HockeyNews
PLUS

En hjälteinsats som kan bära hela vägen till VM

(11469) Lars Johansson/Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 12 december 2019

FacebookXWhatsApp

Det är ju för att hitta spelare till VM-laget i vår som turneringar som den i Moskva spelas.

Och för att hitta en målvaktsinsats bättre än den Lars Johansson stod för i Tre Kronors 4-3-seger mot Ryssland får förbundskapten Johan Garpenlöv leta länge. Länge.

När Tre Kronor skulle ta revansch för de tre förlusterna i Karjalaturneringen kallades CSKA Moskva-målvakten Lars Johansson in.

Ett suveränt målvaktsval.


##När såg någon Johansson göra en dålig ishockeymatch senast?


Det var Johansson som knäckte Ryssland i öppningsmatchen av Channel One Cup. Lika dåligt som Tre Kronor startade samtliga tre matcher i den förra turneringen i november, lika bra, spelsuget och effektivt började Johan Garpenlövs lag mot Ryssland i Legends Park i Moskva.


Det var 3-0 till Tre Kronor på lite mer än en period!


Först när Malte Strömwall smällde dit trean bakom SKA St Petersburg-målvakten Alexander Semonov förstod den ryske förbundskaptenen Alexei Kudasjov att man ska ha en CSKA Moskva-målvakt mellan stolparna i Moskva.


Det var först när Lars Johanssons konkurrent i CSKA, Ilja Sorokin, ställde sig i den ryska kassen som den röda maskinen började morra på allvar.

Det var så dags vid 3-0-underläge.


För Tre Kronor grundlade Johan Garpenlövs första seger som förbundskapten under den första halvan av matchen.


##Magnus Pääjärvis comeback i Tre Kronor var magnifik och de första minuterna var bländande.


Den nyblivne KHL-forwarden rev igång en kontring och han fixade fram det powerplay som André Petersson kunde prickskjuta 1-0 på. Pääjärvi lirade i powerplay, han slet i boxplay och han var kort och gott grym.



Den förre Djurgårdsforwarden Daniel Brodins 2-0 i målvakten Samonovs vänsterkryss höll också högsta klass. Liksom Strömwalls 3-0.


Egentligen hade Tre Kronor kunnat stänga matchen där och då, men en mängd svenska utvisningar tog Ryssland successivt in i matchen.


Lars Johansson stod emot det mesta. Framför allt höll han emot tillräckligt länge för att ge Tre Kronor den bas att stå på för att bärga en 4-3-seger. Den första segern för Johan Garpenlöv som förbundskapten.


Den 32-årige dalkarlen Lars Johansson spelar med ett härligt lugn och ett självförtroende som man lätt kan se i ett VM-lag. Han tog 27 av 28 skott de första två perioderna som gjorde att Tre Kronor hade ett 3-1-försprång in i den tredje perioden.


##Johansson hade till och med en andraassist på André Peterssons 1-0-mål.


Förutom Lars Johansson, som till slut tog 43 av 46 skott, var det naturligtvis en grym försvarsinsats som gjorde att Tre Kronor kunde vinna.


Boxplay var bra. Tre Kronor höll rent i sex av sju numerära underlägen. Backspelet var bra. Och samspelet mellan Lars Johansson och backarna var väldigt vasst.


Sedan var de fysiska svenska forwardarna ruskigt bra.


Framför allt kedjan med Daniel Brodin, Fredrik Händemark och Emil Sylvegård. Arbetet utan puck, striderna framför motståndarmålen och viljan att vinna tid åt laget är oerhört värdefullt mot ett stjärnfyllt lag som Ryssland. Vadim Sjipatjov och Kirill Kaprizov trodde knappt det var sant när de såg hur den svenska kedjan slet samtidigt som Lars Johansson gjorde sitt i målet.


##Viljan att vinna var för övrigt något som lyste med sin frånvaro i Karjalaturneringen.

##Nu såg man tydligt att den var tillbaka.


Skön Tre Kronor-debut för Färjestads Gustav Rydahl. Han slängde sig huvudstupa och täckte ett skott.

Det var precis så mycket som Sverige förtjänade att vinna. Och Rydahl sover möjligen med en ispåse på ömmande ställen i natt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!