HockeyNews
PLUS

Redo för Tre Kronor – och det växande NHL-intresset

(11460) Gustav Rydahl/FBK
Bildbyrån

Publicerad: 12 december 2019

FacebookXWhatsApp

Gustav Rydahl är redo för debuten i Tre Kronor.

Färjestadsforwarden har fått sitt genombrott i SHL – nu ska han erövra publiken internationellt också.

– Det är stort. Det är bland det största, att man ska spela för sitt land, säger Rydahl till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport 


25-årige Gustav Rydahl har varit center mellan skyttekungen Michael Lindqvist och poängkungen Marcus Nilsson i Färjestad och tillsammans har trion varit SHL:s mest framgångsrika kedja under första halvan av säsongen.


Redan till Karjalaturneringen i november blev Rydahl uttagen i Tre Kronor, men för att inte riskera att förvärra en skada tvingades han lämna återbud.


Nu är han redo att spela för Sverige mot Ryssland i Channel One Cup. Rydahl från Karlstad tittar nästan lite storögt omkring sig och konstaterar att Moskva är… stort.


– Jag var här med U17 (pojklandslaget). Men jag kommer inte ihåg så mycket mer än att det var kallt. Vi var inte ute så mycket då, säger Rydahl från spelarhotellet.


Att spela för Tre Kronor ska bli lika stort som Moskva.


– Man får njuta av varje sekund. Det ska bli väldigt kul.


Gustav Rydahl gratuleras av jublande Färjestadsspelare efter hans 4-3-mål mot Luleå i SHL i lördags. Foto: Bildbyrån.


Färjestads huvudcoach Johan Pennerborn var övertygad om att Gustav Rydahl skulle få en ny chans att spela i Tre Kronor efter återbudet i november.


LÄS MERFBK-coachen om toppar, dalar och stjärnans svaga start


Rydahl själv var inte lika stensäker.


– Nej, det visste jag inte. Jag var tvungen att göra det bra efter det och det har gått bra efter det, så det är kul att få chansen igen.


Färjestad har varit bäst i SHL om man gör en tabell från november och framåt. Då har FBK tagit 22 av 27 poäng, vilket är två poäng mer än just nu serieledande Luleå.


– Vi har kuggat i rätt bra i Färjestad. Då får man bra självförtroende när laget blir bra, då blir individen bra också, säger Rydahl som har gjort 13 poäng (8 mål, 5 assist) på 24 matcher.


När han satte sitt personliga poängrekord i SHL förra säsongen blev det 19 poäng (12 + 7) på 47 matcher.


Färjestad gick på spelledighet efter en stark 4-3-seger mot Luleå i lördags, vilket krympte norrbottningarnas serieledning till en poäng gentemot FBK. Och det var hete Rydahl som fixade vinstmålet med lite drygt fem minuter kvar av matchen.


– Det var riktigt gött, alltså. Vi är starka. Vi vet att… eller vet. Vi får in puckarna. Det var en tajt match, men vi har bra offensiv.


Och med bra offensiv menar Gustav Rydahl ödmjukt bäst i SHL. Färjestad har gjort 91 mål på 24 matcher, vilket är tio mål fler än näst bästa målgörargäng som är Frölunda.


Kan man lita på offensiven som segervapen även när man möter SHL:s bästa försvar som Luleå har?


– Jag tyckte att de var stabila i första perioden, men sedan lyckades vi luckra upp dem och vi fick rätt stora ytor. Det är vi bra på att hitta, tycker jag. Just ytorna. När passningsspelet sitter för oss är det svårt att spela mot oss. Så det var en skön vinst.


LÄS MERHårde Rydahl har hittat målet: "Vill fortfarande vara jobbig"


Med det självförtroendet i ryggen ska Gustav Rydahl nu göra debut i Tre Kronor mot Ryssland. Värdnationen kommer med bästa tänkbara lag i Moskva och har bland annat satt ihop en stjärnkedja ledd av KHL:s poängkung Vadim Sjipatjov ihop med Kirill Kaprizov och Michail Grigorenko.


– Det är svinbra hockeyspelare, så det gäller att vara på tå, hehe. Spela fysiskt också. De är rätt stora en del, säger Rydahl, som aldrig har tvekat inför att spela med sin kropp som murbräcka.


– Det ska bli kul och jag ska spela mitt spel. Det är därför de tog ut mig. Det blir kul att mäta sig med de bästa.


Det gör ont att möta Färjestads Gustav Rydahl. Foto: Bildbyrån.


I Tre Kronor ser han ut att få sällskap av Färjestadskaptenen Linus Johansson och Örebroforwarden Mathias Bromé. Johansson blir center i kedjan.


– Jag har väl varit center den senaste tiden, men har alltid varit ytterforward så jag är bekväm där också. För mig spelar det ingen roll om jag är center eller vänster- eller högerforward, säger Rydahl.


Färjestadsforwardens mångsidighet och fysiska styrka har gjort att NHL-klubbar har börjat visa intresse för honom. Aftonbladet var först med att rapportera om det .


– Det är väl kul att folk ser att man gör det bra, men jag får försöka att fokusera på min säsong och göra det så bra som möjligt den här säsongen, så får man ta det med min agent efter säsongen, säger Rydahl till HockeyNews.se.


Och Channel One Cup i Moskva blir ett utmärkt skyltfönster för Gustav Rydahl när det handlar om en annan tänkbar flytt – till KHL.


– Ja, det är det nog, haha, men inget jag har tänkt på eller så. Jag är här för att vinna tre matcher, säger Gustav Rydahl lugnt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!