HA-svepet: KIK tog överraskande seger – Hertzberg med hattrick för VIK

(12286) HA-svepet

Publicerad: 29 januari 2020

Kristianstad tog en mycket överraskande seger hemma mot Karlskoga, Mora vände tvåmålsunderläge och vann, och Viktor Hertzberg stod för ett hattrick när Västerås krossade Västervik. Det och mycket mer hittar ni det allsvenska svepet från onsdagen.

UNIBET – ligans huvudpartner

AIK–Almtuna 1–6 (0-1, 0-2, 1-3)

AIK: Cody Bradley
AIS: Sebastian Fakt 2, Oscar Pendler, Tony Mårtensson, Villiam Haag, Calle Åsell

AIK, som i princip redan är avsågade från att kunna klara sig kvar utan att kvala, tog emot tabellelvan Almtuna på Hovet. Ett Almtuna som var på jakt efter att dra i från bottenträsket.

Redan efter drygt tre minuter sköt Sebastian Fast 1–0, fint assisterad av Tony Mårtensson. AIK saknade inte chanser, men Almtunas Jesper Eliasson klev fram och räddade sitt lag flera gånger.

Åtta minuter in i den andra perioden såg Oscar Pentler till att utöka gästernas ledning. Och strax innan ljudsignalen för den andra perioden slog Sebastian Fakt till med sitt andra mål för kvällen.

AIK skapade lite liv i matchen genom Cody Bradley i början på den tredje perioden, men närmre än så kom man inte. I stället kunde Almtuna dra i från tre gånger om, via mål av Tony Mårtensson, Villiam Haag och Calle Åsell.

Vita Hästen – Tingsryd 3–2 (1-0, 1-1, 0-1, 1-0)

HCV: Istvan Bartalis, Christopher Fish, Jens Holmström
TAIF: Ludvig Claesson, William Fransson

Vita Hästen har ett oerhört starkt hemmafacit den här säsongen och det började bra även mot Tingsryd.

Succéforwarden Istvan Bartalis slog till med sitt 18:e mål för säsongen redan efter 30 sekunder, 1–0 var också resultatet efter 20 spelade minuter.

4:36 in i den andra perioden utökade Christopher Fish hemmalaget ledning till 2–0, men innan den andra perioden var över sköt backen Ludvig Claesson reduceringsmålet till Tingsryd i powerplay.

Ludvig Classons reducering gav Tingsryd energi och efter 12:52 in i den tredje perioden kom även kvitteringen, via William Fransson.

Matchen gick till förlängning och där var det Vita Hästens Jens Holmström som fick sista ordet.

Karlskrona – Mora 2–3 (1-0, 1-0, 0-2, 0-1)

KHK: Philip Rondahl, Viktor Liljegren
MIK: Brendan Ranford 2

Det var ett formstarkt Mora som gästade ett formsvagt Karlskrona, som inför matchen hade fyra raka förluster.

Den sviten såg hemmalaget ut att bryta och redan efter nio sekunder satte man tonen, genom Philip Rondahl som hittade nätet.

Därefter utökade Viktor Liljegren hemmalagets ledning med sitt 14:e mål för säsongen.

Men Moras Brendan Ranford gav gästerna hopp efter 3:25 i den tredje perioden och några minuter efter kom även kvitteringen, via samme Ranford.

Matchen gick till förlängning och där fullbordade Mora vändningen genom Oskar Svanlund. Imponerande moral!

Södertälje – Timrå 3–2 efter straffar (1-1, 1-0, 0-1, 0-0, 1-0)

SSK: Anton Blomberg, Martin Janohls
TIK: Erik Walli-Walterholm, Albin Carlson, Sebastian Hartmann

Den första perioden var en jämn drabbning och innehöll väldigt många målchanser åt bägge håll. Timrå tog ledningen genom nyförvärvet Erik Walli Walterholm, men innan de första 20 minuterna var till ända hade SSK kvitterat genom Anton Blomberg.

Martin Janohls gav Södertälje ledningen i mitten på den andra perioden, när han hittade rätt i powerplay. Men som så många gånger förr så hade Södertälje återigen problem i den tredje perioden och efter 7:06 hittade Albin Carlsson nätet, assisterad av Jonathan Dahlén.

Det var 2–2 även efter 60 minuter och efter en mållös förlängning kunde Södertälje dra det längsta strået i straffläggningen. Den avgörande straffen stod Sebastian Bengtsson för.

Västerås – Västervik 7–2 (2-1, 2-1, 3-0)

VIK: Viktor Hertzberg 3, Daniel Öhrn, Isac Skedung, Jimmie Jansson, Jesper Johansson
VÄS: Ken Jäger, Erik Nyström

Västervik har hittat formen den senaste tiden, men när man gästade VIK-kollegan blev det för tungt.

Viktor Hertzberg gav hemmalaget ledningen efter redan 3:30 och bara två minuter senare slog Daniel Öhrn till med 2–0 målet.

Västervik fick till en reducering via Ken Jäger, men i den andra perioden tog Västerås över kommandot på nytt, återigen via Viktor Hertzberg. 45 sekunder senare var det dags igen, den här gången via Isac Skedung på volley.

Erik Nyström gav Västervik hopp med sitt 4–2 i slutet på den tredje perioden, men det räckte föga. I stället såg Jimmie Jansson till att utöka Västerås ledning till 5–2 och innan slutsignalen kom även 6- och 7-2.

Kristianstad – Karlskoga 4–3 (1-1, 2-1, 1-1)

KIK: Anton Heikkinen 2, Fredrik Hansson, Dennis Svensson
BIK: Fredrik Forsberg, Jesper Kokkonen, Oliver Eklind

Kristianstad har efter en längre tids formsvacka börjat hitta tillbaka och nu är siktet inställt på att klara sig undan negativt kval.

Men man fick en mardrömsstart hemma mot Karlskoga. Fredrik Forsberg slog till med sitt 26:e mål för säsongen redan efter elva (!) sekunder. Men hemmalaget hämtade sig och efter drygt sju minuter kvitterade kaptenen Fredrik Hansson.

Genom två raka utvisningar i början på den andra perioden kunde Anton Heikkinen ge Kristianstad ledningen och efter att Mikael ”Daggen” Eriksson dragit på sig en en utvisning för att ha tjafsat med domarna gjorde samme Heikkinen 3–1.

Jesper Kokkonen fick till en reducering för Karlskoga innan den andra perioden var slut, men i stället för en kvittering i den tredje perioden drog Kristianstad i väg till 4–2, målet kom av Dennis Svensson. Oliver Eklind fick till 4–3 för gästerna innan slutsignalen, men närmre än så kom man inte.

En mycket, mycket oväntad seger för Kristianstad, som nu bara har fyra poäng upp till Mora ovanför strecket.

Modo – Björklöven 4–2 (1-0, 0-1, 3-1)

MHC: Henrik Björklund, Patrik Karlkvist, Kalle Jellvert, Adam Tambellini
IFB: Hardy Häman-Aktell, Olle Liss