HockeyNews
PLUS

FBK-coachen om toppar, dalar och stjärnans svaga start

(10811) Markus Svensson/Sebastian Erixon/Ville Keskinen
Bildbyrån

Publicerad: 10 november 2019

FacebookXWhatsApp

Johan Pennerborn leder SHL:s målgladaste gäng.

Här berättar Färjestads huvudcoach öppenhjärtigt vad han har tryckt på för att utveckla Marcus Nilsson till en poängkung, vilken back som skött sig bäst och hur han ser på stjärnvärvningen Ville Leskinens tröga start.

SHL presenteras av ATG Sport 


Efter att ha tränat sitt lag och därefter ätit en mättande laddning fisktacos i lunchrestaurangen i Löfbergs arena ger Färjestads huvudcoach Johan Pennerborn här HockeyNews läsare en inblick i sina upplevelser av den första tredjedelen av SHL-säsongen.


Färjestad blev seriesegrare i våras och är på nytt topptippat. Värmlänningarna ligger fyra i tabellen efter 16 spelade matcher och laget är bäst i SHL på att göra mål (65 stycken).


FBK har också varit en aning ”bra” på att släppa in mål har det visat sig.


– De höga topparna har varit bra. De djupa dalarna har varit mindre bra, hehe. Kan man säga så? undrar Pennerborn.


Färjestadscoachen Johan Pennerborn. Foto: Bildbyrån.


Det kan man, för att sammanfatta och ge en bild av helheten.


Och om man skrapar på de där topparna?


– Vi har ett bra lag. Ett offensivt lag. Jag tycker också att vi stundtals har hittat en hållbarhet i spelet och att det finns kvar stora delar av det vi har byggt upp under de här åren, säger Pennerborn, som tog över huvudansvaret för Färjestad 2017.


– Vi har varit bra i powerplay och det faller sig ganska naturligt med ett bra spelarmaterial. Bra jobb av killarna själva och även av PP-coachen, kan jag tycka, säger Pennerborn och berömmer därmed assisterande coachen Gereon Dahlgren.


– Jag bollar väl med honom och även spelarna, men det är hans ansvarsområden, precis som ”Poppe” (Peter Popovic) har boxplay och det är också bra tycker jag.


Med ett nyskrivet tvåårskontrakt för Dahlgren och Färjestad blir tränarstaben intakt i minst två år till.


– Ja, det är en bra förutsättning.


Om du förklarar de där djupa dalarna lite mer ingående – hur ser det ut då?


– Det handlar om att vi ska hitta en hållbarhet, en jämnhet i spelet. Stundtals, som i lördags (4-1 mot Djurgården), då är vi strikta, då är vi disciplinerade, vi är bra i försvarsspelet. Det har vi varit i flera matcher, men vi behöver vara det dag ut och dag in i den här ligan. Men siffrorna talar lite för oss. Vi går åt rätt håll. När vi tittar efter fem omgångar, när vi tittar efter tio omgångar, när vi tittar efter 16 omgångar så ser vi att trenden, kurvan, är positiv och går åt rätt håll och det är ju bra.


Färjestadsduon Marcus Nilsson och Michael Lindqvist toppar SHL:s poängliga. Nilsson har gjort 20 poäng (5 mål, 15 assist) och Lindqvist har stått för 19 poäng (9 mål, 10 assist).


– Det är positivt, men jag har inte sett någon poängliga om jag ska vara helt ärlig. Den dyker väl upp i det där fönstret på tv:n ibland. Det är klart. Vi vill spela en ishockey, som är spelande om jag säger så. Det är det det går ut på. Men vi vill också ha de där andra delarna, där vi lär oss känna av i matcherna, när, var och hur, vi kanske behöver vara icke-puckförande och spela med tålamod och disciplin. Det låter tråkigt, men du kan inte vara spelförande i 60 minuter. Vi jobbar med det. Vi jobbar som tusan. Det visar att vi är på rätt väg, säger Pennerborn på karakteristiskt tränarvis.


Färjestadsduon Marcus Nilsson och Michael Lindqvist i en talande bild för deras SHL-höst. Foto: Bildbyrån.


Marcus Nilsson avslutade förra säsongen starkt och har fortsatt vara lika het i SHL under hösten.


– Han har alltid haft spelet i sig och den skickligheten. Det vi har jobbat med honom är det defensiva, spelet utan puck, positionsarbete i egen zon, säger Pennerborn.


Det visar sig att FBK-tränaren har haft en längre kontakt med Nilsson än vad många kanske känner till.


– Jag tycker att han har skött sin kropp de sista åren på ett betydligt bättre sätt. Det har jag, även när jag inte hade Marcus som tränare, när vi har träffats och pratat, så har jag sagt det till honom att det nödvändigt för dig att du sköter din fys om du ska bli SHL-spelare. När han var i AIK till exempel.


