HockeyNews
PLUS

Trotjänaren om BIK:s framgångsrecept: "Bra scouting i första hand"

(11130) Fredrik Höggren
Tobias Sterner/Bildbyrån

Publicerad: 27 november 2019

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. BIK Karlskoga har varit ett notoriskt topplag i Hockeyallsvenskan de senaste 20 åren.
Samtidigt har många spelare fått en skjuts i karriären under en säsong i klubben.
För HockeyNews.se berättar Fredrik Höggren, med över 800 matcher i BIK-tröjan, om resan klubben gjort och nycklarna bakom framgångarna.
– Det är väl miljön, att man får vara med och bidra med det man är bra på. Vi tar inte hit folk som är skickliga i PP och så får de ställa sig och lira boxplay liksom, säger han.

Under 2000-talet har BIK Karlskoga tillhört toppen av allsvenskan under nästan alla år.

Fyra plumpar i protokollet med placeringar mellan 9 och 12 sticker ut negativt, där den sämsta placeringen kom för två säsonger sedan när man bara två poäng ifrån att få spela negativt kval – en säsong efter att man tagit sig hela vägen till SHL-kval mot Rögle.

Totalt har det blivit tre framträdanden i Kvalserien när den fanns och sedan ett SHL-kval på det och i år man på nytt med i den absoluta toppen.

En som varit med på allt alla resor BIK gjort genom åren, förutom den första kvalserien 2002, är just Fredrik Höggren som totalt gjort över 800 matcher i BIK-tröjan med kval- och slutspelsmatcher inräknat sedan han gjorde sina första framträdanden i A-laget under säsongen 2002–03.

Samtidigt som laget i sig har gått bra har han även fått vara med om att se flertalet spelares karriärer ta fart efter under en säsong i den blå-vita tröjan.

Victor Ejdsell, Erik Thorell, Marcus Nilsson och Henrik Larsson är bara några exempel på spelare som gått från BIK till större uppdrag.

– Det är klart att det har varit jäkligt roligt. Vissa av spelarna som har varit hos oss genom åren har man blivit imponerade av varje dag i hur pass skickliga de varit och det är alltid roligt att gå till jobbet när det går bra. Sedan har vi alltid lyckats få ihop ett bra gäng vid sidan av isen och det tror jag är ett framgångsrecept, säger Höggren.

Victor Ejdsell och Henrik Larsson, två spelare som fått fart på karriären i BIK. Foto: Anders Bjurö/Bildbyrån

Årets säsong verkar inte vara något undantag i BIK.

I höst är det namn som Filip Ahl, Nikola Pasic och Wilhelm Westlund, bland annat, som går mot sina bästa säsonger i karriären.

– Vi har ett gäng unga hungriga som vill framåt och uppåt och alla försöker bidra med ett jäkla jobb varje dag och än så länge så har det gett bra utdelning så det är bara att kriga vidare. Det är väldigt mycket kvar att spela om så vi får inte slå oss till ro eller något sådant nu utan det är kanske till och med ännu hårdare jobb som krävs framöver, säger Höggren.

Samtidigt har framgångarna för spelarna lett till att det skett stora förändringar i trupperna från säsong till säsong.

Något som Höggren lärt sig leva med genom åren.

– Det blir lite en vana för oss som spelat länge också, sedan har BIK varit fruktansvärt bra på att hitta talanger som lyckats blomma ut. Det är väl miljön, att man får vara med och bidra med det man är bra på. Vi tar inte hit folk som är skickliga i PP och så får de ställa sig och lira boxplay liksom. Det man är bra på får man vara med och bidra med.

Vad är det som gjort att ni kunnat vara med i toppen år efter år trots att det varit stora förändringar i truppen?
– Det är bra scouting i första hand, det får man inte ta ifrån Torsten (Yngvesson), (Thomas) Fröberg och (Stefan) Bengtzén att de inte bara scoutat hockeyspelarna utan även personen och sedan har vi rätt högt i tak med skön jargong. Alla hänger med alla vilket gör att det inte blir några grupperingar och det är väl något som vi som varit här länge försöker ta med oss till varje ny säsong, att vi inte ska ha några grupperingar som gör att det lätt kan bli gnäll utan vi försöker hålla det rätt öppet och framförallt allt ska vi ha glädje varje dag.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!