Tuffare coaching hjälpte Modo vända derbyt: "Går tuffare på våra äldre"

(12289) Björn Hellkvist
Erik Mårtensson/Bildbyrån

Publicerad: 29 januari 2020

ÖRNSKÖLDSVIK. Modo låg under med 1–2 i derbyt mot Björklöven.
Då valde Björn Hellkvist att matcha sina rutinerade spelare hårdare än tidigare under matchen.
– När de gör 2–1 så hittar vi någon kraft inom oss och sedan coachar vi laget och går lite tuffare på våra äldre, lite mer rutinerade spelare och får en bra effekt av det och lyckas vända på det, säger Hellkvist till HockeyNews.se

UNIBET - ligans huvudpartner

Precis som i de tre tidigare mötena mellan tabellettan Björklöven och tvåan Modo blev det en bra hockeymatch när de två kombattanterna möttes i ett hett derby i ett snöigt Örnsköldsvik under onsdagen.

Hemmalaget fick en smakstart på matchen är Henrik Björklund gjorde 1–0 i numerärt överläge efter bara två minuters spel.

Annars var det gästerna som skapade flest chanser i den första perioden.

– Det var en match med många ansikten. Det var en jättejämn match i första perioden där vi får en bra start och gör mål i powerplay men där det var två helt jämna lag, säger Björn Hellkvist till HockeyNews.se.

Patrik Karlkvist kvitterade för Modo i den tredje perioden. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Om det var ett övertag för hemmalaget så var den andra perioden helt i gästernas favör som också kunde kvittera genom Hardy Häman Aktell med knappt sex minuter kvar att spela av perioden.

När Olle Liss sedan sköt 2–1 till Björklöven två minuter in i tredje perioden var det nog många som trodde att matchen var på väg att glida Modo ur händerna.

Men så blev det inte.

Med åtta och en halv minut kvar kvitterade Patrik Karlkvist innan Kalle Jellvert med bara minuter kvar att spela gav Modo ledningen med 3–2 innan Adam Tambellini kunde lägga in pucken i öppet mål med 16 sekunder kvar.

– I andra perioden är de ganska mycket bättre än oss där vi har fel mentalt tillstånd när vi går in i den. Jag tror att vi går ut för att behålla det vi har och de går ut för att ta något av oss. I tredje är det ombytta roller tycker jag. När de gör 2–1 så hittar vi någon kraft inom oss och sedan coachar vi laget och går lite tuffare på våra äldre, lite mer rutinerade spelare och får en bra effekt av det och lyckas vända på det, säger Hellkvist.

Med fyra mål i onsdagens derby fortsätter Modos offensiv leverera på högsta växeln och de är tvåa i serien när det kommer till antal gjorda mål med sina 162 mål framåt, ett färre än vad BIK Karlskoga gjort.

Ett offensivt facit som ger laget en bra grund att stå på i matcherna.

– Jag vet hur det är när man möter bra motstånd, då är det jämnt och det är små grejer som avgör så det gäller att man hänger i när man har sina sämre perioder och spela bra försvarsspel och det tycker jag att vi gör i många stunder i andra perioden när vi inte har offensiven. Sedan måste man ha utdelning när man jagar och vi får det. Vi är duktiga på att göra mål och håller vårat snitt där vi gör fyra mål framåt och gör man fyra mål så är chans att vinna ganska stor, säger Hellkvist.