HA-svepet: "Tre hjärnskakningar, svängig hockey och släkten är värst"

Det var full omgång i Hockeyallsvenskan denna kväll. En omgång som, bland annat, bjöd på tre hjärnskakningar på Västeråsspelare, ett klassiskt "släkten är väst"-möte i Mora och en sväng match i Umeå.
Här summerar HockeyNews.se:s Alexander Nilsson kvällens sju matcher.

UNIBET - ligans huvudpartner

Björklöven–Södertälje SK 5–3 (2–1, 0–2, 3–0)

Mål, IFB: August Tornberg, Fredric Weigel, Alexander Deilert, Tyler Vesel, Olle Liss
Mål, SSK: Nick Olesen, August Berg, Ludwig Blomstrand

Det var en svängig historia uppe i Umeå där serieledande Björklöven tog emot Södertälje där de senare hoppades kunna behålla åttondeplatsen i tabellen. Hemmalaget var också det lag som fick bäst start på matchen när August Tornberg gjorde mål redan efter 47 sekunder, men SSK kom snabbt tillbaka målmässigt när Nick Olesen hittade rätt knappt två minuter senare. Det var ändå ledning för Björklöven efter 20 minuter tack vare Fredric Weigels mål på sitt gamla lag. En ledning som snabbt förvandlades till SSK-ledning i den andra perioden när August Berg och Ludwig Blomstrand målade varsin gång på två och en halv minut.

Och den tredje perioden ville inte bjuda på mindre underhållning då Alexander Deilert och Tyler Vesel sköt ledningen tillbaka till Umeålaget med mål inom loppet av 42 sekunder. Därifrån kunde de sedan styra hem matchen och tre nya poäng och Olle Liss fastställde slutresultatet med drygt sju minuter kvar att spela.

Vita Hästen–Kristianstads IK 4–1 (2–0, 0–0, 2–1)

Mål, VH: Christopher Fish, Kevin Elgestål, Jens Holmström, Linus Andersson
Mål, KIK: Erik Santesson

Den första perioden i Himmelstalundshallen bjöd på två fina mål för hemmalaget där Christopher Fish först kunde skicka in 1–0 i numerärt överläge med ett distinkt skott innan Kevin Elgestål kom farandes genom mittzon innan han läckert skickade upp en backhand högt bakom Oliver Tornefelt i KIK-målet. Jens Holmström såg sedan till att ge Vita Hästen en 3–0-ledning bara en minut in i den tredje perioden, ett mål som i praktiken säkrade tre poäng till hemmalaget.

Att gästerna reducerade genom Erik Santesson orsakade ingen större darr på ribban för hemmalaget som istället kunde punktera det hela fullständigt när Linus Andersson gjorde sitt 18:e mål för säsongen.

Mora IK–Timrå IK 3–1 (0–0, 1–1, 2–0)

Mål, MIK: Johan Persson 2, Daniel Ljunggren
Mål, TIK: Morten Madsen

Släkten är värst sägs det ju ofta. Och nog var det så i Jalas arena denna onsdagskväll. När Mora tog ledningen i matchen var det Johan Persson, som lämnade Timrå efter totalt fem säsonger och vände hem till Mora inför denna säsong, som slog till när han blev fint framspelad av Daniel Ljunggren i den andra perioden. Morten Madsen såg sedan till att kvittera innan perioden var över innan det i slutskedet av tredje perioden var dags för Johan Persson att kliva fram igen.

När Timrå hamnade i ett tre mot fem-läge fick Persson gott om utrymme och kunde sikta in sig väl innan han drog iväg ett dragskott som gick in i plockhandskrysset bakom Adam Ohre i Timråmålet. Slutresultatet fastställdes sedan till 3–1 genom Daniel Ljunggren skickade in pucken i ett tomt Timråmål. Segern gör att Mora nu vunnit tre matcher i rad och fyra av sina sex senaste matcher.

Modo Hockey–AIK 5–2 (2–0, 1–1, 2–1)

Mål. Modo: Kalle Jellvert 2, Fredrik Olofsson, Kim Rosdahl, Mathias From
Mål, AIK: Kim Tallberg, Johan Porsberger

AIK fortsätter att ha det riktigt jobbigt den här säsongen. På bortaplan mot tabelltvåan Modo var det hemmalaget för hela slanten, nästan. Bortsett Kim Tallberg och Johan Porsbergers reduceringar var det hemmalaget som styrde och ställde i Fjällräven center. Drygt halvvägs in i matchen var det 3–0 till hemmalaget och därifrån kollade de aldrig tillbaka.

