Hårde Rydahl har hittat målet: "Vill fortfarande vara jobbig"

15 oktober 2019

Gustav Rydahl är på väg att ta ett nytt kliv i karriären.

Färjestadsforwarden har i flera år varit en av SHL:s hårdingar som legat på gränsen till det tillåtna.

Nu leder han ligans poängstarkaste kedja.Det såg rätt mörkt ut för Färjestad mot HV71 i Jönköping i lördags kväll. Underläge med 3-1 efter två perioder i en utsåld Kinnarps arena. Det brukar i regel innebära förlust.


Men den 12 oktober 2019 är en dag och en kväll att minnas för Färjestadsforwarden Gustav Rydahl, som när han gjorde både 3-3 och 4-3 i den tredje perioden såg till att FBK kunde åka hem till Karlstad som segrare.


– Det är inte ofta, eller ja, det har väl typ aldrig hänt att man gör tre mål så. Det var väldigt kul, men det var ännu skönare att vi tog de tre poängen. Det var väldigt viktigt, säger Rydahl till HockeyNews.se.


Det var hans livs första hattrick i SHL.


Ettan kom... Gustav Rydahl gjorde hattrick för Färjestad mot HV71 i SHL i lördags. Foto: Bildbyrån.


Gustav Rydahl har stått lite i skuggan av sina kedjekamrater Marcus Nilsson och Michael Lindqvist, som ligger i topp av SHL:s poängliga den här hösten. ”Lilliz” Nilsson har gjort 15 poäng (4 mål, 11 assist) på tio matcher medan Lindqvist har gjort 14 poäng (6 + 8).


Men med sitt hattrick mot HV71 är Gustav Rydahl uppe i åtta poäng varav fem mål. Här har Färjestad och huvudtränaren Johan Pennerborn skakat fram SHL:s mest produktiva kedja.


Rydahl har fått en väldigt fin utveckling sedan han bröt upp från Luleå två dagar före deadline för övergångar i februari 2018 och flyttade hem till Karlstad.


Vid tiden för övergången var Rydahl mest känd för att vara en tuff och hård, på gränsen till brutal spelare i SHL med flera avstängningar på grund av huvudtacklingar och bensvepningar.


Färjestad fick in en fysisk forward, som gärna är i ansiktet på andra ute på isen.


– Det är ju en av mina styrkor, att vara jobbig och kanske reta upp en och annan motståndare. Jag har säkert retat upp en och annan Färjestadsspelare genom åren så jag kanske får börja med att be om ursäkt, sa han med ett skratt till Färjestads hemsida då flytten hem var klar .


Sedan den där februaridagen 2018 har Gustav Rydahl visat upp andra delar av sitt register som hockeyspelare.


– Det var lite så i början, men sedan växte jag in i det mer och mer med spelet. Jag vill fortfarande vara jobbig för motståndaren och ligga på dem mycket och så, men ändå bidra med det andra också, säger Rydahl till HockeyNews.se.


Förra säsongen handlade mycket i Färjestad om Joakim Nygård, Oskar Steen, Jesper Olofsson, Michael Lindqvist och Johan Ryno när det kom till målskyttet.

Men därefter gjorde Gustav Rydahl tolv mål och totalt 19 poäng. Ett personligt mål- och poängrekord.


– ”Penna” (Pennerborn) sa till mig ganska tidigt att jag ska våga spela, för han har sett under juniortiden att jag har mer spel i mig. Så jag måste våga spela ut liksom. Och då har det blivit att jag har tagit chansen när jag väl fick den här i Färjestad. Det är jag väldigt tacksam för, att klubben trodde på mig. Men det är hårt jobb och jag har väl trott på mig själv också, men sedan har jag förbättrat väldigt mycket också.


Som vadå?


– Det är styrkan och min uthållighet. Och så spelar jag med bra spelare.


– Förra året klickade det väldigt bra med (Oskar) Steen och ”Lilliz” (Marcus Nilsson) och det har fortsatt bra nu också.


Det kan man lugnt säga.


Ändå vill guldjagande Färjestad förbättra sitt spel ytterligare under resans gång mot SM-slutspelet. Det har läckt lite bakåt (32 mål).


Samtidigt som det har varit fullt ös framåt… (45 mål, bäst i SHL).


– Vi har väl haft lite upp och ner under matcher, men jag tycker att vi nu på slutet har kommit upp bättre. Vi har tränat väldigt mycket på vårt försvarsspel. Att vi måste lägga stolthet i det defensiva. Om vi gör vår defensiv rätt blir det enklare att ta sig sig in i anfallszonen också. Om vi inte fuskar där, säger Rydahl.


– Sedan är det en bra styrka vi har att vi ändå gör målen framåt. Vi har väldigt skickliga spelare. Men i vissa matcher kanske vi inte får in pucken och då gäller det att vi är bra hemåt. Och det tycker jag vi har blivit de senaste veckorna.


Gustav Rydahl lämnade Färjestad som junior 2011 och flyttade till Frölunda i Göteborg.


– Jag kände att jag ville testa något nytt. Försöka klara mig själv lite. Där fick jag väldigt mycket utveckling och lärde mig mycket i J20 under de åren, säger Rydahl som hade både Emil Olsén och Andreas Karlsson som coacher i Frölundas juniorer.


Gustav Rydahl vill spräcka sin målnolla i CHL mot München. Det skulle kunna hjälpa Färjestad till slutspel. Foto: Bildbyrån.


Han fick även spela i SHL med Frölunda innan han flyttade vidare till Växjö där han var med och vann SM-guld 2015.


– Det var roliga år där. Jag har bara bra minnen, allt från ledningen och klubben i sig. Första året hade vi ett väldigt bra lag. Jag lärde mig mycket från de åren i Frölunda och Växjö, säger Rydahl.


Däremot blev flytten vidare till Luleå inte lika lyckad. Där "hackade det lite".


– Jag var skadad rätt mycket första året. Andra året kom jag inte in i det riktigt. Det klickade inte. Det var väl inga två bra år där inte. Sedan är jag väldigt tacksam att Färjestad tog mig. Jag är ju från Karlstad och det är här jag vill spela. Jag har mycket att tacka dem för, säger Rydahl.


I Färjestad utnyttjar han sin fysik på rätt sätt och tillhör de flitigaste tacklarna i laget. Och det lär kännas att få en smäll av Gustav Rydahl.


– 95 vägde jag i morse. Vi väger oss varje måndag, så att vi inte sviktar så mycket, säger han.


För Färjestad gäller det på tisdagskvällen att spöa tyska ligaledarna München i Champions Hockey League för att ta en plats i åttondelsfinalen. FBK har ödet i sina egna händer.


Och för Gustav Rydahl, som alltså gjorde hattrick i SHL i lördags, väntar en utmaning i CHL.


För i CHL har han aldrig gjort något mål, trots att det här är fjärde säsongen som han spelar i Champions Hockey League.


– Jag får förbättra det… Jag har egentligen aldrig varit en poängspelare. Just nu är det bara att laget vinner. Man kanske kan göra något mål (mot München), säger han ödmjukt.