Är han då mer komplett som spelare idag?


– Det tycker jag. Sedan är han en offensiv spelare och ska användas i de situationerna, men det är samma sak där som med Gustav (Rydahl). Var så god, här kan du spela ishockey. Spela pucken till en kamrat så får du igen den. Våga utmana, våga hålla i pucken. För ”Lilliz” (Nilsson) del är det mer: fortsätt med det. Men jobba med det här i vardagen, spelet utan puck och så vidare.


LÄS MERCoachens besked om skadeläget för Färjestads stjärna


Vem har varit bäst i defensiven hos er?


– Du tänker individuellt? Sebastian Erixon har behållit den form han var i under slutspelet ifjol. Han har varit jätteduktig i höst, och han har fått ett A på bröstet. Han har tagit ett stort ansvar, men inte bara han utan flera. Ska jag nämna någon så blir det han.


– Vi har en Albert Johansson som blommar och spelar en fantastisk ishockey. Född 01.


I en intervju med HockeyNews.se tidigare i veckan berättade Färjestads prestigevärvning Ville Leskinen om att han har haft svårt att anpassa sig till SHL-hockeyn efter flytten från finska ligan där han öste in mål (29) och poäng (57) förra säsongen för Kärpät.


LÄS MERStjärnvärvningen om tuffa starten: ”Svårt att anpassa sig”


Pennerborn håller med om Leskinens beskrivning.


– Lite som jag var inne på (med laget) med höga toppar och även djupa dalar, tycker jag. Det är inte så konstigt tänker jag. Han byter liga, gör sin största miljöomställning hittills i sin karriär och det förvånar inte att det behöver ta lite tid.


– Sedan tror jag även att Ville tänker själv att han kan spela bättre ishockey. Vi har fört den dialogen och han uttrycker det själv. Sedan får tiden utvisa vart det tar vägen helt enkelt. Men det finns ishockey där, det är inget snack om den saken.


Även tänkta toppspelare i Färjestad, som Johan Ryno och Victor Ejdsell, har haft varierad framgång i sitt spel fram till novemberuppehållet.


– Johan Ryno började säsongen oerhört bra för att sedan vara lite grann ur slag. Men sista omgångarna ser vi en klar skillnad i hans spel. Han är på gång igen. Och så är det väl med både individ och lag under en säsong. Det går lite upp och ner och det gäller att höga den höga lägstanivån alltid.


Victor Ejdsell?


– Jag tycker att han har visat det. Kanske att det har att göra med omställningen från AHL:s tuta-och-kör-hockey på mindre rink till SHL med presspelsishockey, där du ska ta ett ansvar i system också, kan ta lite tid.


Färjestad har släppt in 49 mål på 16 matcher (3,06 i snitt) och bara de fem lagen längst ner i tabellen har släppt in fler. Markus Svensson ligger på 18:e och sista plats bland de SHL-målvakter som får mest speltid. Nyförvärvet Arvid Holm har startat sex SHL-matcher och har under 89 i räddningsprocent.


– Det är ungefär som med laget. I stort både höga toppar och lite dalar där med. ”Masken” (målvaktstränaren Maciej Szwoch) jobbar med de gubbarna och vi tänker en helhet. Vårt försvarsspel totalt sett behöver bli bättre. Det är en nödvändighet. Vi kan inte ligga på tre mål insläppta per match utan behöver ner till två, säger Pennerborn.


Mer folk framför eget mål...? Färjestads försvars- och målvaktsspel behöver bli bättre. Foto: Bildbyrån.


Men ingen kan ta ifrån Färjestad att det är underhållande att se på deras matcher…


– Vi vill spela en bra ishockey och en bra ishockey för mig är också en bra defensiv och det hade vi ifjol. Nu har vi bytt nio spelare totalt och det är klart att det vore konstigt om allting satt från start. Defensiven kommer att bli bättre och bättre.


– Jag tycker att Markus (Svensson) har visat, som i lördags mot Djurgården, att han är precis så solid och stabil som han kan vara.


– Arvids (Holm) resa in i det här, med CHL-matcherna, har varit en bra resa. Det är något vi har pratat om inför säsongen, att nu är vi med i CHL igen och ska hantera det. En ny årgång av Färjestad BK och ganska många nya spelare. Mycket matcher att spela. Mycket istid att fördela, det är något vi har haft med i tanken och vi har fördelat energin och arbetet riktigt bra så här långt också.


Johan Pennerborn är övervägande positiv till sitt lags start och det märks att Färjestad siktar högt högt med hjälp av kännetecken som ska prägla laget och klubben.


– Vi har signumet kvar i oss och det är jäkligt viktigt, att inte vika sig, att inte ge tappt. Vi har visat att vi kan vända matcher som vi gjorde ifjol.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)