HockeyNews
PLUS

Nystarten tände backen sju år efter SHL-debuten: "Fick ta något steg tillbaka"

(12110) Wilhelm Westlund
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 19 januari 2020

FacebookXWhatsApp

I november 2012 gjorde en 17-årig Wilhelm Westlund SHL-debut för Färjestad.
Sju år senare gör han sin bästa säsong i karriären – och siktar tillbaka mot högsta ligan.
– Det är klart att man vill spela så högt som möjligt och se vad man kan prestera där så det är klart att målet är att ta ytterligare ett steg, säger Westlund till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET - ligans huvudpartner 

I samband med att Anton Grundel fick en skada en motståndares klubba över halsen och tvingades utgå fick Wilhelm Westlund göra debut i SHL när Färjestad mötte Växjö i november 2012 och fick då 34 sekunders speltid. Ett par dagar senare tog han plats på sex backar när FBK ställdes mot Timrå, då även Oscar Klefbom och Sanny Lindström saknades på backsidan i Karlstadslaget.

Totalt blev det 26 SHL-matcher och ett mål säsongen 2012–13 för dåvarande juniorlandslagsmannen. Därefter följde en säsong med bara elva SHL-matcher innan flyttlasset gick till Djurgården och han direkt lånades ut till Vita Hästen för att få en hel säsong med seniorhockey.

– Det gick väldigt fort att komma upp i A-laget i Färjestad, utan att jag egentligen kanske var redo för det mentalt eller fysiskt. Det var en rolig tid att få prova på men jag fick ta något steg tillbaka och hitta mitt spel igen i allsvenskan, vilket jag tycker att jag gjort nu. Jag har hittat tillbaka till det jag tycker är roligt ute på isen och det jag tycker är bra på. Jag är en tvåvägsback som gillar att driva med och bidra offensivt. Just det här att våga hålla i pucken tappade jag bort lite när jag kom upp tidigt i A-laget. Jag spelade väldigt enkelt, vilket krävdes just då men det blev lite för enkelt tycker jag nu när man blickar tillbaka, det var ett väldigt fokus på det defensiva och jag är ingen renodlad defensiv back, säger Westlund till HockeyNews.se.

LÄS MER: "Svenska domarna är riktigt bra – men gör livet enklare för dem" 

Wilhelm Westlund debuterade i SHL som 17-åring för Färjestad under hösten 2012. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån
LÄS MER:
 Trotjänaren om BIK:s framgångsrecept: "Bra scouting i första hand" 

I Norrköping stannade han i två säsonger innan lånekarusellen gick vidare till Almtuna hösten 2016, en flytt som senare blev permanent bara för att Westlund ett par månader senare flyttade till Timrå innan han återigen styrde flyttbilen till Norrköping där han skrev på för två år.

En sejour som slutade med att Vita Hästen höll sig kvar i allsvenskan med hjälp av kvalspel samtidigt som Westlund drogs med en hel del skadebekymmer under förra säsongen.

När kontraktet löpte ut kände han att det var dags för en nystart – i Karlskoga.

– Det var ett väldigt speciellt år förra året. Vi som lag gick inte så bra och jag var skadad en del, så det var en ryckig säsong och jag kände att jag behövde en nystart någon annanstans. Karlskoga är ett lag som jag sett att många kommit till och gjort bra ifrån sig i innan de studsat iväg och ett lag som har sett ut att ha väldigt roligt tillsammans och det är något jag upplevt också så det är väldigt roligt, säger Westlund.


Och nog har det blivit en nystart.

Efter 38 spelade matcher står den nu 24-årige backen noterad för 29 poäng vilket är 20 fler än vid samma tidpunkt förra säsongen och toppar backarnas poängliga i allsvenskan tack vare sina sju gjorda mål, vilket är två fler än Västerås stjärnback Jerome Leduc.

– Det är roligt med hockey just nu, konstaterar Westlund.

Precis som många andra lyfter han fram stämningen som råder inom BIK Karlskoga som en del av framgångarna.

– Alla kan hänga med alla och alla är schyssta och de är en bra grupp att vara med vilket gör det roligt att komma till hallen varje dag, så det är ett väldigt stort lyft. Jag har fått mycket förtroende och selat med bra lagkompisar, tränat bra och spelat ett spel som är väldigt kreativt och roligt att spela så det är mycket positivt tycker jag, säger han.

Tre och ett halvt år efter senaste SHL-matchen är det klart att Westlund sneglar uppåt. Speciellt med tanke på den säsong han har i ryggen.

– Det är klart att man vill spela så högt som möjligt och se vad man kan prestera där så det är klart att målet är att ta ytterligare ett steg. Men det är långt kvar av den här säsongen och vi vill spela så länge som möjligt i vår med Karlskoga, så det är målet jag har ställt in mig på nu, säger han.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)