HockeyNews
PLUS

Spaningar Modo–Björklöven: "Det kommer bli en het finalserie"

(12287) Derbyt
Erik Mårtensson/Bildbyrån

Publicerad: 29 januari 2020

FacebookXWhatsApp

ÖRNSKÖLDSVIK. Modo vände och vann mot Björklöven efter ett sent avgörande.
Här är spaningarna HockeyNews.se:s Alexader Nilsson gjorde under matchen.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

VM-målvakten kommer in – vad händer nu?

Under onsdagseftermiddagen kom det uppgifter som gjorde gällande att Modo värvat målvakten Patrik Bartosak som var Tjeckiens försteval i VM förra våren. Tränare Björn Hellqvist sa inför matchen i en intervju med C More att han hoppades att resten av laget skulle få en boost av de uppgifterna då det enligt han tydde på att klubben verkligen satsar. Bartosak har bara spelat elva matcher den här säsongen innan han tog time out på grund av personliga skäl i mitten av november så det är oklart vilken status han har i nuläget, samtidigt som meriterna skvallrar om en duktig målvakt. Men det är lätt att ställa sig frågan – hur påverkar det Erik Hanses och Linus Lundin? Hanses har spelat riktigt bra på slutet och Lundin har varit förstavalet tidigare under säsongen.

Ta fler avslut, Björklöven

Björklöven har väldigt många skickliga spelare, men det tenderar ibland att bli lite för mycket av det goda. Bara i den andra perioden hade man en handfull bra lägen för att gå på avslut men spelarna valde istället att söka ytterligare en passning vilket ledde till att lägen rann ut i sanden. Om det finns något man kan klaga på hos serieledarna är det den biten, att de oftare kan ta egna avslut istället för att söka en passning till. Ju längre säsongen lider ju tuffare blir matcherna och i takt med det kommer det att bli svårare att komma till bra lägen. Att då ha inställningen att gå på eget avslut när ett bra läge uppstår kommer gynna serieledarna.

Det blir allsvenskans hetaste finalserie någonsin

Björklöven är i praktiken klar för en plats i den hockeyallsvenska finalen och Modo är på god väg att lägga vantarna på andraplatsen i tabellen, även om Timrå lurar i vassen, vilket skulle innebära en rafflande final senare i vår. Sedan den allsvenska finalen infördes har det inte riktigt bjudits på några heta rivalmöten utöver att det varit tabellettan mot tvåan som möts men en final mellan de bittra rivalerna från Örnsköldsvik och Umeå skulle vara något extra. De fyra matcherna mellan lagen i grundserien har varit riktiga publikfester och bjudit på bra matcher. Förhoppningsvis blir det inte sämre om de möts i finalen.


Vad händer om förstakedjan inte är på tå?

Mycket av Modos offensiv denna säsong har handlat om förstakedjan med Jonathan Johnson, Adam Tambellini och Patrik Karlkvist som tillsammans noterats för 141 poäng inför dagens derbyt mot Björklöven. På slutet har det dock inte stämt till fullo i spelet för trion medgav Johnson inför matchen och det får en att fundera på vad som händer med Modo om förstakedjan hamnar i en formsvacka nu under avslutningen av säsongen. Vilken kedja kliver fram då? Blir det den med Johan Forsberg, Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl eller den med Linus Pettersson, Kalle Jellvert och Mathias From? Nu var det Karlkvist som kvitterade mot Björklöven och Tambellini som gjorde sista målet, så de har ju inte helt tappat stinget, men det kan bli en fråga att lösa för Modolägret framöver, speciellt om de vill gå långt i SHL-kvalet.

Modo Hockey–IF Björklöven 4–2 (1–0, 0–1, 2–1)

Mål, Modo: Henrik Björklund, Patrik Karlkvist, Kalle Jellvert, Adam Tambellini
Mål, IFB: Hardy Häman Aktell, Olle Liss

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)