HockeyNews
PLUS

Därför går KHL-målvakterna före SHL-stjärnorna i Tre Kronor

(12298) Lars Johansson/Magnus Hellberg
Dennis Ylikangas/Bildbyrån

Publicerad: 31 januari 2020

FacebookXWhatsApp

LIDINGÖ. SHL-målvakterna har svårt att slå sig in i Tre Kronor under den pågående säsongen.

Landslagsledningen har valt linjen att prioritera målvakterna från KHL.

– Steget från SHL till landslagshockeyn är ganska stor, skulle jag vilja säga. Och steget från SHL till Euro Hockey Tour är ännu större, säger Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe till HockeyNews.se.

När Tjeckien tog ut sin trupp till Beijer Hockey Games valdes SHL-duon Dominik Furch, Örebro, och Roman Will, Rögle, före övriga tjeckiska målvakter runt om i Europa.


När Tre Kronor plockade ut sina målvakter till Globen-turneringen gick man på den tidigare inslagna vägen och valde CSKA:s Lars Johansson och SKA St Petersburgs Magnus Hellberg.


Johansson visade i Channel One Cup i Moskva före jul att det var helt rätt val och han storspelade i segrarna mot Ryssland och Tjeckien.

Samtidigt hemma i SHL har Luleå ligans tätaste målvaktspar i Joel Lassinantti och David Rautio som bara släpper in 1,86 mål per match. Lassinantti har länge legat i toppen bland SHL:s målvakter och den här säsongen har både Malmös Oscar Alsenfelt och Skellefteås Gustaf Lindvall briljerat.


Hur nära är SHL-målvakterna att slå sig in i landslaget under säsong?


– Det beror på vilken du tänker på, säger Tre Kronors målvaktscoach Stefan Ladhe.


Vem tycker du ligger närmast?


– Det är en bra fråga. Det är ju alltid fans som skriver på våra sociala medier och vilka spelare de noterar inte är med. Steget från SHL till landslagshockeyn är ganska stor, skulle jag vilja säga. Och steget från SHL till Euro Hockey Tour är ännu större, menar Ladhe.


LÄS MERTre Kronors trupp till hemmaturneringen i Globen


– Det är skillnad om man kommer med i april-trupperna, som jag har pratat om förut och som jag tycker är viktiga matcher för oss att få in nytt folk och kunna äga tröjan. Jag tycker inte det är schyst att slänga in någon i de här matcherna mot väldigt etablerat motstånd som det oftast är när vi spelar Euro Hockey Tour under säsongen.


– Det är lite olika vilken målvakt du tänker på när vi pratar om det, men oftast är det de som har lyckats bra i SHL som tar klivet till KHL och sedan vidare. Det är topparna som hamnar där och naturligt så ligger de ganska högt på listan. Men vi har jättemånga duktiga målvakter i Sverige och SHL.


Tror du att det blir ytterligare svenska målvakter i KHL kommande säsong?


– Ja, det tror jag nog. Det beror på deras prestationer i SHL, eller om de kommer hem från Nordamerika. Det borde finnas det. På något sätt blir det ett mellansteg om man tänker NHL och SHL, både på ekonomi och på kvaliteten på spelarna som är där. Sedan kanske det inte är ett likhetstecken med spelet som spelas där. Det kanske är annorlunda.


I KHL har Sverige de fyra landslagsaktuella målvakterna Lars Johansson, CSKA Moskva, Magnus Hellberg, SKA St Petersburg, Adam Reideborn, Ak Bars Kazan och Anders Lindbäck, Torpedo Nizjny Novgorod medan Henrik Karlsson, Barys Nur-Sultan numera spelar landslagshockey för Kazakstan.


CSKA-duon Ilja Sorokin och Lars Johansson har ställts mot varandra i mötena mellan Ryssland och Sverige. Foto: Bildbyrån.


Lars Johansson har sedan länge en reservroll i CSKA bakom den yngre ryske stjärnmålvakten Ilja Sorokin.


Johansson har spelat 19 av 54 KHL-matcher medan Sorokin har fått starta i 35 matcher. Men varje gång Johansson kliver in i CSKA:s mål är han suverän och har vunnit 14 av de 19 matcher som han har spelat.


LÄS MEREn hjälteinsats som kan bära hela vägen till VM


Och trots att den förre Frölunda- och Mora-målvakten spelar förhållandevis få matcher i ligan är han väldigt bra även i Tre Kronor.


– Det har han bevisat varje gång han är med oss, att det är ingenting som hindrar någonting. Det hade kanske varit en anledning till att inte komma med när det gäller någon annan målvakt, man tycker att han behöver mer speltid och vara på en viss nivå. Men oavsett om det är vi som tar ut honom och han får spela med oss, eller om han spelar match med sitt klubblag CSKA, så presterar han hela tiden egentligen. Det spelar inte så stor roll då, säger Ladhe.


– Det känns som att laget litar på honom och vi sköter det runt om fullt ut. Det är en bra känsla. Han är ganska enkel i sitt spel för han hittar lösningar på de situationer som han ställs inför. Han pratar med försvarsspelarna och så vidare. Det är ingen kille av stora ord utan han är väldigt enkel att ha att göra med.


Tre Kronor-målvakterna Magnus Hellberg och Lars Johansson får instruktioner av målvaktscoachen Stefan Ladhe. Foto: Bildbyrån.


SKA-målvakten Magnus Hellberg slog sig in i Tre Kronor inför OS i Sydkorea och var med och vann VM-guld i Köpenhamn 2018. Även han är en klassmålvakt som går före SHL-målvakterna.


– Inför den här säsongen försvann (Igor) Sjestjorkin till (New York) Rangers och första tanken är naturligtvis, fan vad bra, nu är han ju given etta. Men så strax före säsongsstart fick han en skada och var borta en stund. Vi ville ändå tidigt visa för honom att han är viktig för oss och vi tog med honom till Karjalaturneringen. Då hade han varit i gång någon vecka och spelat ett gäng matcher, säger Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe.


– Efter det spelade han bara två matcher mellan Karjala och Channel One Cup, båda var mot Kunlun, så det var inte de skarpaste matcherna, då kändes det inte aktuellt att ha med honom på resa två. Samtidigt som Adam (Reideborn) hade spelat bra och vi ville få in Lasse. Det hade vi pratat om redan inför första turneringen hur jag tänkte vidare.


– Sedan har han spelat upp sig och fått spela mycket mer än tidigare och presterar och gör det bra. Han blev veckans målvakt för någon vecka sedan. Formkurvan pekar uppåt.


Den förre Djurgårdsmålvakten Adam Reideborn är den tredje KHL-målvakten som har spelat för Tre Kronor den här säsongen och det är den trion som har skött landslagets målvaktsjobb.


Vid Karjalaturneringen i november, då Tre Kronor tränade och spelade en landskamp i Leksand, var Röglemålvakten Christoffer Rifalk med och tränade på hemmaplan i Sverige.


Inför Beijer Hockey Games har ingen tredje målvakt kallats in.


– Nej, vi kommer inte att ha med tre stycken. Vi samlas på tisdag och det blir lite kortare förberedelser på det sättet och vi kommer igång tidigare och spelar. Ibland känns det gjutet att vi ska ta med en till, men det gjorde inte det den här gången. Det måste vara lite yngre spelare, tycker jag. Men det får inte vara en som tror han ska vara med i laget och så får han vara med och träna lite grann, utan det måste finnas en tajming i det där, förklarar Stefan Ladhe.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)