergång så att man får spela i båda föreningarna även efter den 15 februari, säger Ulf Engman.


Men ni ser honom som er trea?


– Ja, absolut.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)