Kalle Jellvert stod för två av Modos mål i segern som gör att de nu skapar ytterligare lite utrymme nedåt i tabellen då både Timrå och BIK Karlskoga tappade poäng denna kväll samtidigt som de håller undan för BIK i kampen om att vara det målgladaste laget i serien. Efter 37 matcher har Modo nu gjort 149 mål för ett snitt på drygt fyra mål per match. Med en sådan offensiv kommer man kunna hota alla lag, även bottenlagen i SHL om det blir kvalspel senare i höst.

BIK Karlskoga–Västerås IK 5–4 (2–2, 1–0, 1–2, 1–0) efter förlängning

Mål, BIK: Fredrik Forsberg 3, Wilhelm Westlund, Jesper Kokkonen
Mål, VIK: Jimmie Jansson 2, Kelsey Tessier, Lukas Zetterberg

Det var en riktig rivstart på matchen mellan tabellfyran Karlskoga och tabellfemman Västerås i Nobelhallen. När åtta minuter och 24 sekunder var spelat hade lagen hunnit ed att göra två mål vardera och därifrån fortsatte matchen att bjuda på underhållning. Nikola Pasic slet åt sig en straff i slutet av första perioden, en straff som han själv tog hand om men fick se sig motad av Emil Kruse i Västeråsmålet. Fredrik Forsberg smällde sedan in sitt tredje mål i matchen tidigt i den tredje perioden när han sköt 4–2 till BIK, efter att han också gjort 3–2 i mellanakten och 2–1 i den första perioden, och det såg ut som att BIK gick mot tre poäng, men så blev inte fallet. En reducering av Jimmie Jansson, hans andra mål för kvällen, tände VIK rejält och med åtta minuter kvar kvitterade Lukas Zetterberg för att ta matchen till förlängning. Där kunde dock Wilhelm Westlund avgöra för BIK, framspelad av nyförvärvet Linus Karlsson som landade på två assist i sin debut.

En poäng för Västerås som däremot drabbades av tre tunga spelartapp under matchens gång på grund av hjärnskakningar. I den första perioden tvingades både David Göransson och Jesper Johansson lämna matchen och i den tredje perioden utgick Calle Själin efter att han fått en tackling från BIK:s Fredrik Höggren. Manfallen innebar att VIK slutförde matchen med endast fyra backar.

Almtuna IS–Tingsryds AIF 2–3 (1–2, 0–0, 1–0, 0–1) efter förlängning

Mål, AIS: Stefan Lassen, Mattias Johansson
Mål, TAIF: Oskar Stål-Lyrenäs 2, Robin Carlsson

Den andra matchen som gick till förlängning denna kväll var den som utspelade sig i Gränbyhallen mellan Almtuna och Tingsryd, där det var gästerna från Småland som var starkast till en början. Robin Carlsson och Oskar Stål-Lyrenäs såg till att skjuta laget till en 2–0-ledning efter 14 minuters spel, men bara minuten efter den senares mål gjorde Stefan Lassen sitt första mål för säsongen och det var början på återhämtningen för Almtuna. De fick dock vänta tills det att drygt åtta minuter återstod av tredje perioden innankvitteringen kom, det från Mattias Johanssons klubba.

Men det var Oskar Stål-Lyrenäs och Tingsryd som skulle få det sista ordet i den här bataljen. Bara 36 sekunder in i förlängningen gjorde han sitt andra mål för dagen och såg till att de kunde åka hem med två poäng.

Västerviks IK–Karlskrona HK 2–0 (0–0, 0–0, 2–0)

Mål, VIK: Ken Jäger, Marcus Westfält

I Västervik fick publiken vänta i drygt 58 minuter innan de fick jubla för första gången denna kväll. Med en minut och 38 sekunder kvar att spela kunde nämligen Ken Jäger göra sitt sjunde mål för säsongen när han var sist på pucken för 1–0 till hemmalaget och tog därmed revansch på sig själv efter att han bränt en straff tidigare under matchen. Missat en straff hade även Karlskronas Mikael Roslund gjort innan Jäger gjorde ledningsmålet. Marcus Westfält såg sedan till att punktera matchen med sitt 2–0-mål med 21 sekunder kvar att spela.

Tre poäng till Västervik och en hållen nolla för Arvid Ljung, som lämnade just Karlskrona tidigare i veckan. Ljung som dessutom han köra över en av domarna tidigare under matchen.